Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриват Дом - музей на Родопската теснолинейка


Днес от  14:30  часa на гара  Цепина, Гражданско  сдружение  „За теснолинейката“ ще открие Дом-музей на теснолинейката "Септември -Добринище". Гарата се намира в дефилето на Чепинска река, на 8 км от Варвара - в посока Велинград и на 116 км  от София. Сградата е ремонтирана и възстановена изцяло с доброволен труд на над 20 души в продължение на две години. Музеят има за цел да популяризира стогодишната история на теснопътната жп линия и по този начин да привлича последователи към каузата за опазване на последната теснопътна жп линия у нас. През 2017-та се навършват 101 години от идеята за построяване на Малкото влакче и 91  години откакто  то  е  факт.  Събитието продължава традицията,  която  ГС  "За теснолинейката" постави през 2016та - всяка първа неделя на месец септември да бъде празник на теснолинейката. Вековният юбилей миналата година бе посетен от над 500 души от различни държави и краища на България, каза за радио Кърджали председателя на Сдружението Кристиан Ваклинов. "Посетителите в музея ще видят над 250 снимки от историята на линията, от самото начало от построяването й до наши дни. Освен снимковият материал в Дом- музея ще могат да се видят още предмети, събрани през годините като униформи, фенерчета, дори бюра и шкафове, които са се използвали и още много документи, датиращи от тридесетте години на миналия век, печати и други", допълва Кристиан Ваклинов.

Вижте още

35 басейна ще охлаждат кърджалийци това лято

Общият брой на плувните басейни в област Кърджали, регистрирани като обекти с обществено предназначение в Регионална здравна инспекция, са 40. В момента работят 35 от тях, заяви Петя Ханджиева от РЗИ-Кърджали. Изискванията, на които трябва да отговарят те, са посочени в Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти и екипировка от..

публикувано на 18.05.22 в 04:00

Цената на хляба с ново увеличение

Цените на хляба в Кърджали вървят нагоре. Насъщният е поскъпнал с 20 стотинки. В магазините досега хлябът се продаваше по 1,50 лв., като вече цената масово е 1,70 лв. Тези цени са за стандартния хляб от 650 грама. Въпреки  многократно обявяваното от експерти, че цената ще се задържи и че ще има компенсации, главоломно растящите разходи..

публикувано на 18.05.22 в 04:00

Рязко поскъпване на шофьорските курсове

Шофьорските курсове поскъпват драстично, като цените им в Кърджали могат да минат 1000 лева за категория "B" до края на годината, заради нарастващите цени на горивата. Автошколите за последно актуализираха цените си през миналата есен, когато цените на промишления ток достигнаха главоломни нива. Тогава цената на шофьорския курс..

публикувано на 18.05.22 в 04:00

Детското влакче в парк "Простор" се завръща

Една от емблемите на град Кърджали -  детската железница в парк Простор, отново ще вози малки и големи. От няколко дни локомотивът е на релсите на гаричката и му се правят последни прегледи преди да потегли на обиколка из парка. От Общинското предприятие озеленяване, чистота и благоустройство обещават, че влакчето ще работи не само..

публикувано на 16.05.22 в 12:56

8 формации в парламента, ако изборите бяха днес

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Това сочи социологическо проучване на „Тренд“. То регистрира пореден спад в подкрепата към правителството. 19 на сто оценяват положително работата на парламента, като миналия месец този процент е бил 24. При..

публикувано на 16.05.22 в 09:53

Втори ден продължава съборът "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково

Над 60 фолклорни групи и 40 индивидуални изпълнители, представители на 26 общини от 47 населени места участваха в първия ден на националния събор "Китна Тракия пее и танцува" в Хасково. Програмата продължава и днес с интересни събития в парк "Кенана".    "Традиционно към събора има голям интерес и ние се радваме на тези пъстри участници от цялата..

публикувано на 15.05.22 в 11:37

В езиковата гимназия се провежда първия общински турнир по плуване

Плувци от пет кърджалийски училища взеха участие в Първия общински турнир по плуване. Той се провежда в ЕГ "Христо Ботев" и е част от мероприятията с които училището отбелязва своята 100-годинишнина. С турнира официално се откри новоремонтирания покрит басейн в гимназията, в който ще тренира клуба по водна топка "Арда", а също ще се провеждат и курсове..

публикувано на 13.05.22 в 15:55