Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изместват ли новите технологии класическите фотоапарати

Снимка: Цецо Папазов


На 21 януари преди 71 години Едуин Ланд, основател на фотоапаратите Полароид, съобщава, че е изобретен първият апарат за моментни снимки.

Тези фотоапарати така и не станаха популярни в България по исторически и социални причини, но все още остават истинска легенда на Запад. За огромно съжаление на своите производители и почитатели обаче революцията в цифровата фотография ги изпрати в историята.

С новите възможности, които предлагат картите за памет, можете да снимате няколкостотин кадъра, от които да си харесате само един. След това картата може да се изтрие, и да се направят нови снимки. А с вградените фотоапарати във мобилните устройства, проблемите на съвременния потребител вече са как да си подредят снимките, които сякаш изливат отвсякъде. А самият фотоапарат като предмет за всекидневна употреба като че ли изчезва като самостоятелно устройство.

Маргарита Мандражиева е балерина в театъра в Кърджали, но и човек, който се занимава професионално с фотография, работеща във фотостудио в областния град. С нея ще си говорим за фотографията и изместват ли новите технологии класическите фотоапарати. 

Хората продължават да си купуват фотоапарати, за да снимат с тях, сподели Маргарита Мандражиева. Тя съветва, въпреки флаш паметта, която ни предоставят новите технологии, да проявяваме снимките си на хартиен носител, за да не загубим спомените си.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

Източните Родопи рай за елените

Условията за живот в Източните Родопи за елена лопатар и благородния елен са близки до идеалните. Това е мнението на експерта от фондация "По-диви Родопи" Стефан Аврамов.  Връщането на дивите животни в естествената им среда е сред приоритетите на Фондацията, а Аврамов е специалистът, който отговаря за това в нея. В края на ноември на две места..

публикувано на 08.12.21 в 18:41

Васил Дончев: Бракониерите трябва да влизат в затвор до 24 часа

42 елена лопатара бяха разселени в Източните Родопи на териториите на две ловни дружинки - Бойно и Боровица. Именно ловците са хората, които сътрудничат за връщането на животните в региона и за възстановяването и развитието на популациите на лопатара и благородния елен.  Разселването започна през есента на 2013 година, съвместно с Фондация "По-диви..

публикувано на 08.12.21 в 18:00
Калоян Георгиев

Шеф Калоян Георгиев: Мъжкият и женският шарани се готвят за различно време

Рибата за празника трябва да бъде приготвена с любов, това е задължително условие, за да е вкусна. Тази препоръка даде на всички домакини, които ще приготвят празнична трапеза за Никулден, шеф Калоян Георгиев от един кораб-ресторант, акостирал на брега яз. „Кърджали“. Той разкри част от тайните си за приготвяне на пълнен шаран. Най-важно е..

публикувано на 05.12.21 в 17:22
Кораб-ресторант, акостирал на брега на яз.

Миро Шопов: Избирате си жив шаран, а ние Ви го почистваме

Интересни идеи са измислили в един кораб-ресторант, акостирал на яз. "Кърджали. Специално за Никулден домакините могат да разчитат, че ще им бъде спестено чистенето на шарана, разкри собственикът Мирослав Шопов. Хората могат да дойдат, да си изберат рибата от депото ни и ние ще им я изчистим за наша сметка, обясни капитанът на кораба-ресторант...

публикувано на 05.12.21 в 17:05

Спектакъл с български и балкански народни танци ще прави Читалище "Обединение" в Кърджали

Въпреки трудните условия за работа в епидемична обстановка, най-голямото читалище в областта - "Обединение 1913" осъществява дейността си и провежда репетиции в по-голямата част от школите, които поддържа, съобщи председателят Камелия Чолакова.  "Читалището има приет план за работа при пандемия и работи при строго спазване на протоколите за..

публикувано на 30.11.21 в 16:14
Милослав Шишков

Милослав Шишков: Жените са по-стриктните шофьори

Европейска кола на доста километри - това е предпочитаният и масов автомобил по българските пътища. Това е наблюдението на Милослав Шишков, който има поглед върху автомобилния парк в страната, защото е собственик на автосервиз в Хасково. Някои от тях са нови, други не толкова, но добре поддържани, трети са амортизирани и незнайно как все още се..

публикувано на 28.11.21 в 09:30
Тунджай Шюкрю, зам.-кмет на Община Кърджали

Местните данъци са преизчислени за две години назад, до края на декември плащаме разликата с отстъпка

Данък сгради, такса смет, данък МПС и други местни налози в община Кърджали  са преизчислени за 2020 и 2021 г. Размерът на задълженията е съобразно решение на Общински съвет Кърджали от 2019 година, потвърдено с две решения на Върховния административен съд от тази година, съобщи зам.-кметът на Кърджали Тунджай Шюкрю. "Сагата е от 2019 г. В края на..

публикувано на 25.11.21 в 16:49
Подкасти от БНР