Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инспектор Мирослав Хутев: Единственият сигурен компютър е този, който не е включен в Интернет

Снимка: pixabay.com

Децата, жертви на педофили и сексуални насилници в интернет, могат да подават анонимни сигнали към ГДБОП. Това може да се случи чрез техния уеб сайт CyberCrime.bg. През последните години броят на децата, станали жертви на сексуални насилници нараства. За миналата 2017 г. има над 80 случая на задържани педофили, а само за месец са регистрирани над 50 хиляди опита педофили да влязат в страници с детска порнография, разказа в Кърджали инспекторът от сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП Мирослав Хутев.
Нашата работа е до стигане на IP адреса, от който се извършва престъплението, след което задача на компетентните органи е да стигнат до физическото лице, и на съда, който да произнесе присъда, обяснява инспектор Хутев. Има нужда от сериозна промяна в българското законодателство. В момента, за жалост, за най-обикновено престъпление, като хакване на страница, наказанието е 2 години, а за тежко престъпление е 5 години, казва специалистът.
Престъпленията в Интернет са много и различни. Сред тях са сексуалната експлоатация с деца, финансови измами, кражба на лични данни, изнудвания, дори и закани за убийство.
Интернет не е безопасно място. И за съжаление, в днешно време всяко едно престъпление по един или друг начин е свързано с Интернет, коментира инспектор Хутев. И пак за жалост, в тъмната страна на Интернет, която не е позната на обикновения човек, има доста опасности. Там има множество сайтове за продажба на наркотици, на оръжие, дори има сайтове, където може да се поръча убийство. Това, че е непознато място за повечето хора, е даже плюс, защото, като не посещават тази част на мрежата, те са предпазени от опасности. За бъдеще се предполага, че там ще се извършват доста престъпления и затова ние работим максимално, за да можем да се противопоставим, каза Мирослав Хутев.
Най-опасни сред престъпленията в световната мрежа са сексуалната експлоатация и сексуалните изнудвания на деца. Жертвите са деца на крехка възраст и това може да се отрази на психиката им и в живота има като възрастни хора, обясни инспекторът.
Инспектор Хутев е категоричен, че трябва да бъдем много предпазливи с информацията, която споделяме, защото информацията остава. А единственият сигурен компютър е този, който не е включен в мрежата или към него не са включени други устройство.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с инспектор Мирослав Хутев може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Калоян Георгиев

Шеф Калоян Георгиев: Мъжкият и женският шарани се готвят за различно време

Рибата за празника трябва да бъде приготвена с любов, това е задължително условие, за да е вкусна. Тази препоръка даде на всички домакини, които ще приготвят празнична трапеза за Никулден, шеф Калоян Георгиев от един кораб-ресторант, акостирал на брега яз. „Кърджали“. Той разкри част от тайните си за приготвяне на пълнен шаран. Най-важно е..

публикувано на 05.12.21 в 17:22
Кораб-ресторант, акостирал на брега на яз.

Миро Шопов: Избирате си жив шаран, а ние Ви го почистваме

Интересни идеи са измислили в един кораб-ресторант, акостирал на яз. "Кърджали. Специално за Никулден домакините могат да разчитат, че ще им бъде спестено чистенето на шарана, разкри собственикът Мирослав Шопов. Хората могат да дойдат, да си изберат рибата от депото ни и ние ще им я изчистим за наша сметка, обясни капитанът на кораба-ресторант...

публикувано на 05.12.21 в 17:05

Спектакъл с български и балкански народни танци ще прави Читалище "Обединение" в Кърджали

Въпреки трудните условия за работа в епидемична обстановка, най-голямото читалище в областта - "Обединение 1913" осъществява дейността си и провежда репетиции в по-голямата част от школите, които поддържа, съобщи председателят Камелия Чолакова.  "Читалището има приет план за работа при пандемия и работи при строго спазване на протоколите за..

публикувано на 30.11.21 в 16:14
Милослав Шишков

Милослав Шишков: Жените са по-стриктните шофьори

Европейска кола на доста километри - това е предпочитаният и масов автомобил по българските пътища. Това е наблюдението на Милослав Шишков, който има поглед върху автомобилния парк в страната, защото е собственик на автосервиз в Хасково. Някои от тях са нови, други не толкова, но добре поддържани, трети са амортизирани и незнайно как все още се..

публикувано на 28.11.21 в 09:30
Тунджай Шюкрю, зам.-кмет на Община Кърджали

Местните данъци са преизчислени за две години назад, до края на декември плащаме разликата с отстъпка

Данък сгради, такса смет, данък МПС и други местни налози в община Кърджали  са преизчислени за 2020 и 2021 г. Размерът на задълженията е съобразно решение на Общински съвет Кърджали от 2019 година, потвърдено с две решения на Върховния административен съд от тази година, съобщи зам.-кметът на Кърджали Тунджай Шюкрю. "Сагата е от 2019 г. В края на..

публикувано на 25.11.21 в 16:49

Проф. Дайнов: Народът избра "Продължаваме промяната" - по-ведрият вариант на "Демократична България"

ГЕРБ не са политическа партия, а машина за експроприация на все повече власт и все повече финансови ресурси. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали политологът проф. Евгений Данов. По думите му, ако ГЕРБ не се превърне в партия, която да вярва в някакви идеи, а не в идеята, че всичко трябва да се присвои, няма да може да удържи дълго...

публикувано на 23.11.21 в 21:52
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Хората гласуваха за юмрука на Радев

Въпреки победата на Румен Радев в изброите за президент на България, при 100% обработени протоколи в Кърджали Анастас Герджиков печели с почти двойно повече гласове пред Радев. 16 763 гласа получава Румен Радев, а 30 008 получава Анастас Герджиков, което го прави предпочитания избор на Кърджалийци. Областния лидер на БСП Милко..

публикувано на 22.11.21 в 14:18
Подкасти от БНР