Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На хайдушка софра в Родопите, пролетно хоро играем


В "Полет над Родопите" отново ще си направим една музикална разходка в ритъма на народната музика. В началото, ще разберете коя песен сте избрали за народна песен на седмицата след гласуване в сайта на Радио Кърджали. Ще тръгнем по пътя на художника към Ивайловград, където днес се провежда фестивала "Пътят на художника". Кремена Кьосева ще ни разкаже повече. След това ще седнем на хайдушка софра в Хасково с Мишо Кадиев, за да ни разкаже за вече традиционния танцов фестивал в града на Богородица - "Хайдушка софра". После ще се отправим към Велинград за да тропнем едно пролетно хоро. Там хорото ще поведе Иван Пещерски, който ще ни каже как се подготвят за седмият фестивал "Пролетно хоро".  Станислава Георгиева ще ни срещне с Андрей Кехайов, който ще ни разкаже за най-старата воденица в кирковско. 

В Ивайловград тече фестивала "Пътят на художника" той е кулминацията на един едногодишен проект на сдружение "Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция". Неправителствената организация си партнира в проекта с кметство Чамлъджа, община Кешан, Турция и  с подкрепата на община Ивайловград. Това е един проект който представя фотографии и картини на туристически забележителности от страната. Кулминацията е днес във вила Армира с богата фолклорна програма. След музикална разходка се отправяме към Хасково. 
Там на 24 март ще се проведе  фестивал за български хора и танци "Хайдушка софра". Откриването е в 9.00ч. с дефиле от централен площад "Свобода", а концертната част ще започне в 9.30ч. в спортна зала "Дружба". Фестивалът не е с конкурсен характер. Участниците се представят с две хора. Гостите ще се насладят на изпълнения на "Джуниър Българка" квартет. След края на задължителната част участниците ще имате възможност да се запознаете с автентичния каракачански танцов фолклор и носии, представени от танцов състав към федерацията на каракачаните. 
И сега от Източните Родопи и Тракия поемаме на запад към Велинград. Там, както знаете на 24 март ще се проведе седмият поред фестивал на любителите на българските хора "Пролетно хоро". Тази година той е под надслов "Хоро сънуваме и хоро наяве играем". Организаторите тази година се радват на засилен интерес на танцови групи от Северозапада. 
И от Велинград се връщаме отново тук в региона. На 22 март в кирковското село Шумнатица ще се проведе празник на качамака. В селото има действаща воденица, която от 100 години не е спирала да мели брашно. Този празник е част от празничната програма на община Кирково по повод 104 години община Кирково.
Всичко това в ритъма на народната музика. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21