Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Мартинов Сървайвъра: Избягвам градската среда и туристическите "магистрали"

Николай Мартинов - Сървайвъра е един вечно оцеляващ мъж от Кърджали. Той пристигна в студиото с една от дъщерите си Габриела, която също е завършила Националната спортна академия и споделя живота и философията на баща си. И двамата се занимават с екстремни спортове, но живеят природно, естествено, а както научаваме и доста вълнуващо и интересно. Чуйте Николай Мартинов в един честен разговор за съревнованието на екрана и в живота, за цената на това да си естествен и за хубаво ястие, сготвено сред природата!Ето какво сподели дъщерята на Николай Мартинов - Сървайвъра Габриела за победата на баща си в световния формат: "Какво хората са харесали в Николай Мартинов-Сървайвъра по време на играта. Аз мисля, че това е неговата сила и устойчивост. Обикновено всеки си избира герой, герой, в който да вярва. Обичаме приказките със щастлив край, особено когато всички участници са срещу нашия герой. Той не ги предаде, нито ги подведе, затова те го обикнаха".
Ето така, съвсем естествено пристъпваме към рецептата за шаран, печен на жар. За нея са ви нужни 1 шаран, 1 глава кромид лук, 1 скилидка чесън, половин кафена чаша зехтин, девисил, сол, черен пипер и морска сол на вкус. Шаранът се изчиства много добре и се разцепва на две по дължина.

Прави се марината от зехтин, смляната морска сол, черен пипер, девесила, чесъна и едро нарязания кромид лук.  

С тази смес се натрива рибата от вътрешната страна и се оставя на хладно за няколко часа. През това време може да напалите огъня и да подготвите жарта.

На добре разпалила се жар се слага скарата, намазана с парче сланина или олио и се оставя една-две минути да обгори.

Шаранът се слага върху скарата и се защипва. Пече се първо с кожата надолу към огъня, а когато се изпече, скарата се обръща, за да се изпече и от другата страна.

Поднася се горещ, с добре охладена биричка или добре запотена каничка с бяло винце.
Гарнитурата към него е по ваш вкус - свежи зеленчуци според сезона.

Добър апетит и наздраве!

Вижте още

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11

Д-р Сезгин Бекир: ОСНВ с кръгла маса за психичното здраве и стигмата на психичната болест

Във връзка с Плана за изпълнение на националната стратегия за борба с наркотиците 2020-2024г., Общинския съвет по наркотични вещества и превантивно -инфорамционнния център към него организират в Понеделник  (11.10.2021г) от 11:00ч. до 14:00ч.  кръгла маса с цел дискусия относно грижата за психичното здраве, стереотипизацията, стигмата на психичната..

публикувано на 08.10.21 в 05:00

Светломира Димитрова: 100-годишен юбилей за БМЧК

Българският младежки Червен кръст (БМЧК) е една от онези организации, с които България се гордее. С дългогодишни традиции, постоянно развиваща се, изтъкана  от желанието и амбициите на младото поколение за по-добър заобикалящ ни свят. Българският Червен кръст (БЧК) става част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец през..

публикувано на 08.10.21 в 05:00

Премянов: Тръгваме по процедурата за канонизиране на избитите жени и деца

Тракийци почетоха избитите жени и деца край с. Манастир. Това е традиционно събитие в календара на тракийската организация. В рамките на спазване на противоепидемичните мерки потомците на тракийски българи положиха венци и цветя и изпълниха задължението си, съдържащо се в девиза на тракийските войводи – „Не забравяйте, но не отмъщавайте“, коментира..

публикувано на 05.10.21 в 18:36
Аднан Йълдъз, кмет на общ. Стамболово

Стамболово отбелязва 38 години община

На днешния ден – 30 септември Стамболово отбелязва Ден на общината. Годишнина от обнародването на Указ №2932 от 27 септември 1983 г. на Държавния съвет, с който се създава община Стамболово състояща се от 26 села. Населението на община Стамболово наброява 6341 души. Предвид пандемичната обстановка празникът няма да бъде отбелязан по..

публикувано на 30.09.21 в 09:50