Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Писателят Хасан Ефраимов на гости за рождения ден на литературен клубПрез почивните дни писателят д-р Хасан Ефраимов гостува втори път на кърджалийци. При първото му посещение, за Деня на Кърджали, бе представен спектакълът "Джанки в Манхатън" по едноименния разказ на твореца. Хасан Ефраимов е автор на книгите „Метаморфоза”, „Шейтаните от тавана на гара Хитрино”, „Паралелен свят”, „Дервишки караконджул”, „Изпращачът на души”, „Събирачът на болка”, а последната му се казва „Възкресение”. Хасан Ефраимов е роден през 1966 в село Трем, Шуменско. Детството си, което не е леко, прекарва в родното си село. Това оставя отпечатък после върху цялото му творчество, от което струи носталгия и болка по родния край. Ефраимов е депресивен писател. Трудно може някой да прочете творбата му, с която става известен - "Джанки в Манхатън", без да пролее поне една сълза. Болка струи и от останалите му творби.
Караконджулът в произведенията на Ефраимов е противоречив образ. Той е звяр от тъмните дебри на ада, за да го видим накрая да плаче, седнал под цъфнала слива в градина в Манхатън.
Хасан Ефраимов е сред най-ярките представители на жанра магически реализъм в България. Характерно за автора е, че свободно споделя произведенията си в интернет.
Ето защо пристигна отново на гости на кърджалийци. Чуйте репортажа на Радка Петкова.

Галерия

Вижте още

Насочваме ли се към хиперинфлация?

Инфлацията е изискан начин да се съобщи за нарастващите цени. Инфлационните фактори задълбочават своя ход и цените на основни хранителни стоки и услуги продължават да се покачват. Почти всеки ден цените на храната, дрехите, самолетните билети и други се движат, тъй като някои марки повишават цените, а други предлагат отстъпки. Заради..

публикувано на 27.10.21 в 05:00
Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите от Кърджали се включват в националния протест срещу зеления сертификат

Ресторантьори и хотелиери ще протестират срещу зеления сертификат за достъп. Решението за протест е взето днес на национална среща на браншовите организации. Протестът е насрочен за четвъртък, 28 октомври от 15,00 ч. по градове, като в Кърджали сборният пункт е пред Паметника на Васил Левски. Кадир Мустафов, областен председател на БАЗ коментира..

публикувано на 25.10.21 в 15:57

Ресторантьор за зеления сертификат: Кой трябва да проверява клиентите?

Изтече отсрочката, която здравното министерство даде в края на миналата седмица за набавяне на зелен сертификат за служителите и посетителите на кина, театри, заведения и други. От днес нарушителите ще бъдат глобявани. Кой трябва да проверява клиентите в заведенията за наличие на зелен сертификат? Този въпрос си задават работещите в бранша...

публикувано на 25.10.21 в 15:40
Павел Митев

Павел Митев: Закономерно стигнахме до световната ученическа титла по волейбол

Миналия месец Кърджали се сдоби със световна титла по волейбол от Световните ученически игри в Сърбия. Донесе я волейболният отбор на СУ "П.Р.Славейков". Това е единствената титла не само в Кърджали, но и в цяла България. Изненадата беше голяма, но закономерно се стигна до този резултат, тъй като в последните 7-8 години нашите волейболни отбори..

публикувано на 21.10.21 в 18:50

Фотографията е съпреживяване с природата

Снимките, представени във изложбата  "Кърджали днес" на фотоклуба към ОДК, са преживени снимки, защото всеки един от младите автори е намерил своята гледна точка към родния си град. Това каза в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали ръководителката на фотографите Антония Грозева. Фотографията ги учи да бъдат много наблюдателни, нещо, което остава..

публикувано на 21.10.21 в 18:22

В Окръжен съд Кърджали „Председател на съда за един ден“

В Окръжен съд Кърджали се проведе инициативата „Председател на съда за един ден“.  В ролята на Председател на съда влезе Никол Вълчева – ученичка от 11-ти клас на Средно училище „Отец Паисий“ – гр. Кърджали, която имаше възможността да се запознае отблизо с дейността и функциите на председателя на съда. Инициативата е част от Образователна..

публикувано на 21.10.21 в 16:12
Протест срещу новите мерки срещу разпространението Covid-19 и въвеждането на зелен сертификат, 20 октомври 2021 г.

Хасково на протест срещу зеления сертификат и предложението на МОН за тестване на учениците

Точно в полунощ зеленият сертификат стана задължителен за дейностите на закрито. Новите мерки, обявени от здравните власти, предизвикаха сериозно недоволство и напрежение в тези сектори, които ще работят със сертификати както за посетителите, така и за служителите. Именно затова в събота от 17:00ч. жителите на Хасково се готвят за протест..

публикувано на 21.10.21 в 13:58