Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Чукич: Да пазим нашата идентичност като православни, които пишат на кирилица

Разговорът с твореца Владимир Чукич бе провокиран от 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той обаче остава валиден и днес, защото грижата за това в какви думи обличаме мислите си и как пишем, ангажира всички нас. Кирилицата е третата официална азбука в Европейския съюз. 300 милиона души в света използват именно тези символи, за да напишат мама, Родина, любов, благодаря.
Нали не е случайно, че се сещаме за тях, когато си мислим за най-хубавите български думи?! А ако нямаме дреха за думите си, как ще изразим и себе си?! Как ще оцелеем сред многоезичното глобалистично море?!
За това, а и за местни проблеми на културните дейци Радка Петкова разговаря с художника и интелектуалец Владимир Чукич, председател на Дружеството на художниците в Кърджали.


Владимир Чукич получи плакет от градоначалника за обогатяване културата на национално ниво, чрез изявите си в страната и чужбина. Той е реализирал десетки  самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участвал е в пленери и представителни за българското изкуство общи експозиции в Италия, Холандия, Русия, САЩ, Франция, Сърбия, Турция, Латвия, Полша, Германия. Негова „запазена територия” са графичните техники и рисунката, които го правят не само известен и разпознаваем, но и печелят респект.
Чукич е носител на престижната награда от спечеления конкурс на Съюза на българските художници  „Сите дез ар“ в Париж и годишната награда на галерия „Дяков“ за 2010.
За радио Кърджали той даде любопитни примери как в другите страни опазват родната си азбука, как традицията и мултикултурализма могат да си сътрудничат и какво може да опази нашата идентичност. Какво още иска да ни каже твореца, ще чуете в прикачения файл.
Вижте още
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11