Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Калчев: Волейбол в Европа - това ми е целта


Един кърджалиец се доказа и в далечна Америка като успешен млад човек. Той завърши третата година от обучението си в калифорнийския университет Нортридж и то с отличен успех. Макар че финансите не са голямата му слабост, се отнася отговорно към образованието си, но в спорта влага цялата любов и емоция, на които е способен. Този млад мъж се казва Димитър Калчев, звезда на университетския отбор по волейбол, дори обявен за спортист на годината на учебното заведение през 2016-та.
Димитър Калчев е роден в Кърджали на 20 май 1996 г. Основното си образование получава в СОУ ”Отец Паисий”, а средното - в ГПЧЕ ”Христо Ботев”. На 11 години започва да играе футбол и тенис на маса. Две години по-късно вече е в детско-юношеската школа на Волейболен клуб  ”Арда” - Кърджали. Първите му треньори са Бекриев и Тонков, а по-късно в мъжкия отбор - Халачев. През 2015 г. заминава за САЩ, но всяко лято се прибира в родината и участва на всички турнири по плажен волейбол. Стана спортист на Кърджали за 2017 година и получи приза Мистър Волейбол на Българската федерация по волейбол за 2017.
Валентина Иванова разговаря с Димитър Калчев в студиото на Радио Кърджали за това какви са вълненията и амбициите му. Той сподели: 
Минаха 3 години и още на първата по средата се почувствах американец, защото в началото беше много шантаво, докато свикнеш с начина им на живот, обаче влезеш ли веднъж в режима... Американец до толкова, колкото отбора ти помага да се приобщиш и ставаш американец в тази малка общност, защото Америка е огромна и аз знам за нея само това, което съм видял до сега. Чужденците в отбора сме трима. Две момчета взехме от Полша тази година и това е. Всички други са американци. 
В образованието смених специалността. Вече уча финанси, преди беше криминалогия, обаче много бързо я смених. Вече навлизам спокойно, защото имат общообразователни класове първите две години и от третата нататък си навлизаш в специалността и започваш по-сериозно да уча за финансите. По-трудно с  общообразователните предмети, но като започнеш да ги разбираш финансите, нещата стават интересни. Преди седмица излезнаха резултатите от изпитите и всичките съм си ги взел с петици. 
Спортът ми е преоритет, аз за това съм там, финансите просто трябва да ги избутам. Искам да завърша там и ще го направя, обаче преоритетът в живота като цяло ми е волейболът. 
На нашия отбор тази година беше най-силната. Тази година диагонал ни беше един, който играеше в националния отбор, Арбис се казва - много голям и много скача, много здрав, няма кой да го спре. И така бяхме много силни и стигнахме до плейофите. Там загубихме на полуфинал от Лонг Бийч, като имате предвид, че Лонг Бийч впоследствие станаха шампиони на страната и са с 27 победи и 1 загуба. 
Имаме уебсайт, в който качваме всички мачове. С него е много лесно, защото е разбито статистически и примерно можеш да влезеш в някой мач, да кликнеш на името си, да кликнеш на "спешни атаки" и да си гледаш само тях. От там можеш да го свалиш това нещо и да си направиш видео, което впоследствие го пращаш на агенции и се рекламираш. Покрай тези видеа доста агенции започнаха да ми обръщат внимание. В момента все още се водя под аматьорски статус в колежанско първенство и не ми е позволено да подписвам нищо, но когато завърша ще си ги избера, ще си ги пресея кой е най-надежният и ще избера волейбол в Европа - това ми е целта
Тази година турните в България по плажен волейбол са много малко, в които ще участвам. Само два - в Пловдив и в Кърджали. С Николай Колев - Жицата вече тренираме. То аз друго не мога да правя. Ако не тренирам, ще се побъркам. Това правим по цял ден, обаче влагаш много време, по цял ден тренировки, а накрая само за два турнира. 
Целият разговор на Валентина Иванова с Димитър Калчев чуйте в прикрепения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43