Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Николова от Съюза на глухите в Кърджали: Обществото говори красиво, но дела няма

Тихо, без гръмка музика и луди танци. Така членовете на Съюза на глухите в Кърджали празнуваха и отбелязаха 84 години от създаването на своята организация, една от най-дълголетните организации на хора с увреждания в България. Тя възниква на 12 юли 1934 година с амбицията да обедини всички лишени от слух и да брани правата им. В национален мащаб в съюза членуват над 6500 хора с увреден слух. В Източните Родопи има две техни териториални организации - в Кърджали и Момчилград, разказа за Радио Кърджали Янка Николова, секретар на териториалната организация в Кърджали.

Празник ли е 12 юли, г-жо Николова?

-  Празник е, разбира се, и то много хубав празник и много се радвам за глухите хора, защото те също го чувстват така. Този ден се е отбелязвал винаги от нас.

-  Казвате глухите хора. Как е по-правилно да бъдат наречени? В последно време в обществото ни се появиха определения като нечуващи, хора с увреден слух, явно с някакво леко усещане за притеснение.

-  Съюз на глухите в България е нашата организация. Не е правилно да се наричат глухонеми. Нашата организация в Кърджали е от 1964 година. Първото клубче е било на улица „Георги Кондолов“. Сега сме в комплекс „Младост“. Клубът ни е много хубав, даден ни е безвъзмездно от Община Кърджали.

Вие сте териториално поделение…

-  Ние сме териториална организация на глухите в Кърджали. Нашето ръководство – районната ни организация, е в Хасково.

-  Колко хора членуват в Кърджали?

-  В Кърджали имаме около 35-36 членове. Всяка година имаме по един, двама записали се и по един, двама отпаднали заради неплащане на членски внос или някаква друга причина. В Момчилград също има териториална организация, там членовете са около 40-50 души. Но като цяло организацията ни – и нашата, и в общ план, застаряват.

-  Искате да кажете, че няма млади хора?

-  Няма, да. Не идват млади хора. Може би най-младите са около 40-годишни. Не знам, причината е сигурно, че предпочитат да ходят по кафенетата и на други места, но в клуба идват по-рядко млади хора.

-  Или не искат да се обвързват в организации.

-  Може би и това. Сега ходят в масови училища, не в специализираните, които съществуваха в Пловдив и София. Свикват по-отрано с реалната среда, адаптират се по-лесно.

-  Масовите училища добра тенденция ли са? Остава ли нуждата от Съюза като организация?

-  Мисля, че глухите хора винаги имат нужда от Съюза, защото винаги идва момент, в който се нуждаят от специализирана помощ, която само ние можем да дадем. Имах случай преди няколко години. Младо момче, дойде с майката, стана член, за да може да ползва финансовите средства по чл. 51, които се дават еднократно по 50 лева на година за преводачески услуги на жестомимичен език, когато нечуващият посещава някоя обществена или държавна организация. Момчето тогава още учеше, попълва документите една-две години, взимаше си средствата и оттогава не е дошъл. Вече две, три години не е плащал членски внос и той така отпада от организацията ни. Но от съюза има нужда. На много места изискват документ от нечуващия, че е член на съюза. Такъв документ е задължителен, ако един глух човек иска да стена шофьор, например. И тогава идват при нас.

-  Само в такива случаи ли ви търсят?

-  В повечето случаи, да. Но това е и нашето призвание. Да им помагаме, когато имат нужда, за каквото имат нужда и по всякакъв начин. Винаги съм го правила и така ще бъде и в бъдеще.

-  Труден или лесен е животът на глухите хора?

-  По-скоро им е трудно. Трудно им е да намерят работа, да се задържат. Аз съм ходила да водя хора от организацията по интервюта. Казват, да, добре, ще ви се обадим, но не се обаждат… И самите нечуващи са хора, които по-различно приемат заобикалящия ги свят. Мислят си, че обществото не ги приема, както трябва, не ги разбира, не им обръща достатъчно внимание и се дразнят от това нещо. Искат специално внимание.

-  Можем ли да класифицираме основните им проблеми?

-  Единият е образованието. Много от тях не са образовани. Мисля, че и общуването, социалните контакти са много важни. Има някои, които са толкова уединени, че нямат контакт с другите. Тези, които са учили, завършили са нещо, те излизат, идват в клубчето, включват се в живота на обществото и в съюзния живот. Ние всеки четвъртък се събираме, аз отварям клуба всеки четвъртък. И като дойдат все нещо ново ще научат, ще прочетат вестник, ще поговорят и разнообразят. В същото време имам и хора, които са се изолирали, идват от събрание на събрание, да си платят членския внос и дотам.

-  От кого зависи тази интеграция? Само от тях ли?

-  Определено е взаимен процес на цялото общество.

-  А обществото как приема глухите хора? Наистина ли стана по-толерантно?

-  Как да ви кажа… Научихме се да говорим красиво. Аз обаче предпочитам делата, да видя реално какво се прави, а не какво се говори.

-  Успявате ли да ги нахъсате да живеят пълноценно, въпреки че нямат работа, изолират се?

-  Опитвам се, колкото мога. Тъжно е, защото понякога той просто не те слуша, вглъбен в собствените си страхове и мисли.

-  А какво трябва да се промени и откъде да започне то?

-  Промяната първо трябва да започне вътре във всеки човек и чуващ, и нечуващ. Да опитваме да се образоваме всеки ден. Това е пътя. Глухите хора също имат самочувствие. И така трябва да бъде. Защото това са едни съвсем нормални хора като всички нас, просто не чуват. Ние какво, като чуваме, та понякога какво чуваме?...

-  Подготвя се изцяло нов закон за всички хора с увреждания. Какви са очакванията ви?

-  Очаквам да е добър и положителен за всички. Да не им режат допълнителните средства, които и без това не са много. Да си получават добавките. Защото, ако днес има работа за пет месеца, утре може и да не работи. Те взимат едни съвсем минимални инвалидни пенсии в размер на 160-170 лева. Ако работи – добре, ще вземе минимална заплата, ще си покрие месеца. Но ако не работи, трябва да разчита само на инвалидната пенсия, а мисля, че това е невъзможно за днешните условия на живот.

Участвахме на големия митинг пролетта, ако има нови протести, пак ще се включим. Важно е да се отстояват правата. И трябва да се обърне внимание на този закон и веднъж завинаги да се направи така, че хората да са доволни. Защото те разчитат на тези пенсии и добавки и ако им я отрежат и нея, остават без нищо.

Казват, имало и мними пенсионери. Ако има, кой им е дал тези пенсии? И защо трябва заради нечии грешки и заради измамници да страдат всички и да се ощетяват и най-онеправданите?...

Но аз се надявам всичко да завърши благополучно и законът да е добър за хората с увреждания. И им желая да са здрави и да бъдат борбени и да отстояват правата си.

Интервюто на Станислава Георгиева с Янка Георгиева може да чуете в звуковите файлове



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33