Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Снимка: pixabay.com




Здравейте, от мен, Радка Петкова и най-вкусното предаване на радио Кърджали.  Желая ви повече слънчеви дни, уважаеми слушатели. Оказа се, че слънчевото време е едно от най-добрите пожелания, защото лятото е дъждовно като есен. Въпреки това Родопите ни предлагат много възможности за културно-исторически туризъм, а Средиземноморието е съвсем наблизо. Затова реших да попитам кърджалийци коя е най-добрата стрестператия и как си почиват сега, в сезона на отпуските. В анкетата участваха и семейство южнокорейци, които са се заселили отскоро в нашия град и внесоха свежест в разговора. Те в момента учат български език и затова се разбрахме наполовина, но със сигурност научих, че обичат кафе и ще почиват в Бургас.
В първата част на предаването ще ви срещна и с един човек, чиято съдба е прорязана от актьорската професия и странстванията му по света. Пенчо Пеев е вече над 80-годишен, но пази ценни спомени за града и държавите, които е посетил. Той се връща в родния град след дълги години. Свидните му спомени записа Лияна Фероли, която го познава.
След това, след новините в 17 часа ще си отговорим на въпроса защо в село Момчиловци изучават организирано езика на Конфуций? Разговорът е с кмета на селото Сийка Суркова, която ни разказва и за наближаващия празник на киселото мляко.
Накрая ще се озовем отново в двора на Роса Соколова, която ще ни разкаже за програмата Лятно изобилие, насочена към жени със стресови професии.
Новият епизод на "Вкусен следобед" върви заедно със слънчево настроение, отпускарски дух и коктейл с лавандула!
А след това можете да си приготвите:
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С МАНАТАРКИ ПО МАНАСТИРСКИ
Ето я и рецептата.
Половин килограм пилешки дробчета
Половин килограм лук
20 грама сушени манатарки
1 морков
1 зелена чушка
1 люта червена чушка
сол
4 супени лъжици олио
1 с.л. червен пипер
черен пипер
1 щипка мащерка
2 супени лъжици доматено пюре
1 чаена чаша червено вино
Дробчетата след като се измият и подсушат, се обръщат в горещото олио. Посоляват се и се прибавят нарязаните лук, зелена и червена чушка, морковът и манатарките, предварително изкиснати в студена вода и отцедени. Съдът се захлупва и се оставя на тих огън. От време на време трябва да се разбърква, за да не загори ястието. Щом зеленчуците омекнат, се налива виното, добавят се черният и червеният пипер, както и мащерката. Ястието ври без капак, докато половината от течността изври. Тогава се прибавя и доматеното пюре и се разбърква. Дробчетата врат на слаб огън още 3-4 минути. Поднасят се топли, поръсени със ситно нарязан пресен магданоз.
По същия начин можете да приготвите пилешки воденички, но след като първо сте ги сварили.

До нови срещи в неделя, с мен, Радка Петкова!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Властите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози. Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250..

публикувано на 27.04.21 в 12:07