Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова




Здравейте от Вкусен следобед и от мен, Радка Петкова - предаването за релаксацията като стил на живот, пътешествия и духовни пространства. В това отношение месец октомври е благодатен - през седмицата температурите достигнаха цели 22 градуса, а какво да кажем за Гърция, където сигурно е било с няколко градуса по-топло. Но октомври месец е хубав и заради друг повод. В календара на община Кърджали празникът се чувства все по-осезаемо и тази седмица го доказва. Мария Лалева представи своята книга "Живот в скалите" в читалище "Обединение" като част от националното си турне. Предстои своята книга пред децата да разгърне и журналиста Божидара Ангелова, автор на странички за малки любопитковци и будители. Тя ще представи своята "Здравей, Книгария" в четвъртък, 18 октомври в читалня "Изкуство" на Регионалната библиотека.
В този епизод на споделеното ни радиопространство ще ви представя много вкусни изненади, някои от които кулинарни, а други храна за душата. Здрав дух в здраво тяло е казал навремето Сенека, а съвремието доказва тази философска максима. И така, започваме с вкусното ни меню.
В първата част на предаването, след новините в 16 часа, ще ви предложа да си похапнем октопод. Всеки риболовец знае, че трябва дълго време да чака преди морският дар да стане храна. Как се лови октопод, идва ли на плитчините близо до рибарите и какви хитрости използват те за примамването му?  Какви са тънкостите за приготвянето му, така че да не стане месото жилаво? По тези въпроси си говорим с Пенка Атанасова, която има опит и при улавянето, и при готвенето на октопод.
След това, настроени приключенски ще ви заведем до скалите. Но не географски, а мислено. Тази седмица бе представен романът на Мария Лалева - Живот в скалите. Според издателите това е роман за въпросите и отговорите по житейския ни път. Тези въпроси, които е добре да зададем първо на себе си. Какви въпроси задава Живот в скалите. Тази мистериозна тайна ще разбули самата авторка, която беше тук за премиерата на книгата, чието турне преминава и през Кърджали.
Накрая ще ви поднесем и нашия маринован октопод, вече добре сварен.
След новините в пет часа Илияна Типова ви провокира отново на тема междусемейни войни и по-точно за дистанционното на телевизора. Вярваме ли в половинките си, каква е цената на семейния мир, са въпросите, които ни вълнуват.
Ще ви срещна и със света на "Здравей, Книгария" - книга за книгите, написана от журналиста Божидара Ангелова, любимка на децата. Какво иска да каже на най-малките, а и на всички нас, сериозните възрастни, които сме отговорни за тяхното възпитание, ще научите от Божидара. Както знаете, с нея ни свързва дългогодишно приятелство.
Накрая, и само ако ни остане време, ще ви предложа по една чаша бяло вино!
Останете с мен, Радка Петкова!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър в стария Златоград

Тази година на Тодоровден няма да се състезават Настрадин Ходжа и Хитър Петър по калдаръмените улици на стария град в Златоград, но организаторите са предвидили друго.  Bъзcтaнoвĸa „Xaйдyти бpaнят мecтнoтo нaceлeниe“ щe ce пpeдcтaви нa 4 мapт в Eтнoгpaфcĸия ĸoмплeĸc в Злaтoгpaд Дpaмaтизaциятa щe ce paзигpae cpeд ecтecтвeния дeĸop нa ĸaлдъpъмитe нa..

публикувано на 03.03.23 в 11:05
Пататник

Кулинарно изложение на традиционни родопски ястия в Рудозем

На 1 април миньорския град Рудозем празнува Световния ден на хумора, сатирата, фолклора и изкуствата. За тази цел общината подготвя богата програма от карнавално шествие, изложба, хумористични скечове, хора, кулинарно изложение и прожекция на комедиен филм. Веселието започва от 10 часа и ще продължи до късно вечерта. Кулинарното изложение ще..

публикувано на 29.03.22 в 09:55

COVID-19: Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината - флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва..

публикувано на 20.12.21 в 13:29

Безплатният предизборен диспут на Радио Кърджали ще се проведе на 19 октомври

ДИСПУТИ Диспутите в Радио Кърджали се провеждат по реда на жребия, изтеглен в ЦИК, в изнесено студио в Дома на културата. Безплатен диспут - на 19.10.2021 г. от 10:10 до 12:00 ч. във времето на сутрешния блок „След първото кафе“. Тема: „Развитието на Източните Родопи през погледа на политическите сили. Нови работни места,..

обновено на 15.10.21 в 11:24

59 са новозаразените с Kovid-19 в трите най-южни области на България

32 са новите случаи на Ковид-19 в област Хасково, в Смолян – 15, в Кърджали – 12. 1368 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 5,11 на сто от направените 26 727 теста. Със 152 пациенти е повишен броят на хоспитализираните, в сравнение с предходното..

публикувано на 21.08.21 в 11:51

Индексация на базата на пенсиите обеща водачът на листата на БСП в Кърджали Велизар Енчев

Водач на листата на "БСП за България" в Кърджали е Велизар Енчев. Той е дипломат, университетски преподавател, журналист, бивш офицер от външното разузнаване и бивш депутат и учредител и председател на Движение за радикална промяна „Българската пролет“.    Индексация, т.е. увеличаване на базата на пенсиите, обеща Велизар Енчев. Като говорител на..

публикувано на 09.06.21 в 15:32

COVID-19: Безопасно ли е комбинирането на два типа ваксини?

Властите в България излязоха с конкретни рекомендации за употребата на ваксината на „Астра3енека", след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е възможна връзка между тази ваксина и необичайни тромбози. Световната здравна организация посочи, че към момента рискът от такива реакции се оценява на приблизително 1 на 250..

публикувано на 27.04.21 в 12:07