Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За бебето Александър, майка му, институциите и хората

Снимка: Божидар Чолаков БНР - Кърджали

На 21 януари съдът в Смолян ще се произнесе по казуса с бебето на родилката от село Арда. Предстои районните магистрати решат за колко време бебето ще бъде в приемно семейство и дали ще бъде върнато на майката Симона. 
Случаят за отнето новородено от майка му разбуни социалните мрежи, медиите реагираха, хората се възмущават, че социалните служби са взели момченцето на 26-годишната самотна майка Симона от смолянското село Арда направо от болницата и са го настанили в приемно семейство. Илияна Типова и Божидар Чолаков посетиха селото и събраха гледните точки на всички засегнати. 
Не искам повече да давам интервюта, не искаме, не искаме повече да притесняваме майката. Достатъчно я побъркаха. С тези думи Ана Хаджийска, майка на родилката Симона, посрещна журналистическия екип на Радио Кърджали. След това обаче разказа, че Симона до 12 клас е била в селото, учила е и в Смолян, правени са ѝ редовни профилактични прегледи, медицинско за работа ѝ е издавано. Как са невидели досега? Как, като сме ходили и на лекари, и навсякъде, как изведнъж решиха, че майката е недобре?... Те казват, че тя не е добре, ама те я побъркват, категорична е Ана.
Тя обясни, че не са виждали бебето и не са ходили в приемното семейство, защото социалните им казали, че първо трябва да отидат при тях. Аз не мога да отида, да нахалствам. Не знам какви са процедурите, после да не ме изкарат пак агресивна, казва Ана Хаджийска.
Случаят със Симона е от преди месец. Малкият Александър се ражда със секцио в смолянската болница на 11 декември. Седмица по-късно бебето е предадено временно на приемно семейство. Майката твърди, че никой не я питал дали иска да даде детето си за отглеждане на други хора. Бабата Ана Хаджийска твърди, че случилото се е предварително нагласено още преди Симона да роди. 
Още докато беше бременна - че как ще го гледате, ще видим като го роди. Една от социалните, която не отговаря към Закрила на детето, а отговаря за Ардинския регион... Би трябвало да видят дали ще се справи майката, тогава да решат. Никой не й даде шанс, казва Ана Хаджийска.
От отдел "Закрила на детето" в Смолян отказаха коментар. Според началника на отдела Гергана Тодоринска в медиите имало достатъчно информация. Тя предложи да ни изпрати писмено становище за свършеното до момента, но до излъчването на този репортаж  в Радио Кърджали няма получено писмо. 
Ето обаче какво каза Тодоринска преди дни пред кореспондента на БНР в Смолян Радостина Чернокова:
В конкретния случай сигналът не е постъпил веднага след раждането на детето. Детето е родено на 11 декември, сигналът в Дирекцията постъпи на 17 декември. Персоналът е имал време, за да наблюдава поведението на майката и те са били обезпокоени от нейното поведение, за да се стигне до подаването на сигнала. Извършена е проверка и оценка на сигнала и са констатирани рискове, на база на които ние сме преценили, че ако детето непосредствено след изписване от болница се прибере и отглежда от семейството, е застрашен неговият живот и здраве. Събраната информация е притеснителна и това наложи спешно настаняването на детето в приемно семейство. След това е събрана и друга информация. Майката на бебето в разговор със социален работник споделя, че майка ѝ редовно пие, това се потвърждава и от кмета. Освен хигиенни навици, там няма изградени и трудови навици. Всички са безработни.
Изводът на социалните работници е, че майката няма достатъчно качества да се справи сама с отглеждането на бебето, но няма и достатъчно добра подкрепа и от семейния кръг.
Гергана Тодоринска не уточни как социалните служби ще работят за връщане на малкия Александър при майка му и кога ще стане това. Междувременно стана ясно, че в понеделник, 21 януари, Районният съд в Смолян ще решава дали да върне бебето в дома на Симона.
Откакто този случай стана обществено достояние, стотици хора от страната и чужбина искат да помогнат на 26-годишната Симона Алекова да върне детето си. Създадена е и онлайн подписка, която набира популярност. Други искат да подкрепят жената с вещи и пари. 
А докато екипът беше в село Арда стана ясно, че към родопското село пътува Петър Низамов - Перата. Той, заедно с организацията, в която членува - Български юридически комитет, възнамерява по правен път да върне бебето Александър на майка му Симона Алекова. 
Ще се опитаме да обжалваме заповедта. Виждам, че срока за обжалване по АПК (Административно процесуалния кодекс) е минал. Ще се опитаме да възстановим срока, съгласно АПК и ще атакуваме заповедта в Административния съд. Ако това не стане ще трябва да заведем дело по ГПК (Граждански процесуалния кодекс), което ще е също за връщане на детето при майката и да докажем нейния родителски потенциал. Смятам, че да се отнемат деца от биологични родители, особено при тези т. нар. социални услуги в България, които не могат да се нарекат въобще услуги, винаги децата са по-добре при майката. Трябва да е вече изключително неморална, да упражнява насилие спрямо тях, доказано, че да се отнемат деца от биологичен родител. А в случая аз съм сигурен, че става дума точно за търговия с деца. Тъй като се търсят главно бели деца от чужденци, които искат да си осиновят. Сега, не можем да кажем, че този случай е точно такъв, защото не сме го изследвали в пълната цялост, но я има тази тенденция и това е причината, поради която ние поемаме такива случаи, защото ние не сме съгласни с това нещо, което се случва. Това каза за Радио Кърджали Петър Низамов-Перата.

Юридическата част на случая се поема от Петър Николов, който бе отличен за адвокат на годината на 2018, заради успешния изход на делото на самотната майка Даниела Колева от Сливен. Тя успя да върне трите си деца, след като осъди местната Дирекция "Социално подпомагане". 

Целият репортаж на Илияна Типова и Божидар Чолаков може да чуете в прикачения файл.

Банкова сметка: 
Симона Асенова Алекова 
IBAN : BG93BPBI79271042301201
BIC: BPBIBGSF


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Маринела Георгиева

Маринела Георгиева: Театърът е начин да изживея няколко живота в рамките на един

Да общуваш със съмишленици и знаеш, че се стремите да създадете нещо градивно - в това е магията на театъра за младата актриса от Кърджали Маринела Георгиева. Според нея театърът днес  има място в съвременния живот за тези, които имат сетива, за хората с душевност. "Аз винаги съм смятала, че той се прави най-вече за душата на зрителя. Има хора,..

публикувано на 27.03.24 в 17:22
Петър Мастагарков

Петър Мастагарков: Магията на театъра е във всеки човек

"Магията на театъра се крие във всеки човек и всеки човек е в театъра. Самата мисъл, че някой го слуша прави така, че той вече започва да играе." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали един от доайените на театъра в Кърджали - актьорът Петър Мастагарков. В Международния ден на театъра той отбелязва, че съвременните събития, комерсиалния живот,..

публикувано на 27.03.24 в 17:09
Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман

Кирково отбелязва 110 години от основаването на общината

Кирково отбелязва 110 години от основаването си като община. Празникът се чества от 2000-та година. Различни прояви през седмицата съпътстваха кулминацията на празника, който е днес.  По този повод бе открита и изложба от 110 рисунки на тема „Община Кирково през моите очи“.  "Дълго време община Кирково е била едно от онези общини, които нямат свой..

публикувано на 26.03.24 в 14:59

Читалищни дейци честват Деня на Тракия

Тракийско дружество "Димитър Маджаров" Кърджали и НЧ "Тракия- 2009" ще отбележат с концерт Деня на Тракия днес от 17 часа на инпровизираната сцена до Театъра в обалстния град.  В програмата ще участват съставите на Тракийство дружество "Димитър Маджаров" и НЧ "Тракия 2009" - дамски и мъжки фолклорни групи, както и детския ансамбъл "Тракийче".  Това..

публикувано на 26.03.24 в 13:56

Гърция отбелязва националния си празник

Днес Гърция отбелязва 203 години независима държава. На днешната дата митрополитът на Патра издига гръцкия флаг и започва въстанието за национална независимост. Гърция отбелязва националния си празник с военен парад в Атина и ученически манифестации в цялата страна. Нови самолети и танкове показват днес гръцките въоръжени сили на..

публикувано на 25.03.24 в 17:09
Отец Николай Величков

Отец Николай: Бог никога не предприема действия преди да чуе волята ни

Един от ценните уроци от Благовещение е, че Бог никога не предприема действия преди да чуе волята ни. Това каза в ефира на Радио Кърджали, в предаването "На чаршията, в чата" отец Николай Величков, предстоятел на храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали. "Много важно нещо за този празник, като съвет - волята на Света Богородица и волята Божия, че Бог..

публикувано на 25.03.24 в 17:03

Що е евро: Министерство на финансите пусна информационен сайт

Министерство на финансите и БНБ откриха информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница еврото.бг е да дава сигурна и актуална информация за всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в България. Освен текстово съдържание, са включени..

публикувано на 25.03.24 в 17:02