Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган губи Истанбул

istanbul

Управляващата в Турция партия на президента Реджеп Ердоган е на път да загуби за първи път кметските постове в Анкара и Истанбул. Според все още неокончателните данни от местните избори, опозиционната Народнорепубликанска партия печели столицата, а нейният кандидат води и в най-големия град в югоизточната ни съседка.

От партията на Ердоган заявиха, че ще оспорят преброяването в Анкара и Истанбул.

Генералният секретар на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието Фатих Шахин изрази убеденост, че резултатът ще се обърне в тяхна полза след обжалванията. Той посочи, че са забелязани редица пропуски и фактически грешки в протоколи в столицата Анкара и че междувременно продължава броенето на бюлетини в Истанбул.

Председателят на избирателния съвет Сади Гювен каза по-рано днес, че „изборният процес е завършил и отсега-нататък до утре в 15 часа партиите могат да се внасят жалби“. „Висшият избирателен съвет има два дни, в които да вземе решение по тях“, добави той.

Кандидатът за кмет на Истанбул от опозицията Екрем Имамоглу от своя страна благодари на Висшия избирателен съвет, че успокоил хората, съобщавайки резултатите. Той допълни, че иска процесът на обжалвания да приключи възможно най-скоро, за да започне службата си за Истанбул и Турция да започне да се нормализира. Той подчерта, че сега спорни са 290 000 бюлетини, докато през 2014 г. опозицията се е оплаквала от нередности в над 420 000 бюлетини

Избирателната активност на вчерашните избори в Турция беше около 84,5%. Общият брой на невалидните бюлетини в страната е 1 395 233 или 3,2% от всички подадени гласове. Само в града край Босфора невалидните бюлетини са малко над 290 000.

В национален план коалицията между Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие печели общо над 51,5% от гласовете. Опозиционният алианс на Народнорепубликанската и Добрата партия е подкрепен от 37,5 на сто от турските граждани. Народнорепубликанската партия печели в крайбрежните области и Тракия, където традиционно се представя добре. 

Със 7% разлика кандидатът на опозицията е победител и в град Текирдаг, където турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи изказването си за намеса в работата по българския закон за вероизповеданията, предизвикало скандал между двете страни. Партията на справедливостта и развитието води убедително в анадолските и черноморските провинции.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изтича срокът за заявки за повишаване на оценки от матури

Зрелостниците, които са положили успешен изпит на държавно външно оценяване, но не са доволни от резултата си, могат да се явят за повишаване на оценката. За целта е нужно да заявят това си желание в съответното училище, а срокът да го направят е едва тридневен - от 24 до 26 април . Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното..

публикувано на 25.04.24 в 01:09

Любомир Колев се класира за националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация

Любомир Колев: "Той разглежда три основни проблема - единият със замърсяването на околната среда , вторият с вандализма и третият с агресията при младите хора. Едни хора се събират на едно място и започват да мърсят. Но у единият герой се поражда това, че казва: "Защо да мърсим, ние се събираме тук често, защо да мърсим. Не е ли по-добре да..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

РЗИ: Водата в четирите села е вече годна за пиене

Четирите села в Кърджалийска област Секирка и с.Гривяк в общ. Кирково и с.Богатино и с. Боровица в общ. Ардино, чиито вода беше заразена с бактерията ешерихия коли в момента е годна за косумация. Д-р Виктор Кирчев: " Пуснали сме предписание към ВиК-оператора, водата е дезинфекцирана допълнително, взети са нови проби и всичко вече е в..

публикувано на 24.04.24 в 16:34

Една от най-търсените услуги в НАП е уточняване на здравен статус

Близо 16 000 граждани са посетили офиса на НАП в Кърджали от началото на тази година до края на март. Една от най-търсена услуга в НАП е уточняване на здравен статос, за койото са изтеглени 2 700 билета, съобщават от офиса на местната приходна агенция. Какви са другите услуги, които отчитат ръст, съобщава Нериман Сали, директора на офиса на НАП в..

публикувано на 24.04.24 в 15:10

Кметовете на села със заразена вода не са уведомени за това

Жителите на селата Боровица и Богатино, община Ардино и на Гривяк, община Кирково, не са уведомени, че пият заразена вода.  Нито една институция не е предупредила за наличието на бактерията.  Кметицата на Боровица Айел Мехмед: "Да ви кажа аз нямам такава информация, поне на мен не ми се обадиха. Ей сега ще звънна на ВиК. Към кметството имаме шест..

публикувано на 24.04.24 в 14:35

РЗИ: Четири села в Кърджалийско са със заразена питейна вода

Четири села в Кърджалийска област пият заразена с бактерията ешерихия коли вода според извършения мониторинг на качеството на питейната вода. Регионалната здравна инспекция в Кърджали направиха предписания срещу евентуални чревни инфекции. Селата са Секирка и сeло Гривяк в община Кирково и село Богатино и село Боровица в община Ардино...

публикувано на 24.04.24 в 13:50

Сиделя Мутлу е сред най-добрите 16 на Световната купа в Люксембург

Състезателката на СКТМ „Юнак“ - Ардино Сиделя Мулту се класира сред 16-те най-добри девойки до 17 години в оспорвания турнир за Световната купа по тенис (WTT Youth Contender), който се проведе в Люксембург. Треньорът на „Юнак“ и на националния отбо р Бейхан Емин отбеляза, че сред 16-те най-силни има само три състезателки от европейски държави, като..

публикувано на 24.04.24 в 13:47