Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нергис Имамоглу: Да гледаме през очите на другия, за да опознаем себе си

Наскоро в Арт галерия „Кръг” се откри нестандартна експозиция, която представя едно лично изследване на родената в село Мост докторантка в Историческия факултет на Университета „Улудаг” в Бурса Нергис Имамоглу. 
Нергис Имамоглу изследва различни страни на въпроса „Кои сме ние?”, като проследява нишката на културната памет на местното население. Тя си признава, че посвещава това изследване на „всички изселници -турци от България, напуснали родните си земи след 1989-та година…”, поставяйки се на мястото на всеки от тях, който се завръща в родината и усеща, че живее „между два свята”, „две отечества”в едно непрестанно „душевно странство”, търсейки корените си.  Историчката също живее между своите „две отечества”и темата на дисертацията й е „Православната култура на Балканите през Османския период (по български извори от 18-ти век)”.
...Имам детски спомени за България, идеализирани, носталгия по миналото, всичко си го има, както при всеки човек, който е живял тук дълги години, след това се е изселил, няма значение къде - в Турция или Европа... Необходимост от завръщане към корените се появява след известно изстрадано време в чужбина, въпреки че Турция не сме я мислили като чужбина. Обаче тези години бяха изстрадани, като странстване в чужбина. За мнозина България остава родината. За мен това беше чисто емоционално откритие, но след това се впуснах в научно търсене. Сега моята идея е да изследвам историята и културата на Балканите, това ми е специалността, която съм избрала...
...Може да се каже, съм новатор в турската историческа наука. До този момент православната култура на Балканите не е изследвана, освен в някои аспекти и то по османски извори - държавни архиви, които описват какви са били законите към немюсюлманите. По български извори не е правено изследване досега. Аз подходих не само като историк, но и като културолог. Интересува ме света на православното население в Османската империя, как са живели хората едно време. Въпреки че сме обитавали едно пространство и имаме много общи неща, се познаваме много малко, защото досега в историята се е писало само от собствена гледна точка...
...Ползвала съм български извори от 18 и 19 век - църковни устави, манастирски хроники, сборници дамаскини, приписки, вестници и периодичен печат, поучителни слова. Самият период е интересен, това е времето на Танзимата, на модерното, новото, светското. Във всички тези извори липсва усещането, не мога да разбера, че този свят, православният,  живее под шапката на Османската, на чуждата империя. Този свят живее със свои закони, със специфични черти, култура, различна от другата, религия, чужда на официалната. В изворите я няма държавата, няма го влиянието на Цариград, сякаш виждам държава в държавата...
В прикачения звуков файл може да чуете целия разговор на Станислава Георгиева с Нергис Имамоглу, в който ще научите още любопитни свидетелства за миналото на Балканите, като кръщаването на турски деца например, за влиянието на православната култура върху исляма, за опазването на православната идентичност, за днешната обратна миграция и хората с двойна идентичност, които живеят в две родини, но всъщност нямат нито една, за завръщането в България като "вкъщи" и чувството за дом, което се появява след дълго отсъствие и става съзнателен избор, а не принудително завръщане. 


Вижте още
Велислава Димитрова и Светлин Лазарова, ГДБОП

Светлин Лазаров: Има голям недостиг на специалисти по киберсигурност в България

Ученици от Кърджали се срещнаха с главен инспектор Светлин Лазаров - началник на сектор "Дигитални анализи и открити източници" в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП-МВР. Той започна младите хора със заплахите в интернет пространството, с наказателната отговорност за някои интернет престъпления и за мерките, които потребител трябва да вземе. Какво още..

публикувано на 21.02.20 в 10:53
Радослав Милев, общински съветник от ДБ

Радослав Милев: БСП подкрепи Бюджет-2020, за да получи пост в администрацията

Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев смята, че подкрепата за Бюджет-2020 на община Кърджали от страна на БСП е договорка с ДПС и червените ще получат в замяна пост в администрацията или в някоя общинска структура. Той не вярва залегналите в план сметката мероприятия да бъдат изпълнени, защото за поредна година се приема..

публикувано на 19.02.20 в 11:38

Треньорът Димитър Георгиев: Вече не вярваме, че един ден в зала "Арпезос" ще е топло

Продължават трудностите в тренировъчния процес на спортните клубове, които водят занимания в зала "Арпезос". Въпреки това, девойките от баскетболен клуб "Орфей" не губят своя ентусиазъм. Те се представиха силно в междуобластния турнир от държавното първенство, който се проведе в Стара Загора . Възпитаничките на треньора Димитър..

публикувано на 18.02.20 в 13:02
Йоана Буковска-Давидова

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия,..

публикувано на 17.02.20 в 09:24

Община Ардино ще разполага с близо 12 милиона бюджет през 2020 година

На първото си заседание за тази година общинския съвет на община Ардино прие бюджета за 2020 година, с 22 гласа „За“. Тази година общината ще разполага с около 12 милиона лева, както от местни дейности средствата са близо 6 милиона. Бюджета тази година е реалистичен, постижим и отговарящ на очакванията на ардинци, така го определя..

публикувано на 13.02.20 в 09:55
Доц. д-р Светослав Малинов

Доц. Светослав Малинов: Макар и с намаляващо доверие, правителството се насочва към пълен мандат

Какви са първите реакции след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз? Ще има ли тежки последици за живущите на Острова българи? Как изглежда българската действителност през погледа на политолога? Арести, протести, ... Мирише ли на избори? Потърсихме коментара на доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в..

публикувано на 07.02.20 в 09:31

"Дънди Прешъс Металс" участва в семинар, организиран от посолството на Канада в България

Ирена Цакова, директор "Разрешителни и правни режими" в "Дънди Прешъс Металс", участва с презентация в семинар, организиран в София от посолството на Канада и Българската минно-геоложка камара. Петя Петрова, експерт в отдел "Комуникации" в златодобивната компания, разказва повече за семинара в звуковия файл: Петя Петрова: Социалната отговорност..

публикувано на 07.02.20 в 08:48