Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За първи път съдии от Кърджали обменят опит с магистрати от Гърция

Петима съдии от Районния съд в Кърджали заминават в края на седмицата на обмяна на опит в Апелативния съд Тракия в Комотини, Гърция. Това е първото подобно посещение на магистрати от Кърджали в южната ни съседка по одобрен проект за двустранен обмен на съдилищата, организиран от Европейската мрежа за съдебно обучение в Брюксел. 
В края на 2018 съвместно с колеги от Районния съд разработихме проект за кандидатстване за двустранен обмен. Още при първото ни участие бяхме одобрени. По този повод на 9 юни 2019 година петима съдии, петима колеги от Районния съд-Кърджали отиваме в град Комотини, където ще реализираме този двустранен обмен с Апелативен съд Тракия, каза за Радио Кърджали съдия Запрянова. Той ще се проведе в рамките на три работни дни - от 10 до 12 юни. Програмата предвижда посещения в самия Апелативен съд, в прокуратурата към него и в кабинета на разследващия орган, обясни тя.
Ние не познаваме гръцкото право, не познаваме и нашите колеги, каза още съдия Запрянова. Тепърва ще се запознаем и заедно ще се обучаваме на статута на съдийството при тях, на структурата на техните съдилища, на подсъдността. Непрекъснато ни се налага както да изготвяме, така и да изпълняваме много съдебни поръчки до гръцките съдебни органи. Страни по делата са ни гръцки граждани, или пък граждани на други европейски страни или пък чужденци
Тя е категорична, че от посещението могат да се извлекат само ползи. През територията, която обслужва Районният съд в Кърджали преминава международния път за Гърция през Маказа. Поради това автомобилният трафик, особено през лятото, е много интензивен. Така също в резултат на безработицата в областта част от хората намират своето препитание в съседна Гърция. Оттук нараства и броят на случаите с трансгранично измерение и възникващите по този повод затруднения при наказателното и наказателно-административното преследване. Надявам се този обмен да е взаимно полезен и да помогне да се ускорят националните съдебни процедури с международен елемент, да отчетем къде са проблемите и да намерим общо решение, коментира съдия Здравка Запрянова. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева със съдия Здравка Запрянова от Районен съд-Кърджали може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още
Велислава Димитрова и Светлин Лазарова, ГДБОП

Светлин Лазаров: Има голям недостиг на специалисти по киберсигурност в България

Ученици от Кърджали се срещнаха с главен инспектор Светлин Лазаров - началник на сектор "Дигитални анализи и открити източници" в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП-МВР. Той започна младите хора със заплахите в интернет пространството, с наказателната отговорност за някои интернет престъпления и за мерките, които потребител трябва да вземе. Какво още..

публикувано на 21.02.20 в 10:53
Радослав Милев, общински съветник от ДБ

Радослав Милев: БСП подкрепи Бюджет-2020, за да получи пост в администрацията

Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев смята, че подкрепата за Бюджет-2020 на община Кърджали от страна на БСП е договорка с ДПС и червените ще получат в замяна пост в администрацията или в някоя общинска структура. Той не вярва залегналите в план сметката мероприятия да бъдат изпълнени, защото за поредна година се приема..

публикувано на 19.02.20 в 11:38

Треньорът Димитър Георгиев: Вече не вярваме, че един ден в зала "Арпезос" ще е топло

Продължават трудностите в тренировъчния процес на спортните клубове, които водят занимания в зала "Арпезос". Въпреки това, девойките от баскетболен клуб "Орфей" не губят своя ентусиазъм. Те се представиха силно в междуобластния турнир от държавното първенство, който се проведе в Стара Загора . Възпитаничките на треньора Димитър..

публикувано на 18.02.20 в 13:02
Йоана Буковска-Давидова

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия,..

публикувано на 17.02.20 в 09:24

Община Ардино ще разполага с близо 12 милиона бюджет през 2020 година

На първото си заседание за тази година общинския съвет на община Ардино прие бюджета за 2020 година, с 22 гласа „За“. Тази година общината ще разполага с около 12 милиона лева, както от местни дейности средствата са близо 6 милиона. Бюджета тази година е реалистичен, постижим и отговарящ на очакванията на ардинци, така го определя..

публикувано на 13.02.20 в 09:55
Доц. д-р Светослав Малинов

Доц. Светослав Малинов: Макар и с намаляващо доверие, правителството се насочва към пълен мандат

Какви са първите реакции след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз? Ще има ли тежки последици за живущите на Острова българи? Как изглежда българската действителност през погледа на политолога? Арести, протести, ... Мирише ли на избори? Потърсихме коментара на доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в..

публикувано на 07.02.20 в 09:31

"Дънди Прешъс Металс" участва в семинар, организиран от посолството на Канада в България

Ирена Цакова, директор "Разрешителни и правни режими" в "Дънди Прешъс Металс", участва с презентация в семинар, организиран в София от посолството на Канада и Българската минно-геоложка камара. Петя Петрова, експерт в отдел "Комуникации" в златодобивната компания, разказва повече за семинара в звуковия файл: Петя Петрова: Социалната отговорност..

публикувано на 07.02.20 в 08:48