Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца стават събирачи на знание в образователно-приключенски академии "Забавно лято"

За пета поредна година в пет български региона, 12 общини, 25 градове и села ще се проведе програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Тя е част от стратегията за социална отговорност на световноизвестна тютюнева компания и има за цел да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен. Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро - Александровска“, и Народно читалище „Бъдеще сега“ и „Аз чета“ .
Една от интересните части на тази програма е безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца. Нейни автори и съорганизатори са Теодор Василев, Лета Панайотова и Константина Челебиева от Народно читалище "Бъдеще сега 2006". В края на юли и през август ще се проведат академиите в Крумовград, Странджево в община Крумовград, Чакаларово, Бенковски в община Кирково, Караманци в община Минерални бани и Стамболово и Силен в община Стамболово. Освен по тези места, детски академии се има и в още 16 села и градове в петте тютюнопроизводителни района на България. Участие в тях ще вземат над 700 ученици на възраст от 7 до 14 години.
Целта е децата да разгърнат своите заложби и таланти, развивайки умения за емоционална интелигентност, социални умения, отношение към света и околната среда. Дните на детските академии ще бъдат изпълнени с образователни и забавни занимания, игри, заплетени загадки и приключения в света на науката, изкуството и себепознанието. Това разказа за Радио Кърджали Константина Челебиева от Народно читалище "Бъдеще сега 2006".
Ние работим с децата на ниво връзка със себе си, връзка с другите и връзка със света. Според мен всички деца имат скрити таланти. Вярвам, че децата се раждат с голям спектър от заложби, въпросът е да имат пространство те да бъдат проявени. Да има връзка с децата, в която те да се чувстват сигурни, спокойни да изследват, да споделят и да има адекватни възрастни, които да могат да забележат навреме и да подкрепят таланта, каза Константина Челебиева.
В "Забавно лято" всяка година имаме наратив, под който преминава. Тази година децата ще бъдат събирачи на знание. Имат мисията да открият и върнат изгубеното знание обратно в селото. И те търсят знанието в себе си, в околните, в приятелите, родителите, мъдреците на селото, както и сред природата и заобикалящия ги свят. Те се превръщат в журналисти, сценаристи, оператори, водещи, творци. Заснемат и представят своите открития и ги споделят в общността и с останалите събирачи на знания, които са из цяла България. Това минава през истории, приказки, чрез които те осъзнават емоциите си, а по този начин достигат и до основната ни цел - да развият емоционалната си интелигентност, разказа още Константина Челебиева.
Детската академия изпълнява още една цел - повишава умението за комуникация и работа в екип, емпатията към другите и изграждането на общност. Това минава през много игри, които целят взимане на решения. Тази година например имаме книга-игра, в която се минава през една история и в определени моменти децата имат право да тръгнат по един или по друг път. Спрямо това какво решение взима цялата група, цялата история се променя. Така те стават автори и взимат важни решения заедно, коментира Константина Челебиева.
И тази годината децата от Крумовград, Странджево, Чакаларово, Бенковски, Стамболово, Караманци и Силен ще разгърнат скритите си таланти и ще се научат на общуване и емоционална интелигентност, социални умения и отношение към заобикалящия ги свят в детските образователно-приключенски академии "Забавно лято".  Една академия в едно населено място продължава пет дни и се провежда в две възрастови групи - 1-ви - 4-ти клас и 5-ти - 7-ми клас. Има обаче няколко места в страната, където интересът е силен, активността на децата - голяма и затова там се правят повече от една детски академии. Такова място е и Крумовград, където ще се проведат три академии, казва Константина Челебиева. В област Кърджали те започват от 29 юли и ще продължат целия месец август.

Още за детските образователно-приключенски академии "Забавно лято" може да чуете в целия разговор на Станислава Георгиева с Константина Челебиева от Народно читалище "Бъдеще сега" в прикачения звуков файл.
 
Вижте още
Велислава Димитрова и Светлин Лазарова, ГДБОП

Светлин Лазаров: Има голям недостиг на специалисти по киберсигурност в България

Ученици от Кърджали се срещнаха с главен инспектор Светлин Лазаров - началник на сектор "Дигитални анализи и открити източници" в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП-МВР. Той започна младите хора със заплахите в интернет пространството, с наказателната отговорност за някои интернет престъпления и за мерките, които потребител трябва да вземе. Какво още..

публикувано на 21.02.20 в 10:53
Радослав Милев, общински съветник от ДБ

Радослав Милев: БСП подкрепи Бюджет-2020, за да получи пост в администрацията

Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев смята, че подкрепата за Бюджет-2020 на община Кърджали от страна на БСП е договорка с ДПС и червените ще получат в замяна пост в администрацията или в някоя общинска структура. Той не вярва залегналите в план сметката мероприятия да бъдат изпълнени, защото за поредна година се приема..

публикувано на 19.02.20 в 11:38

Треньорът Димитър Георгиев: Вече не вярваме, че един ден в зала "Арпезос" ще е топло

Продължават трудностите в тренировъчния процес на спортните клубове, които водят занимания в зала "Арпезос". Въпреки това, девойките от баскетболен клуб "Орфей" не губят своя ентусиазъм. Те се представиха силно в междуобластния турнир от държавното първенство, който се проведе в Стара Загора . Възпитаничките на треньора Димитър..

публикувано на 18.02.20 в 13:02
Йоана Буковска-Давидова

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия,..

публикувано на 17.02.20 в 09:24

Община Ардино ще разполага с близо 12 милиона бюджет през 2020 година

На първото си заседание за тази година общинския съвет на община Ардино прие бюджета за 2020 година, с 22 гласа „За“. Тази година общината ще разполага с около 12 милиона лева, както от местни дейности средствата са близо 6 милиона. Бюджета тази година е реалистичен, постижим и отговарящ на очакванията на ардинци, така го определя..

публикувано на 13.02.20 в 09:55
Доц. д-р Светослав Малинов

Доц. Светослав Малинов: Макар и с намаляващо доверие, правителството се насочва към пълен мандат

Какви са първите реакции след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз? Ще има ли тежки последици за живущите на Острова българи? Как изглежда българската действителност през погледа на политолога? Арести, протести, ... Мирише ли на избори? Потърсихме коментара на доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в..

публикувано на 07.02.20 в 09:31

"Дънди Прешъс Металс" участва в семинар, организиран от посолството на Канада в България

Ирена Цакова, директор "Разрешителни и правни режими" в "Дънди Прешъс Металс", участва с презентация в семинар, организиран в София от посолството на Канада и Българската минно-геоложка камара. Петя Петрова, експерт в отдел "Комуникации" в златодобивната компания, разказва повече за семинара в звуковия файл: Петя Петрова: Социалната отговорност..

публикувано на 07.02.20 в 08:48