Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почивка с детето - какви лекарства трябва да носим?

Варненски плаж-2
Снимка: бгнес


Лятото е вече в разгара си. Идва и дългоочакваната почивка. Естествено е, че искаме децата ни да се чувстват най-добре и да не се разболеят на морето. В приготвянето на багажа, основните неща които трябва да вземем със себе си са лекарствата за бързо реагиране. Какви медикаменти трябва да вземем. Това е колкото прост, толкова и сложен въпрос. С този въпрос Илияна Типова се обърна към педиатъра д-р Нели Димова (педиатър, шуслеров терапевт): 

Най-честите заболявания, които могат да споходят децата, а и родителите по време на почивка са ентеровирусните. Те протичат с повръщане, разстройство и температура. Съветът на д-р Нели Димова е поне 10 дни преди почивката да се взима превантивно пробиотик всеки ден, както и по време на почивката

Най-важното е температурно-понижаващите средства. Това са групата на Парацетамола,  Панадола, Еферелгана, те са от една група и другото е Нурофенът. При много висока температура, хубаво е майките да си носят капки от така наречения Метамизол, капките аналгиновите. Против повръщането е натриев цитрат на сироп, капките Вомитусхил. Вомитусхилът е на разтвор на капки, а има го и във вариант свещичка. Когато детето има и разтройство свещичка не бива да се прилага, защото още повече ще ускори изхожданията и няма да се повлияе добре. За разстройството бих препоръчала първо по възможност да се ограничи храната, която поемат децата. Да няма месо, да няма пресни плодове и зеленчуци, да няма мазнина, да не е запържена. Добра работа ще свършат варено картофче, варен ориз. Супички с оризче, с картофче, с морковче. Ако могат и имат възможност, разбира се. На пазара има доста лечебни храни, които са на оризова основа, като оризова каша, която могат да ползват. Да им дават повечко течности. Ако могат да направят шипков чай. 

Пробиотиците като "живи микроорганизми” имат профилактично и терапевтично действие, подобрявайки вътрешния микробен баланс. Когато е нарушен микро балансът на тялото, се появяват различни симптоми като повръщане и разтройство. Д-р Димова разделя лекарствата против разтройство на два вида - първите са тези които спират директно неразположението, а вторите са пробиотиците:

Тазектанът прахче като идея против разстройство е добра. Около 3 прахчета за деня е хубаво да се приемат. Адирекс също са добри прахчета. Те са в два варианта възрастови – за бебета и за деца над 3-годишна възраст. Има и Хидрасек. Смектата децата не я обичат, не знам защо така. Така, че малко с едно наум е казвам. Другото, което е добро са т.нар. група на пробиотиците. Ентерол е добър, макар че той не е чист пробиотик. Той е дрожди, но върши пекрасна работа. Напоследък на пазара се появиха и пообработени пробиотици, които са насочени да предотвратят разстройството и всъщност да го стопират. Рекомфорт е такъв, Ленодиар е такъв и вече чистите пробиотици. Това са Линекс, Био баланс и още ред други, които са в аптечната мрежа.

Превантивните мерки срещу алергични обриви, слънчеви изгаряния и кожни раздразнения са кремовете със защитен фактор. За децата има специална детска серия, която е с висок слънцезащитен фактор - 50 плюс фактор. Това съветва д-р Нели Димова, като допълва още:

Силицевият двуокис който е в пясъка е много агресивен към кожата. На фона на Слънцето и на солта, все пак знаем, че морският пясък е солен, предразполага към много алергии. Още повече, че и самото слънце също напоследък го водят много, че алергизира, особено кожните колеги. Препоръчвам да си поставят слънцезащитните фактори. Ако евентуално са ухапани нека измият мястото. Има много препарати, които ще намалят сърбежа и оттока. Бих препоръчала на майките, има едно хомеопатично лекарство, което върши много добра профилактична работа. Казва се Ледум палустре. Да го дават 3 пъти по 5 гранулки и мисля, че комарите няма да ги нападат, пък и другите гадини по плажа. И един съвет – хубаво е все пак детето да си бъде с бански от чисто хигиенична гледна точка, защото пясъкът е много агресивен и да не им нарани местата, защото са нежнички.

Понякога от водата се получава и възпаление на ушите. Самото влизане във водата повишава налягането вътре в ухото и върху мембраната, защото морската вода все пак е по-плътна от въздуха. Хубаво е като излязат навън, родителите да подсушат ушичките на децата и да си имат едни капки за всеки случай като тръгват. Те ги знаят Фуроталгин, Отипакс, да си ги носят.  

Д-р Нели Димова пожела на родителите безаварийно пребиваване на морето и на блакана. Да се насладят на почивката и на това, че все пак са със семейството си, почиват си, наслаждават се на на общуването с децата и на Слънцето.
Вижте още
Велислава Димитрова и Светлин Лазарова, ГДБОП

Светлин Лазаров: Има голям недостиг на специалисти по киберсигурност в България

Ученици от Кърджали се срещнаха с главен инспектор Светлин Лазаров - началник на сектор "Дигитални анализи и открити източници" в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП-МВР. Той започна младите хора със заплахите в интернет пространството, с наказателната отговорност за някои интернет престъпления и за мерките, които потребител трябва да вземе. Какво още..

публикувано на 21.02.20 в 10:53
Радослав Милев, общински съветник от ДБ

Радослав Милев: БСП подкрепи Бюджет-2020, за да получи пост в администрацията

Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев смята, че подкрепата за Бюджет-2020 на община Кърджали от страна на БСП е договорка с ДПС и червените ще получат в замяна пост в администрацията или в някоя общинска структура. Той не вярва залегналите в план сметката мероприятия да бъдат изпълнени, защото за поредна година се приема..

публикувано на 19.02.20 в 11:38

Треньорът Димитър Георгиев: Вече не вярваме, че един ден в зала "Арпезос" ще е топло

Продължават трудностите в тренировъчния процес на спортните клубове, които водят занимания в зала "Арпезос". Въпреки това, девойките от баскетболен клуб "Орфей" не губят своя ентусиазъм. Те се представиха силно в междуобластния турнир от държавното първенство, който се проведе в Стара Загора . Възпитаничките на треньора Димитър..

публикувано на 18.02.20 в 13:02
Йоана Буковска-Давидова

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия,..

публикувано на 17.02.20 в 09:24

Община Ардино ще разполага с близо 12 милиона бюджет през 2020 година

На първото си заседание за тази година общинския съвет на община Ардино прие бюджета за 2020 година, с 22 гласа „За“. Тази година общината ще разполага с около 12 милиона лева, както от местни дейности средствата са близо 6 милиона. Бюджета тази година е реалистичен, постижим и отговарящ на очакванията на ардинци, така го определя..

публикувано на 13.02.20 в 09:55
Доц. д-р Светослав Малинов

Доц. Светослав Малинов: Макар и с намаляващо доверие, правителството се насочва към пълен мандат

Какви са първите реакции след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз? Ще има ли тежки последици за живущите на Острова българи? Как изглежда българската действителност през погледа на политолога? Арести, протести, ... Мирише ли на избори? Потърсихме коментара на доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в..

публикувано на 07.02.20 в 09:31

"Дънди Прешъс Металс" участва в семинар, организиран от посолството на Канада в България

Ирена Цакова, директор "Разрешителни и правни режими" в "Дънди Прешъс Металс", участва с презентация в семинар, организиран в София от посолството на Канада и Българската минно-геоложка камара. Петя Петрова, експерт в отдел "Комуникации" в златодобивната компания, разказва повече за семинара в звуковия файл: Петя Петрова: Социалната отговорност..

публикувано на 07.02.20 в 08:48