Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Джейсън ДеБоз: В България хората са топли, а храната е наслада

Много харесвам храната в България и това, че е прясна. Наслаждавам се на всяка хапка. А тук, в Дъждовница, се чувствам в безопасност, въпреки че никога не съм живял в място, в което има стотина жители. Това каза за Радио Кърджали Джейсън ДеБоз, американец, социолог и автор на арт-фотографски проекти. Той е родом е от Пасадена, Калифорния, но живее в Хелзинки, Финландия. Този месец август обаче дом му е Арт-къщата в кърджалийското село Дъждовница. Джейсън ДеБоз е в Източните Родопи, за да проучи и представи живота на местните хора в самостоятелна пътуваща изложба-изследване. 
В България идва по покана на Арт движение Кръг. Бяха на моя изложба в Чикаго и харесаха моите снимки. Тук съм да направя нещо като специализация... Със сигурност знаех за България, преди да дойда. Това е третото ми посещение. Първият път беше през 2016 година... Много ме впечатлява времето, аз съм човек, който има проблеми с топлото време и като разбрах, че тук ще е 28-30 градуса, бях притеснен. Но има нещо във въздуха, което прави дните ми много по-приятни...В Източните Родопи обикалям на много места. Снимам хората във всекидневието им, когато вършат работата си... Моите снимки показват как хората живеят и как всички хора по света си приличат, но и различават в същото време... Във Финландия е много по-различно, защото можеш да прекараш цял ден, разхождайки се в центъра на Хелзинки например и там никой да не ти се усмихне, да не те поздрави. Докато в България, в Кърджали се разминаваш с много хора и винаги има усмивка. От тази гледна точка хората в България са много по-топли и гостоприемни... Изследванията, които правя, се получават неусетно. Първо снимам в продължение на години без определена тема  и след това осъзнавам, че имам много снимки с обща тематика, "под една шапка", които мога да използвам за дадена социологическа тема. Малък пример е изложбата, на която се запознахме с момичетата от Арт движение Кръг, която беше свързана с американските президенти Клинтън, Буш, Обама, сега и Тръмп - как те се вписват в всекидневния живот и как обикновените хора ги възприемат..., разказва Джейсън ДеБоз.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Джейсън ДеБоз може да чуете в прикачения звуков файл. Преводът е осъществен от Гергана Вакарелова.
Вижте още
Велислава Димитрова и Светлин Лазарова, ГДБОП

Светлин Лазаров: Има голям недостиг на специалисти по киберсигурност в България

Ученици от Кърджали се срещнаха с главен инспектор Светлин Лазаров - началник на сектор "Дигитални анализи и открити източници" в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП-МВР. Той започна младите хора със заплахите в интернет пространството, с наказателната отговорност за някои интернет престъпления и за мерките, които потребител трябва да вземе. Какво още..

публикувано на 21.02.20 в 10:53
Радослав Милев, общински съветник от ДБ

Радослав Милев: БСП подкрепи Бюджет-2020, за да получи пост в администрацията

Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев смята, че подкрепата за Бюджет-2020 на община Кърджали от страна на БСП е договорка с ДПС и червените ще получат в замяна пост в администрацията или в някоя общинска структура. Той не вярва залегналите в план сметката мероприятия да бъдат изпълнени, защото за поредна година се приема..

публикувано на 19.02.20 в 11:38

Треньорът Димитър Георгиев: Вече не вярваме, че един ден в зала "Арпезос" ще е топло

Продължават трудностите в тренировъчния процес на спортните клубове, които водят занимания в зала "Арпезос". Въпреки това, девойките от баскетболен клуб "Орфей" не губят своя ентусиазъм. Те се представиха силно в междуобластния турнир от държавното първенство, който се проведе в Стара Загора . Възпитаничките на треньора Димитър..

публикувано на 18.02.20 в 13:02
Йоана Буковска-Давидова

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия,..

публикувано на 17.02.20 в 09:24

Община Ардино ще разполага с близо 12 милиона бюджет през 2020 година

На първото си заседание за тази година общинския съвет на община Ардино прие бюджета за 2020 година, с 22 гласа „За“. Тази година общината ще разполага с около 12 милиона лева, както от местни дейности средствата са близо 6 милиона. Бюджета тази година е реалистичен, постижим и отговарящ на очакванията на ардинци, така го определя..

публикувано на 13.02.20 в 09:55
Доц. д-р Светослав Малинов

Доц. Светослав Малинов: Макар и с намаляващо доверие, правителството се насочва към пълен мандат

Какви са първите реакции след официалното излизане на Великобритания от Европейския съюз? Ще има ли тежки последици за живущите на Острова българи? Как изглежда българската действителност през погледа на политолога? Арести, протести, ... Мирише ли на избори? Потърсихме коментара на доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в..

публикувано на 07.02.20 в 09:31

"Дънди Прешъс Металс" участва в семинар, организиран от посолството на Канада в България

Ирена Цакова, директор "Разрешителни и правни режими" в "Дънди Прешъс Металс", участва с презентация в семинар, организиран в София от посолството на Канада и Българската минно-геоложка камара. Петя Петрова, експерт в отдел "Комуникации" в златодобивната компания, разказва повече за семинара в звуковия файл: Петя Петрова: Социалната отговорност..

публикувано на 07.02.20 в 08:48