Джейсън ДеБоз: В България хората са топли, а храната е наслада

Много харесвам храната в България и това, че е прясна. Наслаждавам се на всяка хапка. А тук, в Дъждовница, се чувствам в безопасност, въпреки че никога не съм живял в място, в което има стотина жители. Това каза за Радио Кърджали Джейсън ДеБоз, американец, социолог и автор на арт-фотографски проекти. Той е родом е от Пасадена, Калифорния, но живее в Хелзинки, Финландия. Този месец август обаче дом му е Арт-къщата в кърджалийското село Дъждовница. Джейсън ДеБоз е в Източните Родопи, за да проучи и представи живота на местните хора в самостоятелна пътуваща изложба-изследване. 
В България идва по покана на Арт движение Кръг. Бяха на моя изложба в Чикаго и харесаха моите снимки. Тук съм да направя нещо като специализация... Със сигурност знаех за България, преди да дойда. Това е третото ми посещение. Първият път беше през 2016 година... Много ме впечатлява времето, аз съм човек, който има проблеми с топлото време и като разбрах, че тук ще е 28-30 градуса, бях притеснен. Но има нещо във въздуха, което прави дните ми много по-приятни...В Източните Родопи обикалям на много места. Снимам хората във всекидневието им, когато вършат работата си... Моите снимки показват как хората живеят и как всички хора по света си приличат, но и различават в същото време... Във Финландия е много по-различно, защото можеш да прекараш цял ден, разхождайки се в центъра на Хелзинки например и там никой да не ти се усмихне, да не те поздрави. Докато в България, в Кърджали се разминаваш с много хора и винаги има усмивка. От тази гледна точка хората в България са много по-топли и гостоприемни... Изследванията, които правя, се получават неусетно. Първо снимам в продължение на години без определена тема  и след това осъзнавам, че имам много снимки с обща тематика, "под една шапка", които мога да използвам за дадена социологическа тема. Малък пример е изложбата, на която се запознахме с момичетата от Арт движение Кръг, която беше свързана с американските президенти Клинтън, Буш, Обама, сега и Тръмп - как те се вписват в всекидневния живот и как обикновените хора ги възприемат..., разказва Джейсън ДеБоз.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Джейсън ДеБоз може да чуете в прикачения звуков файл. Преводът е осъществен от Гергана Вакарелова.
Вижте още

Дядо Коледа пристига с теснолинейката

Ако все още се чудите, къде може да срещнем дядо Коледа и дали се налага да го чакаме дълго , то това предложение е за вас. Дали белобрадият старец пътува с влак? В специален Коледен влак ще се превърне теснолинейката "Родопи" на 14 декември . Всеки, избрал да се повози с живописната желязна композиция в съботния ден, ще се срещне с Дядо Коледа..

публикувано на 10.12.19 в 13:51

Инициативата "Да работим заедно" помага да постигаш повече по-лесно

Златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс" е известна с отношението си към иновациите, прилагани в производството. Инициативата "Да работим заедно" , базирана на теорията на системното лидерство, е друг вид иновативна форма. Тя изгражда екипен дух сред работещите в компанията от Торонто до Крумовград. В двете фирми на "Дънди" в България са..

публикувано на 10.12.19 в 09:20

Мила Авренлиева: Да си вратар е голяма отговорност

Деветокласничката в Езикова гимназия "Христо Ботев" Мила Авренлиева е вратар в спортен клуб по водна топка "Арда" - Кърджали. През 2019 година тя застана на вратата и в националния отбор за девойки, като представи България на европейското първенство. Мила е номинирана от своя клуб за званието "Спортист на годината на община Кърджали". Коя е Мила..

публикувано на 04.12.19 в 15:10

Радан Кънев: Българската индустрия трябва да се възползва, а не да пострада от новите екологични политики на Европа

Новата Европейска комисия, начело с председателя Урсула фон дер Лайен, започна мандата си на 1 декември. Като приоритет на Комисията Фон дер Лайен определи борбата с климатичните промени. В Мадрид се проведе 25-ата конференция по изменение на климата. Българският евродепутат Радан Кънев е представител на ЕНП в Комисията по околна среда и вече е..

публикувано на 03.12.19 в 17:55

Янко Мандаджиев: През 2019 година каякарите на "Арда" са сред най-добрите в страната

През 2019 година Спортен клуб по кану каяк "Арда"-Кърджали отбеляза 45 години от създаването си. В момента треньор в клуба е Янко Мандаджиев и с него си припомняме успехите през този дълъг период, но се концентрираме върху постиженията на възпитаници му през последните 12 месеца. Кошницата с медали на кърджалийските гребци е пълна, успехите са..

публикувано на 03.12.19 в 12:48

Нешка Шопова: Иновативното обучение е успешна практика в СУ "П.Р.Славейков"

Учители от кърджалийското Средно училище "П.Р.Славейков" представят добри практики в партньорското училище "Димитър Благоев" в Стара Загора по програмата "Иновации в действие". Вече трета година кърджалийското школо е иновативно и негови преподаватели с желание споделят своя опит с колегите си от други градове. Какви са предимствата на иновативното..

публикувано на 03.12.19 в 11:46

Сезгин Байрям: Гражданите на Ардино имат големи очаквания, трябва да работим здраво

Общинският съвет в Ардино проведе своята първа работна сесия. Каква е визията за развитие на общината и как смята да ръководи местния парламент, разговаряме с председателя Сезгин Байрям, който за трети мандат ръководи общинския съвет. Чуйте звуковия файл първото му за този мандат интервю за радио Кърджали: Сезгин Байрям: Развитието на общината..

публикувано на 03.12.19 в 11:00