Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Джейсън ДеБоз: В България хората са топли, а храната е наслада

Много харесвам храната в България и това, че е прясна. Наслаждавам се на всяка хапка. А тук, в Дъждовница, се чувствам в безопасност, въпреки че никога не съм живял в място, в което има стотина жители. Това каза за Радио Кърджали Джейсън ДеБоз, американец, социолог и автор на арт-фотографски проекти. Той е родом е от Пасадена, Калифорния, но живее в Хелзинки, Финландия. Този месец август обаче дом му е Арт-къщата в кърджалийското село Дъждовница. Джейсън ДеБоз е в Източните Родопи, за да проучи и представи живота на местните хора в самостоятелна пътуваща изложба-изследване. 
В България идва по покана на Арт движение Кръг. Бяха на моя изложба в Чикаго и харесаха моите снимки. Тук съм да направя нещо като специализация... Със сигурност знаех за България, преди да дойда. Това е третото ми посещение. Първият път беше през 2016 година... Много ме впечатлява времето, аз съм човек, който има проблеми с топлото време и като разбрах, че тук ще е 28-30 градуса, бях притеснен. Но има нещо във въздуха, което прави дните ми много по-приятни...В Източните Родопи обикалям на много места. Снимам хората във всекидневието им, когато вършат работата си... Моите снимки показват как хората живеят и как всички хора по света си приличат, но и различават в същото време... Във Финландия е много по-различно, защото можеш да прекараш цял ден, разхождайки се в центъра на Хелзинки например и там никой да не ти се усмихне, да не те поздрави. Докато в България, в Кърджали се разминаваш с много хора и винаги има усмивка. От тази гледна точка хората в България са много по-топли и гостоприемни... Изследванията, които правя, се получават неусетно. Първо снимам в продължение на години без определена тема  и след това осъзнавам, че имам много снимки с обща тематика, "под една шапка", които мога да използвам за дадена социологическа тема. Малък пример е изложбата, на която се запознахме с момичетата от Арт движение Кръг, която беше свързана с американските президенти Клинтън, Буш, Обама, сега и Тръмп - как те се вписват в всекидневния живот и как обикновените хора ги възприемат..., разказва Джейсън ДеБоз.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Джейсън ДеБоз може да чуете в прикачения звуков файл. Преводът е осъществен от Гергана Вакарелова.
Вижте още
Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Министерството на туризма рекламира крепостта Вишеград, според проф. Овчаров е време

По националните медии вече върви реклама на крепостта Вишеград край Кърджали, въпреки че тепърва предстои да се започва разкриването на историческия обект. Той е един от шестте приоритетни за страната, за които тази година правителството отпусна целенасочено средства за разкопки. Около 100 000 лв. са предвидените за Вишеград. Рекламата е..

публикувано на 14.04.21 в 15:21
Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали. Специална комисия от общинската администрация прави оглед на..

публикувано на 14.04.21 в 13:55
Проф. д-р Стоян Маринов

Проф. Маринов: Нужна е по-агресивна кампания за привличане на туристи

Бизнесът е доста притеснен от неясната обстановка. „Не знаем какво да очакваме. Обявена е дата за откриване на сезона – 1 май, но много от обстоятелствата, свързани с пътуванията на чужденци в България пък и на българи в чужбина са неясни“. Това каза проф. д-р Стоян Маринов, водещ преподавател по управление на туризма в Икономически..

публикувано на 14.04.21 в 12:16

Ресми Мурад: ДПС е единствената партия от участвалите в изборите за 45-то НС, която увеличава подкрепата за себе си

Областният лидер на Движението за права и свободи в Кърджали Ресми Мурад   в предаването "След първото кафе" засегна теми като :искането на ВМРО за касирането на изборите в Турция; ограничението за 35 изборни секции за държави , които не са членки на ЕС; справедлива ли е системата Хеър-Ниймайер и др.. В разговора с Петя Тенева той каза: " Движението..

публикувано на 12.04.21 в 14:34

Емблематичният музикант Петър Попов със свеж проект, посветен на влюбването

Нова песен в условията на пандемия ни предлага емблематичният музикант Петър Попов - Пепи Попов, екс група "Атлас".  Петър Попов е композитор и автор на текста, песента се казва "И сърцето...." и се изпълнява от група Даймъндс и Джей Керли , от Доминиканската република, който си пробива път в музикалния свят. Песента засяга вълненията..

публикувано на 11.04.21 в 17:05
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Липсата на правителство ще доведе до катаклизми

Цвета Караянчева ще бъде депутатът на ГЕРБ/СДС от Кърджали в 45-то Народно събрание. В ефира на Радио Кърджали тя коментира, че очаква въпреки необичайната обстановка, да бъде създадено едно стабилно правителство, тъй като България в момента е в трудна ситуация:  "Вълнувам се от това, което ще се случи, разбира се. Виждате, че самата обстановка е..

обновено на 10.04.21 в 14:30

Проф. д-р Тодор Черкезов: Вирусът ни направи по-смели, по-силни, по-уверени

Финансирането, наличието на лекарства, опазването на човешкия живот, професионализма на медицинския персонал, отношението към болния - това са само част от притесненията, които съпътстват всекидневието на проф. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на най-голямата болница в областта - МБАЛ  "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Всеки ден носи своите..

публикувано на 10.04.21 в 14:20