Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фреди Меркюри оживява във филм, вдъхновен от хореографа Морис Бежар

"Ballet for Life" е уникална колаборация между 3 културни бранда: Queen, Версаче и визуалния хореограф Морис Бежар, празнуваща живота и таланта на легендарния певец Фреди Меркюри и главния танцьор на балета на Морис Бежар - Джордж Дон , които загубват борбата със СПИН. Балетното шоу е представено за първи път в Théâtre National de Chaillot в Париж, Франция през януари 1997 г. в присъствието на мадам Ширак, Елтън Джон и членовете на Queen - Джон Дийкън, Браян Мей и Роджър Тейлър.

Музикалният филм "Queen + Béjart: Ballet for Life" включва документални кадри на Лин Уейк и Саймън Луптън, както и цялото шоу от 1997 г., изнесено от балета Béjart Ballet Lausanne.

Редактор на документалния филм е носителят на Emmy - Кристофер Бърт, който разказва историята на създаването и успеха на балета, с всички добри и лоши страни на рок и денс изкуството. Изпълненията разкриват невероятни архивни кадри с Фреди Меркюри, Морис Бежар, Queen и Джани Версаче, а балетните артисти блестят в неповторими дизайнерски костюми на италианския дизайнер.

Режисьори на филма "Queen + Béjart: Ballet for Life" са Морис Бежар и Дайвид Малет, познати най-вече с изключителната си работа върху концертни изпълнения на големи световни музикални величия като Тина Търнър, Дейвид Боуи, The Rolling Stones и редица видеа на Queen, сред които тези към синглите “Bicycle Race”, “Radio Ga Ga”, “I Want to Break Free” и класиката на Фреди - “The Great Pretender”.

Дългогодишният приятел на Морис Бежар, Джани Версаче, е убит трагично в Маями малко след заснемането на балетното шоу в Лозана.

Продукцията бележи мащабното влияние на емоционалните записи на Queen, както студийни, така и от изпълнения на живо, и вечната ефирна грация и развитие на балета.

Това е първото в историята пълнометражно балетно шоу с рок елементи, съчетани с някои традиционни творби на Моцарт. Темата на хореографията засяга кръговрата на живота и живота над смъртта, което напълно импонира на настроението в песните. Изпълнявайки елементи от класическия и модерен балет, артистите танцуват на фона на велики класики като “It’s a Beautiful Day”, “I  Was  Born  to  Love  You” и “Radio Ga Ga”, завършвайки грандиозно с “The Show Must Go On”. Изданието включва и специален откъс от последното изпълнение на Джон Дийкън с Queen от премиерата на "Queen + Béjart: Ballet for Life" с Елтън Джон в Париж.

Офицален трейлър


Вижте още

Битовият оркестър към Дом на културата в Кърджали с половинвековна история

Общинския център за култура и младежки дейности е открит през 1952 година като Дом на културата. Почти 20 години по-късно през 1971 година е създаден емблематичен е фолклорен танцов ансамбъл с народен оркестър. Съставът на ансамбъла се попълва от школите по народни танци, обучаващи се в различни възрастови групи. Ансамбъла е участвал в местни,..

публикувано на 17.05.21 в 11:23

Подготвят трето издание на фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“

Националният фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ ще се проведе на 5 и 6 юни в с. Широка лъка, Смолянско. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, с подкрепата на Министерството на културата, Община Смолян и кметството на Широка лъка. Събитието е включено в Програмата на мерките за закрила на деца с..

публикувано на 15.05.21 в 15:20

100-годишно читалище във Велинград се събужда за нов живот

В навечерието на патронния си празник "Св. Св. Кирил и Методи" читалищните дейци са се заели да почистят старата сграда на читалището, която от 36 години е строителна площадка след последен ремонт. Преди 36 години, заради ремонт местят Образцово nародно читалище Св. Св. Кирил и Методи - Велинград, в друга сграда - "Знаме на мира" Но вече над 30..

публикувано на 15.05.21 в 15:20

Село Студен кладенец - живописно, диво и дивно

Крумовградското село Студен кладенец е едно от живописните места в Източните Родопи, което привлича с красива природа, впечатляващи забележителности, рядко срещащи се растения, птици и животни. Край селото е разположен резерватът Вълчи дол, стената на язовир Студен кладенец, абразивните кладенци на река Арда, живописната местност Дяволското дере...

публикувано на 14.05.21 в 15:42

Константин Ковачев: Страх и яд може да предизвикат поражения върху вътрешните органи

Константин Ковачев е създател на система от упражнения в сферата на приложната кинезиология. В превод тя може да се нарече активно седене и представлява набор от специализирани , много лесни и леки упражнения и техники, които могат да се изпълняват на стола, в удобно време, и н е са трудни за изпълнение. Целта на упражненията е да..

публикувано на 14.05.21 в 15:35

Тази година Covid-19 няма да провали баловете в Кърджали

Днес е последният учебен ден за зрелостниците. И докато през 2020 година заради пандемията, провеждането на тржествата и баловете до последно бяха под въпрос, а след това и отложени или отменени, тази година по всичко личи, че балове ще има, както и тържества в дворовете на училищата.  В най-голямото училище в Южна България "П.Р. Славейков"..

публикувано на 14.05.21 в 14:39

Светофарите в Кърджали - мъко моя!

Задръствания по улиците на Кърджали, тапи на кръстовищата, катастрофи, пресичане на прибежки между колите по платната. Обясняваме си всичко това със засиления трафик, с увеличения брой автомобили, с липсата на паркинги и обществени гаражи, с невъзпитани пешеходци и шофьори. Даваме ли си сметка обаче, че голям проблем за неразборията в организацията на..

публикувано на 14.05.21 в 11:56