Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

14-годишния Стамо Гачев е най-младият участник

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на маратона в Батак


Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на 42 км в маратона-обиколка на язовир "Батак", организиран от Ротари клуб - Пазарджик. Състезанието е в две категории жени и мъже и в четири дължини 5, 10, 20 и 42 км. В състезанието за пореден път участва и съпругът на Дима Георги Гачев, който се класира осми на 42 км. Голямата изненада поднесе синът им Стамо Гачев, който е на 14 години, но се представи изключително добре, като се нареди на 7-мо място на 20 км, изпреварвайки всички останали състезатели, всички по-възрастни от него. Повече за състезанието от Георги Гачев в звуковия файл:
Георги Гачев: Тазгодишното издание е 13-то поред, маратонът - обиколка на язовир Батак се провежда от 2006 година.
При жените в класическата дистанция от 42 км Дима Гачева е първа. Това е трета поредна година, когато тя побеждава в Батак, преди това две години беше втора. Аз съм осми на 42 км. Синът ни Стамо при мъжете на 20 км е седми с 1 час и 55 минути. Той едва навърши 14 години, но се състезава наравно с мъжете, защото на този маратон няма възрастови групи. В историята на всички издания не е имало толкова млад състезател. След Стамо, най-младият бегач е на 24 години. Стамо е в 8-ми клас в Средно училище "Отец Паисий" в Кърджали.
Вижте още

Наполовина са намалели бебетата в Кирковско за две години

Има ли бейби бум в района на Кирково след началото на пандемията, след като се разкрива нова яслена група в най-голямата детска градина на територията на общината - тази в село Бенковски.  "За съжаление, данните, с които разполагаме, не сочат, че имаме "бейби бум" на територията на общината, но районът на Бенковски е много голям и може би желанието на..

публикувано на 08.12.21 в 13:41

Филиал “Любен Каравелов” бележи 25 години и 60 години академично образование

Тази година Филиал “Любен Каравелов”- Кърджали към ПУ „Паисии Хилендарски“ бележи 25-години и 60 години академично образование в източните Родопи. Въпреки пандемията от COVID-19, академични дух, студентската енергия и воля направиха редица прояви реалностза отбелязването на двойния празник, като напирмер вграждане капсула на времето,..

публикувано на 08.12.21 в 09:48

Колко опасен е новият щам Омикрон?

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Процесът по установяването му изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те се обработят. В момента в страната тече мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица. Припомняме, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от..

публикувано на 08.12.21 в 09:40

На шопинг в Турция: С колко по-евтино ни излизат коледните покупки в Одрин?

С наближаването на Коледа хиляди българи заминават за Турция на евтин шопинг. Причната е в рекордно ниската цена на лирата. Именно заради нея на градските пазари и в големите търговски центрове там може да видите българи, които пазаруват както подаръци, така и храна за празничната трапеза, която излиза в пъти по-евтино. Заради срива..

публикувано на 08.12.21 в 05:00

Мирослав Шопов: Морето е в сърцето, дори и в Родопите

Свети Николай Чудотворец е покровител на пътешественици и моряци, освен на банкери и рибари. Ще кажете, странно е да говорим за моряци в планината, но да, има. Освен двете изкуствени морета - язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец", които обграждат Кърджали, в града има и два морски клуба. За съжаление, днес те не развиват дейност, но в миналото са..

публикувано на 06.12.21 в 17:23

Златен и бронзов медал за борците от клуба по борба „Буря” Караманци на Международния турнир в Димитровград

Златен и бронзов медал спечелиха борците от клуба по борба „Буря” Караманци на Международния турнир по борба „Еню Вълчев” в Димитровград.  Това информира треньорът на борците Джейхан Тефик. При най-малките Тефик Тефик, който беше и най-малкият състезател завоюва златен медал, след като се наложи на финала над представителя на Турция. Дениз Ахмед спечели..

публикувано на 06.12.21 в 12:38
Папа Франциск слиза от самолета на международното летище „Елефтериос Венизелос“ край Атина.

Папа Франциск пристигна на посещение в Гърция

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск пристигна в Гърция.  Съпричастност към съдбата на бежанците е посланието ,което папа Франциск отправи още преди да пристигне в Атина. Визитата е по покана на държавния глава Катерина Сакеларопулу. Първата среща е в президентския дворец. Програмата включва също разговори с премиера Кириакос Мицотакис,..

публикувано на 04.12.21 в 12:20
Подкасти от БНР