Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма отлив на ученици в ОУ "П.К.Яворов" в Кърджали след слуховете за отнемане на деца в странатаМеханизмът за обхващане на деца на Министерството на науката и образованието работи успешно целогодишно в област Кърджали, заявиха от Регионалното управление на образованието в Кърджали по отношение на създалата се ситуация със страхове на родители на ученици в страната, че децата им ще бъдат отнети. Механизмът предвижда регулярни срещи с родителите, и там, където има деца, застрашени от отпадане от училище, се работи по-задълбочено. Дейността е рутинна и включва усилена работа на медиаторите с общностите, засегнати от проблема, казаха още от Регионалното управление на образованието в Кърджали.
Няма напрежение в област Кърджали във връзка със създалата се ситуация в страната, добавиха оттам. Работи се за успокояване на родителите в насока, че няма процедура за вземане на деца, а това са само недобронамерени внушения. Създалата се обстановка в страната е крайно нежелателна, но тук нямаме извънредни обстоятелства, допълват още от Регионалното управление на образованието в Кърджали.
Няма паника сред родителите на ученици от Основно училище "П.К.Яворов" в Кърджали във връзка със създалата се ситуация след слуховете в някои региони от страната за отнемане на деца. Голямата част от децата в момента са отсъстващи по болест, беше категоричен директорът на учебното заведение Елена Янева. В момента в училището са записани 320 деца от първи до седми клас, а 16 са в подготвителната група. Само няколко са родителите, които са изразили притеснение, след като слухът се е разчул и в кърджалийския квартал "Боровец". Какви мерки са взети за успокояване на родителите и каква е посещаемостта на учебните часове през изминалите дни, ще чуете от директора Елена Янева.

Вижте още

Фестивалът „Нощта на Орфей“ няма да се проведе заради коронарвируса

Фестивалът "Нощта на Орфей", който традиционно се провежда край археологическия комплекс Татул, тази година няма да се състои.  Решението е на Общинския кризисен щаб.  Причината за отмяната на събитието е усложнената обстановка заради коронавируса.  След консултация със специалисти е преценено, че мястото, където се провежда фестивала не е..

публикувано на 29.05.20 в 10:09

В Ивайловград обновяват цялата водопроводна мрежа

Подмяната на 7 водопровода в град Ивайловград вече е завършена и те са въведени в експлоатация. Диана Овчарова, кмет на община Ишайловград добави още: „Още едно финансиране получихме от  Министерството на регионалното развитие, за продължаване на последния участък от напорния водопровод.  Приключвайки го след няколко месеца, ще..

публикувано на 29.05.20 в 09:52

Облачно и с валежи ще е времето днес

 И днес промяна на синоптичната обстановка не се очаква. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Въздушната маса над страната ще се задържи неустойчива. Облачността над страната ще е значителна, след обяд и до полунощ – купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, в отделни райони - интензивни валежи,..

публикувано на 29.05.20 в 08:33

8 нови случая на Covid-19 у нас, отпада 14-дневната карантина за страни от Европа

За изминалото денонощие у нас за доказани 8 нови случая на коронавирусна инфекция при 1725 изследвани проби. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. С 0,3% е увеличението на случаите в сравнение с вчерашния ден. Общият брой на доказаните инфекции у нас..

публикувано на 29.05.20 в 08:27

Закриват детските градини в 4 села в Кърджали за предстоящата учебна година

На днешното заседание на местния парламент, общинските съветници в Кърджали приеха почти единодушно закриването през следващата учебна 2020/2021 година на детските градини в четири села - грдините с полудневна форма на обучение в Звезделина, Жинзифово и Бели пласт, както и изнесената целодневна група в Звиница. Мотивите с които кметът Хасан Азис внесе..

публикувано на 28.05.20 в 17:12

Болницата в Момчилград завърши 2019 година с финансова печалба

Общинският съвет в Момчилград прие годишния баланс на МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев". На провелото се редовно заседание 26 от членовете му гласуваха "за", а трима се въздържаха за отчета на лечебното заведение.  Дискусията породи изключително ползотворен дебат с участието на общински съветници от различни групи.  За първи път от доста време..

публикувано на 28.05.20 в 16:33

Детските градини в Ивайловград отварят на 1 юни

Детските градини и пенсионерските клубове в Ивайловград отварят отново врати на 1 юни. Кметът на общината  Диана Овчарова с подробностите:

публикувано на 28.05.20 в 15:43