Цвят и светлина в Керимовата къща в изложбата на Павлина Копано


31 картини показва художничката, родена в Димитровград, Павлина Копано в Керимовата къща. Малката заличка на първия етаж се оказа тясна за ценителите, дошли да видят картините. Павлина Капано живее и работи в Истанбул от 11 години. Авторката твори предимно с ръчно изработен хартиен материал, а настоящата изложба е посветена на нейната 50-годишнина и е под надслов "Светлина-цвят-структура". Галеристът Пенка Атанасова за изложбата на Павлина Копано: "Живописни творби представяме. Нейните произведения са смесени техники, платно, използва много хартия, в акрилната техника също работи. По уникален начин използва хартията, като прави хартиена каша и чрез нея прави релефи, като по този начин създава особено форма и релеф, не с натрупване на боята, а със смесването на техниките. Не случайно изложбата е под надслов "Светлина, цвят структура". В тези платна виждаме нейната насока да работи върху структурата, върху пластиката, в същото време, изгражда и усещане чрез цветовете в различни хармонии - в топли, в студени, в по-ярки цветове или пък в по-приглушени".
А ето как определя своята изложба и самата художничка, която обясни защо е нарекла експозицията "Светлина-цвят-структура".


"Почти всички картини са съвсем абстрактни платна, това са нефигуративни композиции. Последните може би малко повече от 10 години, работя с хартия, в нейните най-различни форми. Има много художници, разбира се, които работят с този материал, но това, което много ме радва мен, че при този материал  всеки може да изрази себе си, по съвършено различен начин, въпреки че основата е една и съща. И понеже тази хартия, по начина, по който я ползвам, придава един релеф, и една структура, съвсем банално, е може би даже заглавието. Благодарение на светлината се проявява цвета и структурата на тези картини".

Изложбата ще бъде открита за посещения до 10 декември в Керимовата къща на улица Климент Охридски 10. Павлина Копано има над 14 самостоятелна изложби. Тя е излагала свои картини в Желязната църква в Истанбул. Участва и в  престижната изложба "С поглед към България“, организирана от Генералното консулство на България със съдействието на Истанбулския държавен университет.
Експозицията е част от културната програма в рамките на Българското ротационно председателство на Организацията за Черноморско сътрудничество. Интервю с Пенка Атанасова по повод изложбата тук:

Павлина Копано, която твори в Истанбул, представя живопис в Кърджали

Галерия

Вижте още

Доброволци от Общинския център по наркотични вещества в Хасково обмениха опит в Кърджали

Превантивно-информационния център в Кърджали посетиха група ученици от Общински център по наркотични вещества-Хасково. Проявата им беше неформална, по случай Международния ден на доброволеца . За първи път денят се чества през 1985 година по инициатива на ООН. На тази дата Световната организация приканва правителствата и неправителствените..

публикувано на 05.12.19 в 17:10

Съюзът на инвалидите в Кърджали празнува 30-годишнина

Тридесет години от създаването на Съюза на инвалидите и на регионалната организация в Кърджали се навършват през месец декември. А н а 3 декември традиционно хората с увреждания празнуват Международния ден на инвалидите, определен от Общото събрание на ООН през 1992 година. Шенай Бекир, председател на регионалната организация, разказва за..

публикувано на 02.12.19 в 14:58

Ардинци на протест: До кога ще плащаме за дупки

Точно в 8:00 ч. тази сутрин жители на Ардино блокираха пътя за Кърджали. Хората поискаха да бъде извършена цялостна реконструкция и рехабилитация на пътя, който е основен за няколко родопски общини. От 2 години от инициативен комитет водят писмена кореспонденция с държавни институции, но до момента без резултат. Ардинци не вярват вече..

публикувано на 02.12.19 в 14:32

Изнесоха последния доклад на "Дънди Прешъс Металс Крумовград" за тази година

Минното дело е в основата на зеленото бъдеще на планетата. С тези думи започна традиционната среща с медиите вицепрезидентът на Дънди Прешъс Металс инженер Илия Гърков . Той разясни конюнктурата на пазара на злато в света, който е силно повлиян от развитието на АйТи сектора, главен консуматор на ценния метал. Вицепрезидентът припомни най-важния..

публикувано на 28.11.19 в 18:35

Мозаечна икона ще краси параклиса "Свети Николай Чудотворец" на Енчец

Тримата приятели проф. Иван Гаврилов, Ангел Авренлиев и Илчо Илчевски  станаха известни на кърджалийци като спонсори на ежегодния концерт на Фолклорен ансамбъл "Българе" за Празника на града. Част от тяхната безкористна дарителска дейност е изграждането на православен параклис в зоната за отдих в района на залива Енчец край язовир  Кърджали. Той ще..

публикувано на 21.11.19 в 08:56

Служители от РУ-Чепеларе издигнаха пилон и развяха трибагреника

Днес, в навечерието на професионалния празник на бълагската полиция – 8 номеври – Ден на Свети Архангел Михаил, служители от РУ-Чепеларе издигнага пилон и развяха трибагреника, който да посреща жителите и гостите на Община Чепеларе и с.Хвойна. По собствена иницатива и със собствени средтва служителите на реда изградиха пилона, на който от днес..

публикувано на 07.11.19 в 18:09

Вълци тормозят фермери от Дрангово

Фермери от кирковското село Дрангово се оплакват от набезите на вълци. Предполагат, че вълците са с малките си. Хищниците са опасни и за хората, които се движат пеша от махалите към центъра на Дрангово. За едно лято вълците са удушили над 30 животни, казва Юлиян Юлиянов Тези вълци започнах да пречат много и трябва винаги да има двама..

публикувано на 28.10.19 в 13:56