Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цвят и светлина в Керимовата къща в изложбата на Павлина Копано


31 картини показва художничката, родена в Димитровград, Павлина Копано в Керимовата къща. Малката заличка на първия етаж се оказа тясна за ценителите, дошли да видят картините. Павлина Капано живее и работи в Истанбул от 11 години. Авторката твори предимно с ръчно изработен хартиен материал, а настоящата изложба е посветена на нейната 50-годишнина и е под надслов "Светлина-цвят-структура". Галеристът Пенка Атанасова за изложбата на Павлина Копано: "Живописни творби представяме. Нейните произведения са смесени техники, платно, използва много хартия, в акрилната техника също работи. По уникален начин използва хартията, като прави хартиена каша и чрез нея прави релефи, като по този начин създава особено форма и релеф, не с натрупване на боята, а със смесването на техниките. Не случайно изложбата е под надслов "Светлина, цвят структура". В тези платна виждаме нейната насока да работи върху структурата, върху пластиката, в същото време, изгражда и усещане чрез цветовете в различни хармонии - в топли, в студени, в по-ярки цветове или пък в по-приглушени".
А ето как определя своята изложба и самата художничка, която обясни защо е нарекла експозицията "Светлина-цвят-структура".


"Почти всички картини са съвсем абстрактни платна, това са нефигуративни композиции. Последните може би малко повече от 10 години, работя с хартия, в нейните най-различни форми. Има много художници, разбира се, които работят с този материал, но това, което много ме радва мен, че при този материал  всеки може да изрази себе си, по съвършено различен начин, въпреки че основата е една и съща. И понеже тази хартия, по начина, по който я ползвам, придава един релеф, и една структура, съвсем банално, е може би даже заглавието. Благодарение на светлината се проявява цвета и структурата на тези картини".

Изложбата ще бъде открита за посещения до 10 декември в Керимовата къща на улица Климент Охридски 10. Павлина Копано има над 14 самостоятелна изложби. Тя е излагала свои картини в Желязната църква в Истанбул. Участва и в  престижната изложба "С поглед към България“, организирана от Генералното консулство на България със съдействието на Истанбулския държавен университет.
Експозицията е част от културната програма в рамките на Българското ротационно председателство на Организацията за Черноморско сътрудничество. Интервю с Пенка Атанасова по повод изложбата тук:

Павлина Копано, която твори в Истанбул, представя живопис в Кърджали

Галерия

Вижте още

Откриха Месеца на Америка в Кърджали

Днес, 10 февруари, в ранния следобед се откри поредното издание на Месеца на Америка в Кърджали, който традиционно се организира от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали. Тази година събитието е под знака на 30-годишнината от създаването на дружество „Приятели на САЩ“ в Кърджали, учредено на 22 февруари 1990 година...

публикувано на 10.02.20 в 18:00

Месецът на Америка в Кърджали тази година започва на 10 февруари

През февруари 2020 година в Кърджали ще се проведе поредният Месец на Америка, който традиционно се организира от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали. Тази година събитието е под знака на 30-годишнината от създаването на дружество „Приятели на САЩ“ в Кърджали, учредено на 22 февруари 1990 година. Традиционният..

публикувано на 03.02.20 в 11:05

Разкриват мобилни гишета в област Кърджали за издаването на лични документи

Нови гишета, мобилни станции по населени места и подкрепа от общините ще улесняват гражданите в област Кърджали при издаването на лични документи.  Това са част от решенията, обсъдени на работно съвещание в ОДМВР-Кърджали с областния управител, кмета на Кърджали и кметовете на шестте общини. Директорът на ОДМВР-Кърджали старши комисар Атанас..

публикувано на 23.01.20 в 16:51

Ученичка от Езиковата ще бъде посланик на страната ни в Австрия

Ученичка от Езиковата ще бъде посланик на страната ни в Австрия. Мария Тонева от десети клас спечели доверието да бъде посланик на България.  Националният конкурс "Посланик за един ден 2020" се организира от Британското посолство в София. В него имат право да участват младежи на възраст 14-18 години, които трябва да напишат есе или да направят..

публикувано на 22.01.20 в 11:13

Откриха официално реновираната сграда на ЕГ "Христо Ботев" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"

С инструментала на песента  "Де е България?" в изпълнение на фанфарния оркестър под ръководството на г-жа Мария Митрева към Езиковата гимназия Христо Ботев, днес в училищния двор на гимназията и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ започна официалната церемония по откриване на обект "Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност". На..

публикувано на 15.01.20 в 15:41

Кърджалийци скочиха срещу затварянето на покрития плувен басейн

Повече от 1400 граждани се подписаха в знак на недоволство от затварянето на покрития плувен басейн "Арпезос". Подписката бе внесена в община Кърджали и в областна администрация. Един от ползвателите на спортното съоръжение Владимир Попов тръгнал на 2 януари да поднови абонаментната си карта и с изненада разбрал, че няма да може да плува..

публикувано на 13.01.20 в 11:45

Край Града на Слънцето в Ангел войвода ще има археологически музей

Община Минерални бани ще реконструира бившето училище в село Ангел войвода за да го превърне в Археологически музей. Решението бе взето на последното заседание на местния парламент, като първата стъпка е преобразуване на сградата от публична в частна общинска собственост. Училището и детската градина в село Ангел войвода са престанали да..

публикувано на 02.01.20 в 15:41