"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, от мен, Радка Петкова, това е епизод на предаването "Вкусен следобед" от 1 декември. Празниците вече чукат на вратата и навяват представи за сняг, сън на топло покрай камината, дядо Коледа от далечна Лапландия и подаръци. И колкото и да сме възрастни, всеки се надява добрият старец да остави следа в неговия празник, пък бил той и почивка до съвсем близка дестинация. Само че, кой знае защо, точно в тези дни на годината, на някои им се струва, че нещо не върви както им се иска.
Голямото очакване празникът да сбъдне нечии представи, най-често породени от масовата култура, носят и своите негативи. Затова, за празничната депресия си говоря с лайф коуч Иван Мирчев.
Предлагам ви да чуем и интервюто на Ангел Чавдаров с нашумелите 4 Magic.А след това, във втората част ще преминем към нещо далеч по-приятно и естетично, към празничния грим.
Какви са нюансите в макиажа тази зима, на мода ли са блестящите пигменти, или да заложим на матовите тонове? Завръща ли се очната линия тип 80-те години и как да си поставим фон дьо тен, така че да не изглежда изкуствено на лицето ни и да подчертае свежия ни вид? Как да преценим светлината, на която да си поставяме грим? За всичко това, и за още интересни теми от света на изтънчения външен вид, си говоря с Ирина Спирова, собственик на студио за красота.
После ще си говорим за красотата на малките населени места, за пътищата на душата, за малките хора с дух на планина, които сякаш са забравени от Бога, но са и най-близко до него. Там, където тишината отеква като ударите на сърцето и оглушително звучат непроизнесените въпроси.Как един журналист се оказва нещо като селският омбудсман, проводник на волята на народа.
Румен Стоичков, автор на над 2000 репортажа от предаването Нощен хоризонт специално за Вкусен следобед. След разговора ви предлагам да чуем един от неговите звукови материали - за 103-годишния старец Димитър Аврамов от село Костел.

Галерия

Вижте още

Илия Луков отбелязва четвърт век на сцена с нов албум и концерт

На 6 декември един от най-обичаните български народни изпълнители и създатели на песни с фолклорно звучене Илия Луков издаде нов албум “25 години с песните на Илия Луков”. Заглавието излиза по повод 25 години концертна дейност на любимия на хиляди българи изпълнител. В него ще бъдат включени 17 съвсем нови песни, но вече станали желани за..

публикувано на 07.12.19 в 15:39

Денис Махуров представя новата си песен "За пустите пари"

Денис Махуров е на 20 години, роден Рудозем, но живе в Гоце Делчев. През 2018 година завършва Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка. Веднага след завършването си младият изпълнител започва да работи по създаването на първите си записи. Това са песните "Лиляно моме" и "Пусти очинки чоранки" и към двете песни е създаден..

публикувано на 07.12.19 в 13:10

8 декември - история на студентския празник

Наближава студентския празник 8 декември, но малцина от студентите знаят защо техният ден е точно на тази дата. Историята на студентския празник в България започва преди 111 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната - Софийския университет "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 06.12.19 в 10:51

Все повече кърджалийци ходят за риба в Гърция

Риболовът в Гърция все повече се популяризира сред българските рибари, тъй като рибните видове, с които разполага Средиземно море с пъти надминават видовете обитаващи Черно море. Някои от рибите, на които може да се насладим по гръцките брегове са кефал, сарпа, зарган, ханос и др.  В Гърция обаче има язовири и реки, където риболовът е забранен за..

публикувано на 05.12.19 в 13:07

"След първото кафе" на 5 декември

В четвъртък, 5 декември, малко след 9 в сутрешния блок "След първото кафе" на Радио Кърджали  сме ви подготвили следните теми до 12 часа:  - Лятиф Расим е новият заместник председател на Общински съвет Кърджали. Той бе избран на предпоследната сесия за тази година на местния парламент. Ще чуем настроенията и позициите на групите общински съветници по..

публикувано на 05.12.19 в 06:56
Филип Синапов

Филип Синапов представя книгата си "Гърнати - кътче от рая"

Младият изпълнител на народни песни Филип Синапов събра в книга историята, бита, културата и фолклора на село Гърнати. Първите стъпки за събиране на информация за книгата са още когато постъпва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.  В книгата „Село Гърнати – кътче от рая“ е събрана историята на селото..

публикувано на 04.12.19 в 11:30

Антония Макавеева представя "Родопска песен"

Фолклорна формация „Родопска песен“ участва в седмичната класация на предаването „Полет над Родопите“ с китка родопски песни -  "Димитро сино, Димитров" и  "Заборило Яне". Фолклорна формация "Родопска песен" е основана през 2016 година. В нея се събират четирима млади музиканти и изпълнители – гайдарите Делян Тодев и Владимир Владимиров...

публикувано на 30.11.19 в 13:20