Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече кърджалийци ходят за риба в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Риболовът в Гърция все повече се популяризира сред българските рибари, тъй като рибните видове, с които разполага Средиземно море с пъти надминават видовете обитаващи Черно море. Някои от рибите, на които може да се насладим по гръцките брегове са кефал, сарпа, зарган, ханос и др. 
В Гърция обаче има язовири и реки, където риболовът е забранен за българи, а причината за това е, че не само ловят много риба, но и замърсяват околната среда. Оплакванията най-вече са свързани с боклуците, които оставят след себе си българските риболовци и паленето на огньове, които са строго забранени. Глобата за това е 400 евро. 
Кои са предпочитаните дестинации на рибарите, има ли разлика между морския и сладководния риболов и какви опастности крие морето? 
По тези въпроси за Радио Кърджали говори Николай Гангалов, който освен по язовирите в Кърджалийско обича да лови риба и в южната ни съседка: 

Забраниха риболовът по реките, заради нашите съграждани. Българска работа – пълнене на багажниците с риба, а нормата е като в България – 3 кг. на човек е позволено. Няма лошо да се взима за хранене, но нашите хора, повечето просто прекаляват. Призовавам ги да не спекулират с улова. Малките, както и в България, така и в цял свят трябва да се пускат, за да има и нашите деца какво да хващат. Да се взимат отделни екземпляри и колкото се може по-малко. Да не става разхищаване на риба. 

Кои са предпочитаните дестинации за риболов в Гърция? 

По принцип навсякъде става, но на нас ни е по-близо около Портолагос, Фанари, Керамоти. 

Каква риба се лови? 

От брега главно кефал по пристанищата се лови, която иска специфична захранка – трябва да е някаква смляна риба или пилешко филе (сурово). По пристанищата на плувка, а иначе има почти всякаква морска риба в Гърция, която се хваща от брега. Може и „на дъно“, може и „на бубарда“ със силикон, може и „на чепаре“ (бел. ред. най-общо казано чепарето представлява набор от малки примамки, произволен брой (обикновено между 5 и 10 ) куки, като всяка една е привързана с къс повод, а всички те са навързани към основната линия дълга около 2 метра. Чепарето завършва с оловна тежест, която е издължена, а в горната му част се поставя вирбел, за да се предотврати усукването. Отделните куки са декорирани в ярко наситени цветове с ефектни материали, така че да имитират пасаж от дребни рибки.) Под чепарето отдолу, вместо олово се слага пилкер – това е морска блесна (блесна която е създадена за морето). 

Освен риба какво друго се лови?

Имам много приятели любители на октопода и калмарите, които дори повечето от тях не ходят въобще за риба, а само за октоподи и калмари. Някои от тях така се запалиха, дори си купиха оборудване за гмуркане. Обаче трябва да се знае задължително, че трябва да имате буй – голяма червена като плувка, която плува отгоре над водата, защото когато хората се движат с лодките, не виждат гмуркачите и може да стане фатално. 

Чуйте целият разговор в звуковия файл. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21