Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Все повече кърджалийци ходят за риба в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Риболовът в Гърция все повече се популяризира сред българските рибари, тъй като рибните видове, с които разполага Средиземно море с пъти надминават видовете обитаващи Черно море. Някои от рибите, на които може да се насладим по гръцките брегове са кефал, сарпа, зарган, ханос и др. 
В Гърция обаче има язовири и реки, където риболовът е забранен за българи, а причината за това е, че не само ловят много риба, но и замърсяват околната среда. Оплакванията най-вече са свързани с боклуците, които оставят след себе си българските риболовци и паленето на огньове, които са строго забранени. Глобата за това е 400 евро. 
Кои са предпочитаните дестинации на рибарите, има ли разлика между морския и сладководния риболов и какви опастности крие морето? 
По тези въпроси за Радио Кърджали говори Николай Гангалов, който освен по язовирите в Кърджалийско обича да лови риба и в южната ни съседка: 

Забраниха риболовът по реките, заради нашите съграждани. Българска работа – пълнене на багажниците с риба, а нормата е като в България – 3 кг. на човек е позволено. Няма лошо да се взима за хранене, но нашите хора, повечето просто прекаляват. Призовавам ги да не спекулират с улова. Малките, както и в България, така и в цял свят трябва да се пускат, за да има и нашите деца какво да хващат. Да се взимат отделни екземпляри и колкото се може по-малко. Да не става разхищаване на риба. 

Кои са предпочитаните дестинации за риболов в Гърция? 

По принцип навсякъде става, но на нас ни е по-близо около Портолагос, Фанари, Керамоти. 

Каква риба се лови? 

От брега главно кефал по пристанищата се лови, която иска специфична захранка – трябва да е някаква смляна риба или пилешко филе (сурово). По пристанищата на плувка, а иначе има почти всякаква морска риба в Гърция, която се хваща от брега. Може и „на дъно“, може и „на бубарда“ със силикон, може и „на чепаре“ (бел. ред. най-общо казано чепарето представлява набор от малки примамки, произволен брой (обикновено между 5 и 10 ) куки, като всяка една е привързана с къс повод, а всички те са навързани към основната линия дълга около 2 метра. Чепарето завършва с оловна тежест, която е издължена, а в горната му част се поставя вирбел, за да се предотврати усукването. Отделните куки са декорирани в ярко наситени цветове с ефектни материали, така че да имитират пасаж от дребни рибки.) Под чепарето отдолу, вместо олово се слага пилкер – това е морска блесна (блесна която е създадена за морето). 

Освен риба какво друго се лови?

Имам много приятели любители на октопода и калмарите, които дори повечето от тях не ходят въобще за риба, а само за октоподи и калмари. Някои от тях така се запалиха, дори си купиха оборудване за гмуркане. Обаче трябва да се знае задължително, че трябва да имате буй – голяма червена като плувка, която плува отгоре над водата, защото когато хората се движат с лодките, не виждат гмуркачите и може да стане фатално. 

Чуйте целият разговор в звуковия файл. 


Вижте още

Общинският съвет на Рудозем ще гласува бюджет 2020

Община Рудозем финализира някои  детайли в бюджета. На 31 януари предстои общинския съвет да го гласува. Кметът Румен Пехливанов определя бюджет 2020 като „ужасно малък“. Министерството на финансите ще прихване цялата капиталова субсидия и 50% от общата изравнителна субсидия за погасяване по безлихвен заем който общината е получила..

публикувано на 28.01.20 в 10:30

Всички самоосигуряващи се лица ще подават данъчните си декларации само по електронен път

От началото на годината до 25 януари в офиса на Националната агенция по приходите в Кърджали са подадени 185 данъчни декларации. Област Кърджали е лидер по брой земеделски стопани. Всички самоосигуряващи се лица могат да подават сами по електронен път своите декларации. Срокът за подаването на данъчната декларация е до 30 април. Данъчната..

публикувано на 28.01.20 в 09:40

Издателството "Разказвачът на приказки" приюти нови книги

През трите години на предаването Вкусен следобед често говорих за книги. И не защото искам да съм нравоучителна или пък да показвам литературни познания , а с увереността че книгите ни отвеждат  в един друг свят, на ръба на магичното . Преживявайки в други епохи, в друга кожа, ние виждаме и нашият свят през други очи . А това дори може да..

публикувано на 27.01.20 в 11:17

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова и любимото предаване в неделя - Вкусен следобед. Отпуснете се на дивана и си мислете за нещо хубаво, защото то предстои веднага. Това е епизодът от 26 януари. Въпреки че рождения ден на предаването бе на 22-и януари, продължавам да получавам поздравления за три години от прохождането му. И този път ще ме..

публикувано на 26.01.20 в 17:51

Грипната епидемия застигна и Кърджали. Ще успеят ли учениците да завършат първия срок навреме?

Грипната епидемия застигна и нашият град. Д-р Виктор Кирчев, началникът на РЗИ Кърджали съобщи, че днес ще решат дали да обявят грипна епидемия, заради стойностите на заболелите, които доближават 30 %. Каква е ситуацията с отсъствията в училищата, Илияна Типова отново провери:  Ще успеят ли учениците да завършат първия срок навреме? Това се питат..

публикувано на 24.01.20 в 09:45

Румен Пехливанов, кмет на Рудозем: Днес е историческа дата за хората от региона

Със символична първа копка ще започне строителството на граничния пункт Елидже над Рудозем. Пунктът ще свързва двата града Рудозем и Ксанти. Това ще е втория граничен пункт на територията на област Смолян. Церемонията ще бъде в 14 часа на площадка където ще бъде самия пункт. Организирани са автобуси за граждани, които ще тръгват от Рудозем в..

публикувано на 24.01.20 в 10:00

Николай Атанасов - Шуши: "Вкусен следобед" да не губи чистотата, искреността и любовта на 3-годишните деца

А сега идва ред на някои от най-нетърпеливите събеседници, които побързаха да ме поздравят за рождения ден на предаването "Вкусен следобед". Пръв беше режисьорът Николай Атанасов-Шуши, играл 25 години на една сцена със Стоянка Мутафова . Само с постановката "Госпожа Стихийно бедствие" той е бил 1 222 пъти на една сцена с голямата българка,..

публикувано на 22.01.20 в 15:51