Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Дънди Прешъс Металс" прилагат иновации и в производството, и в екипното поведение

Инициативата "Да работим заедно" помага да постигаш повече по-лесно


Златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс" е известна с отношението си към иновациите, прилагани в производството. Инициативата "Да работим заедно", базирана на теорията на системното лидерство, е друг вид иновативна форма. Тя изгражда екипен дух сред работещите в компанията от Торонто до Крумовград. В двете фирми на "Дънди" в България са проведени серия от семинари по програмата. Валентина Иванова разговаря с тримата водещи, за да научи повече за инициативата и резултатите от нея. Чуйте в звуковия файл разговора й с Нонка Гешева, Иван Аврамов и Димитър Кръстев:
Нонка Гешева: Различното тук от всички други обучения, които се провеждат, материалът, включен в Инициативата "Да работим заедно" се базира на теорията на системното лидерство. Това е един голям научен труд на международни ексепрти. Нашата компания е избрала някои от моделите, залегнали в тази теория, да бъдат приложени при нас. Целта е да се постигне максимална мотивация у хората, пълно разгръщане на техния потенциал и те с желание да дават всичко от себе си за постигане целите на компанията. Инициативата стартира през 2015 година, първоначално за висшия мениджмънт в офиса в Торонто, по-късно бяха обучени ключови специалисти в България, впоследствие целият оперативен персонал. В момента 100 процента от работещите в Крумовград са минали това обучение.
Иван Аврамов: Мога да кажа твърдо, че след обучението, екипното чувство се промени. Всъщност това е целта - да се създадат условия хората сами да искат да дават най-доброто от себе си, без да бъдат притискани. С нашите семинари искаме да изградим навици и поведение, които да им помогнат в ежедневието.
Димитър Кръстев: Тази система може да бъде прилагана във всички сфери на бизнеса и е много полезна. Виждам промени в настройката, както на ръководителите, които бяха обучени първи, така и промени в нагласите на служителите на оперативни нива. Служителите могат да спазват моделите на поведение, през които минаваме заедно, но те имат възможностда поискат от техните ръководите да спазват тези модели, акослучайно някой от тях се отклони. Тогава вече имаме двупосочно търсене. Като цяло тази практика подобрява ефективността в работата, постигаш повече по-лесно.

Вижте още

Художникът Пенка Атанасова илюстрира учебник по религия за 3 клас

Художникът Пенка Атанасова от Кърджали реализира проект за илюстриране на учебник по религия за 3 клас по линия на Министерството на образованието и науката. Издателството е Библейска лига-България . Учебникът ще включва 18 акварелни рисунки, показващи различни сюжети от Библията. Пенка Атанасова заедно със съпруга си Хари Атанасов са..

публикувано на 24.01.20 в 11:45

Марин Марков: Наим Сюлейманоглу много обичаше футбола, игра дясно крило в училищния отбор

Ако беше жив, емблематичният за Кърджали спортист Наим Сюлейманоглу днес щеше да навърши 53 години. Световно известният щангист е роден в момчилградското село Птичар на 23 януари 1967 година. Спомняме си за него с Марин Марков, дългогодишен спортен деятел в "Арда" - Кърджали. Чуйте разговора с Марин Марков в звуковия файл: Марин Марков: Първото..

публикувано на 23.01.20 в 12:17
Айхан Аптишакир

Айхан Аптишакир: Всеки е роден с някакъв кусур, видим или невидим, но трябва да свикне да живее с него

В рубриката "Право на живот" Валентина Иванова ви среща с един млад мъж с увреждане, който се радва на живота, на работата си и на любимите си хора и гледа в бъдещето с неподправен оптимизъм. Айхан Аптишакир е музикант в Театрално-музикалния център в Кърджали. Той е на 40 години, женен е и има дъщеря и син. Пее и, въпреки увреждането на едната ръка,..

публикувано на 23.01.20 в 10:33

9-часовият работен ден - реална заплаха или спекулация

Работна група на правителство, синдикати и бизнес, обсъжда да бъде увеличен извънредният работен труд от 150 на 300 часа годишно. В медийното пространство напоследък се коментира, че това ще доведе до 9-часов работен ден. Така ли е наистина, попитахме Иванка Караколева, областен лидер на КНСБ:  Казвам им, че е грешно. Казвам им, че работната..

публикувано на 22.01.20 в 14:46

Илиана Раева: Ренесансът на българската художествена гимнастика се дължи и на "Дънди Прешъс Металс"

Златните момичета на Илиана Раева ще посетят рудник Ада тепе край Крумовград. Това вероятно ще стане след олимпиадата в Токио, за която те усилено се готвят. Подкрепа в тяхната работа вече 10 години оказва златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс". Чуйте в звуковия файл Илияна Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика,..

публикувано на 20.01.20 в 11:51

Адриан Петров: Сбъдва се една чакана мечта на родопчани от началото на демокрацията

На 24 януари, петък, ще бъде направена първата символична копка на Граничния контролно-пропускателен пункт "Рудозем-Ксанти". Така ще се даде старт на строителство, което за родопчани е чакана, лелеяна мечта от началото на демокрацията , подчерта зам.-областния управител на област Смолян Адриан Петров.  През 1995 година е подписана спогодбата за..

публикувано на 17.01.20 в 10:01

Д-р Атанас Митков: Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали поддържа пълен състав

С д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, разговаряме за финалните прояви по трансграничния проект Гърция-България по програма на ЕС. По този проект всеки месец Центърът в Кърджали получава поне по една линейка. Д-р Атанас Митков, директор на Центъра, разказва повече: Д-р Атанас Митков : През месец март..

публикувано на 16.01.20 в 11:40