Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Чанев с позиция за инцидента с пропадналото стълбище в СУ „Отец Паисий"

Областният управител на Кърджали Никола Чанев излезе с позиция във връзка с инцидента в Средно училище "Отец Паисий":

„Съзнателно изчаках да минат първоначалните шок и гняв след опасния инцидент със срутеното стълбище в училище „Отец Паисий“. Инцидент, при който е чист късмет, че се разминахме без ранени деца. Все още ми е трудно да говоря спокойно за това, но не бива и да си замълча, защото действията и реакциите на общинската администрация продължават да са неадекватни и хаотични. Нищо не подсказва, че местната власт има намерение да си направи съответните изводи за досегашния метод на действие, който вече директно застрашава сигурността и живота на кърджалийци. И ако ние, гражданите, допуснем случаят да отиде в графата „всяко чудо за три дни“, ще носим споделена вина за всеки следващ инцидент.

Да обобщим известните ни факти. С отпуснати милиони от европейските /сред тях и българските/ данъкоплатци се санират запуснатите и недостойни за децата и учителите ни кърджалийски училища. Процедурата по обществените поръчки е толкова нескопосано проведена, че ефектът се обръща в дефект почти от самото начало. Санирането не успява да завърши навреме, началото на учебната година се проваля, а децата ни месеци наред учат в полеви условия. В крайна сметка обектите са сдадени и приети от Общината, а кметът инженер Хасан Азис си закача като значка на ревера заслугата за направените инвестиции и изкарва, кажи-речи, цяла предизборна кампания като човека, еднолично спасил учебната инфраструктура в града.

Сега научаваме, че претупана е била не само процедурата по обществените поръчки, но и самото изпълнение. В нито един момент на никой не му е минала мисълта, че преди да се ремонтира една сграда, трябва да й се направи обстойно конструктивно обследване. В резултат, непосредствено след инцидента с „Отец Паисий“, администрацията смаяно откри факта, че сградата на училището е стара и компрометирана. И като научи това, взе странното решение да пребори проблема като залепи на компрометираната сграда едно външно метално стълбище. Не знам в чие гениално инженерно въображение това може да мине за укрепваща мярка.

И още един до болка познат ни инстинкт на инж. Азис се задейства като по команда – да поиска още пари от държавата. И то от фонда за бедствия и аварии. Очевидно в съзнанието на кмета неговата собствена управленска неспособност да контролира един ремонт се равнява на наводнение, земетръс или пожар.

Ето какво е възмутителното в случая – едни милиони от нашите данъци са хвърлени на вятъра, за да се отчете формално дейност и да се похарчат едни много пари със съответната печалба за когото трябва.

Ето какво е страшното в случая – не знаем на колко още места в града ни дебнат подобни замаскирани бомби.

Всички станахме свидетели как буквално дни преди изборите се асфалтираха дупки в дъжда. Подсмихвахме се иронично, защото сме свикнали, и защото знаем какъв ще е резултатът – дупките ще цъфнат отново в най-скоро време.

Но също станахме свидетели как се „ремонтираше“ въженият мост – с няколко накриво заковани дъски. По този мост всекидневно минават десетки наши съграждани. А той обследван ли е конструктивно? Колко е сигурен?

Този въпрос можем да си задаваме за много и много сгради и съоръжения в Кърджали. Докато в същото време тази местна власт, усвоила добре маниера да замазва проблемите, вместо да ги решава, ще става все по-опасна за сигурността и живота ни. На нас и нашите деца.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21