Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Момчетата от "Фаворит" не губят своя ентусиазъм, въпреки проблемите

Владин Иванов: Масовият спорт в Кърджали умира

Владин Иванов
Снимка: Валентина Иванова


Представителният мъжки баскетболен отбор на Кърджали "Фаворит" извоюва категорична победа над "Чавдар" - Троян в четвъртфиналния мач за Купата на Баскетболната лига. Въпреки, че няма къде да тренират и не срещат финансова подкрепа нито от общината, нито от бизнеса, момчетата на капитана Владин Иванов не губат своя ентусиазъм и любовта си към баскетбола  Освен заради неремонтираната спортна зала "Арпезос", капитанът на "Фаворит" е разтревожен и от затварянето на покрития плувен басейн, и от безхаберното отношение на управниците към масовия спорт, който е социален феномен в цял свят, но и в нашия град. Чуйте разговора на Валентина Иванова с Владин Иванов:

Владин Иванов:  За момента тренираме от мач на мач. Няма къде да тренираме, не можем да вземем и домакинство тази година, поради липс ана зала. Играем мачовете в други градове.

Нямаме никаква финансова подкрепа отникъде. Не смеем да провеждаме разговори, като гледаме какво се случва в града: затварят се басейни, зали не могат да се ремонтират години наред. С кого да разговаряме?! От кого да търсим подкрепа?!

Масовият спорт умира в нашата община. За отборите, срещу които играем, най-големата подкрепа е от общините. И Ямбол, и Троян, и др. поемат разходите на отборите. В Пазарджик дори дават заплати на момчетата, затова имат 12 играчи винаги, обезпечени са с екипи и топки. Там работят, както трябва. Може би в Пазарджик футболът е по-зле. При нас футболът е приоритет. Според мен, губим масовият спорт. Наливаме пари във висшите ешалони и накрая нищо. 

Аз, като родител, трудно обяснявам на детето си защо му прекратяват тренировките по плуване. Едва успях да го накарам да развива някаква физическа активност и в един момент се казва, че не може да се практикува масов спорт. Освен да разхождаме кучето, друго не можем да направим.Упражняваме основен спорт "Разхождане на куче". Друго не остана. И да ходим на футболни мачове да чоплим семки. Виждаме, че и фенове там няма, трябва да си купим и фенове. Не знам докъде ще я докараме без масов спорт, който е социален феномен в цял свят, но не и у нас.

Ние от "Фаворит" сме ентусиасти, няма да се откажем. Вече трета година се развиваме, въпреки всички трудности.

Вижте още

Илиана Раева: Ренесансът на българската художествена гимнастика се дължи и на "Дънди Прешъс Металс"

Златните момичета на Илиана Раева ще посетят рудник Ада тепе край Крумовград. Това вероятно ще стане след олимпиадата в Токио, за която те усилено се готвят. Подкрепа в тяхната работа вече 10 години оказва златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс". Чуйте в звуковия файл Илияна Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика,..

публикувано на 20.01.20 в 11:51

Адриан Петров: Сбъдва се една чакана мечта на родопчани от началото на демокрацията

На 24 януари, петък, ще бъде направена първата символична копка на Граничния контролно-пропускателен пункт "Рудозем-Ксанти". Така ще се даде старт на строителство, което за родопчани е чакана, лелеяна мечта от началото на демокрацията , подчерта зам.-областния управител на област Смолян Адриан Петров.  През 1995 година е подписана спогодбата за..

публикувано на 17.01.20 в 10:01

Д-р Атанас Митков: Центърът за спешна медицинска помощ в Кърджали поддържа пълен състав

С д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, разговаряме за финалните прояви по трансграничния проект Гърция-България по програма на ЕС. По този проект всеки месец Центърът в Кърджали получава поне по една линейка. Д-р Атанас Митков, директор на Центъра, разказва повече: Д-р Атанас Митков : През месец март..

публикувано на 16.01.20 в 11:40

Милко Багдасаров: Нашите деца се гордеят, че учат в такова училище

Днес е официалната церемония по откриването на санираното и ремонтирано Средно училище "П.Р.Славейков". В него ще се състои и заключителната пресконференция по проект: "„Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали". Директорът на школото Милко Багдасаров, разказва за направеното през последната година и половина. Споделя и една..

публикувано на 16.01.20 в 11:24

Общински съветници от опозицията смятат, че Бюджет-2020 е само на хартия

За 16 януари е насрочено общественото обсъждане на Бюджет-2020 на община Кърджали и на отчета на Бюджет-2018. Двама общински съветници от опозицията - Огнян Иванов от ГЕРБ и Радослав Милев от "Демократична България" коментират въпросните документи. Огнян Иванов от ГЕРБ: За съжаление, за поредна година е изготвен един проекто-бюджет, който,..

публикувано на 16.01.20 в 09:35
Димитър Караиванов

Димитър Караиванов: 2019 година беше много успешна за тениса на маса в Момчилград

Най-възрастният български състезател по тенис на маса е роден и живее в Момчилград. Димитър Караиванов, който тази година ще отбележи своя 70 годишен юбилей продължава да представя Спортен клуб "Родопи", Момчилград и България на различни републикански и световни форуми.  2019 година е била успешна и незабравима за емблематичния спортист. Наред със..

публикувано на 13.01.20 в 13:15

Доц. Илиан Господинов, НИМХ: Очакваме относително топла зима, сняг - в края на януари

Какво време ни очаква този януари и въобще тази зима. Дали ще бъде необичайно студена, много снежна или пък дъждовна.Това ще ни каже доц. Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология. "Това, което е по-особено е, че действително по-скоро от началото на зимата, от началото на месец декември, имаме относително топло..

публикувано на 13.01.20 в 11:13