Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Момчетата от "Фаворит" не губят своя ентусиазъм, въпреки проблемите

Владин Иванов: Масовият спорт в Кърджали умира

Владин Иванов
Снимка: Валентина Иванова


Представителният мъжки баскетболен отбор на Кърджали "Фаворит" извоюва категорична победа над "Чавдар" - Троян в четвъртфиналния мач за Купата на Баскетболната лига. Въпреки, че няма къде да тренират и не срещат финансова подкрепа нито от общината, нито от бизнеса, момчетата на капитана Владин Иванов не губат своя ентусиазъм и любовта си към баскетбола  Освен заради неремонтираната спортна зала "Арпезос", капитанът на "Фаворит" е разтревожен и от затварянето на покрития плувен басейн, и от безхаберното отношение на управниците към масовия спорт, който е социален феномен в цял свят, но и в нашия град. Чуйте разговора на Валентина Иванова с Владин Иванов:

Владин Иванов:  За момента тренираме от мач на мач. Няма къде да тренираме, не можем да вземем и домакинство тази година, поради липс ана зала. Играем мачовете в други градове.

Нямаме никаква финансова подкрепа отникъде. Не смеем да провеждаме разговори, като гледаме какво се случва в града: затварят се басейни, зали не могат да се ремонтират години наред. С кого да разговаряме?! От кого да търсим подкрепа?!

Масовият спорт умира в нашата община. За отборите, срещу които играем, най-големата подкрепа е от общините. И Ямбол, и Троян, и др. поемат разходите на отборите. В Пазарджик дори дават заплати на момчетата, затова имат 12 играчи винаги, обезпечени са с екипи и топки. Там работят, както трябва. Може би в Пазарджик футболът е по-зле. При нас футболът е приоритет. Според мен, губим масовият спорт. Наливаме пари във висшите ешалони и накрая нищо. 

Аз, като родител, трудно обяснявам на детето си защо му прекратяват тренировките по плуване. Едва успях да го накарам да развива някаква физическа активност и в един момент се казва, че не може да се практикува масов спорт. Освен да разхождаме кучето, друго не можем да направим.Упражняваме основен спорт "Разхождане на куче". Друго не остана. И да ходим на футболни мачове да чоплим семки. Виждаме, че и фенове там няма, трябва да си купим и фенове. Не знам докъде ще я докараме без масов спорт, който е социален феномен в цял свят, но не и у нас.

Ние от "Фаворит" сме ентусиасти, няма да се откажем. Вече трета година се развиваме, въпреки всички трудности.

Вижте още

Наталия Михалевска: Благодаря на Кондикови, че запазиха ентусиазма си през годините

През октомври 2020 г. се навършват 40 години от създаването на мажоретния състав "Фаворитки" в Средно училище "Отец Паисий" в Кърджали. Основателят Димитър Кондиков среща одкрепа в директорите на училището: Иван Стоилов, Наталия Михалевска и Златко Атанасов. Чуйте какво си спомня Наталия Михалевска в разговор с Валентина Иванова: Наталия..

публикувано на 22.10.20 в 17:39

Адлен Шефкет, народен представител от ДПС: След изтичането на мандата Караянчева няма да се върне в Кърджали

След изтичането на мандата на това народно събрание Цвета Караянчева няма да има очи да се върне в Кърджали, прогнозира народната представителка от ДПС Адлен Шефкет. Тя коментира, че ДПС е следяло отблизо дейността на председателят на Народното събрание. Оставката на Цвета Караянчева е била поискана сега, защото са се натрупали много..

публикувано на 20.10.20 в 17:11

Колоритна изложба за Деня на Кърджали в Керимовата къща

Есенната изложба събира за пръв път след началото на пандемията кърджалийските художници в Керимовата къща. Поводът - празникът на Кърджали, 21 октомври. Часът е 18, но всеки може да дойде и по-късно, защото празникът н а изкуството продължава до вечерта. Цвят в деня на Кърджали ще добавят 20 майстори на четката, които се представят с 40..

публикувано на 20.10.20 в 13:12

Стела Тодорова: Имах късмет да работя със Стефана Василева, забележителен учен и ерудит

Наближава 21 октомври - Деня на Кърджали. Обикновено тогава се обявяват почетните граждани, но тази година няма да има наградени. Затова ви предлагам да си спомним за удостоения със званието през 2009 г. Това е Стефана Василева - една жена, която години наред обикаля надлъж и шир Източните Родопи като доброволен природозащитник. Спасява от унищожение..

обновено на 19.10.20 в 17:09

Пламен Даракчиев представя книгата си "ДНК на прехода" в Кърджали

Макар че от години живее в София, Пламен Даракчиев е добре познат в Кърджали, където е живял и работил като журналист в местни вестници и кореспондент в централния печат. Той е един от първите членове на неформални сдружения като „Подкрепа“, „Екогласност“ и Независимото дружество за защита правата на човека преди 10 ноември 1989 година. 30 години след..

публикувано на 19.10.20 в 11:45

Български екипажи са победители във всички класове на "Кърджали офроуд фест-2020"

10-тото юбилейно издание на Кърджали офроуд фест завърши успешно, макар и с по-малко участници, заради епидемията. Победители във всички категории станаха български пилоти. Директорът на състезанието Тодор Христов ще съобщи класирането в различните класове. Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова с Тодор Христов: Тодор Христов:..

публикувано на 19.10.20 в 09:59

Д-р Тодор Черкезов: Честит празник, колеги! Прекланям се пред вашия труд!

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, обявен за покровител на България, а българските лекарите празнуват своя празник. С д-р Тодор Черкезов, директор на най-голямото лечебно заведение в област Кърджали, говорим за самочувствието на медиците, за връзката лекар-пациент и за предизвикателствата пред здравната система,..

публикувано на 19.10.20 в 08:43