Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без подкрепата на бизнеса не можем да бъдем в световния елит

Илиана Раева: Ренесансът на българската художествена гимнастика се дължи и на "Дънди Прешъс Металс"

Снимка: Кирчо Стоичков


Златните момичета на Илиана Раева ще посетят рудник Ада тепе край Крумовград. Това вероятно ще стане след олимпиадата в Токио, за която те усилено се готвят. Подкрепа в тяхната работа вече 10 години оказва златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс". Чуйте в звуковия файл Илияна Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика, в първо интервю за радио Кърджали.

Илиана Раева: Спортът, културата, изкуството и всяка една сфера от науката без допълнителни средства много трудно биха могли да бъдат на ниво. При нас се изисква световно ниво. Разбира се, средствата от Министерството на младежта и спорта не са малко, но те в никакъв случай не са достатъчни, за да можем "да произвеждаме" златни момичета и световни шампиони.
Много съм доволна от 2019 година. За нас най-важно беше спечелването на двете олимпийски квоти, което е много трудно в изключително еволюиралата през последните години художествена гимнастика. Много се увеличи и географията на художествената гимнастика. Конкуренцията е доста голяма и апетитът към квоти, медали и призови класирания също е много голям. Доволна съм, че се затвърдихме като една от най-силните държави. Спечелихме двете квоти, спечелихме медали на световното първенство. Ансамбълът ни категорично бе обявен за най-силният.
Вече 10 години българската художествена гимнастика е на върха като спорт, най-успешният в страната. Точно тези 10 годиниса един истински ренесанс и той е свързан с "Дънди Прешъс Металс". Хората от златодобивната компания трябва винаги да се чувстват сериозна част от успехите на българската художествена гимнастика през последните 10 години.
Вижте още

Христо Чобанов: Всички известни тенисисти показаха солидарност

И тенисът, както и всички други спортове, е спрял в условията на пандемия. Чуваме имената на световноизвестните звезди само свързани с благотворителни дейности. Пръв беше Роджър Федерер, който на 25 март обяви, че заедно със съпругата си Мирка даряват 1 милион швейцарски франка на семействата в Страната на шоколадите и часовниците, засегнати от..

публикувано на 09.04.20 в 17:12

Панчо Благоев: В 70-милионен Тайланд има 12 починали от заразата

Панчо Благоев е познат на кърджалийци като музикант в първата българска кънтри група "Сплав" и като журналист в вестник "Нов живот". От няколко години живее в Банкок. Как коронавирусът пристига в Тайланд и какви са предпазните мерки, които въвежда правителството, че там има само около 1500 заразени и 12 починали, при население от 70 милиона души. В..

публикувано на 09.04.20 в 11:59

Отец Дирайр Хадавян: Всеки друг може да се отрече от вярата си, но арменецът няма това право

Започна Страстната седмица за арменците. Как се провеждат литургиите предвид мерките за ограничаване на коронавируса в най-старата арменска църква в България - "Света Богородица" в Русе? Дали миряните имат опасения да влязат в храма на най-големия християнски празник - Великден? Чуйте разговора на Валентина Иванова с отец Дирайр Хадавян. Отец..

публикувано на 09.04.20 в 11:29

Волейболна Арда завърши шампионата в Суперлигата на 11 място

Волейболна Арда Кърджали приключи надпреварата в Суперлигата на 11 място. Това стана ясно след решение на УС на Федерацията волейболните шампионати да бъдат прекратени, заради извънредното положение в страната, свързано с разпространението на коронавирус. "Какъв ще бъде форматът на шампионата за сезон 2020/2021 ще стане ясно през юли месец", каза..

публикувано на 06.04.20 в 16:40

Кандидатстудентската кампания в Шуменския университет започна

Продължаваме поредицата от предавания насочени към кандидат-студентите от област Кърджали. Кой и как може да кандидатства в условия на извънредно положение, в което се намираме? След филиала на пловдивския университет "Любен Каравелов" в Кърджали и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив насочваме вниманието на абитуриетните към..

публикувано на 03.04.20 в 20:42

Педагожката Ивалина Хаджиевa със съвети как да ангажираме вниманието на децата

Вече повече от 20 дни, децата не посещават детските ясли и градини, а с извънредното положение стана и опасно да излизат навън. Тази изолация е трудна за нас възрастните,  какво остава за децата. В детската градина децата получават не само грижа, но и социална адаптация, доизграждане на навици, също и физическа и умствена активност. В..

публикувано на 03.04.20 в 11:00

Отец Самуил Теодосиев: Ако се обърнем към сърцето си, и измолим прошка от Господ, може да променим всичко

Има ли блага вест в кризата с КОВИД-19. Виждайки ситуацията трудна, не бива да се вглеждаме прекомерно в смъртните случаи, смята отец Самуил Теодосиев. Защото тогава и душата ни ще бъде по-спокойна . Когато човекът е в стрес и притеснение, той реално вече се е разболял. Отец Самуил припомня случая с испанския грип преди 100 години,..

публикувано на 02.04.20 в 16:26