Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Терапевтът Кремена Станилова: Искаш нещо - действаш до 72 часа, или забравяш!

А сега нека да ви предложа една малко по-практична тема за размисъл. Почти изтече първия месец от новата година, изтрезняхме от новогодишната еуфория и подаръците, и сега на дневен ред идва приземяващата реалност. Дали успяхме да започнем на чисто, както си обещахме след като стрелките отмериха 12 часа. И дали това не става, защото не съответства на характера ни, а от там не може и да бъде наша съдба. Какво ни кара всяка година яростно да си пожелаваме всичко най-добро, а то като че ли напук, да не ни се случва и да чака кой знае коя дата за да започне. Как да се пожелаваме хубави неща, но с реализъм и каква всъщност е тази промяна в живота ни, която може да се случи. Какво от нашите цели не е въобще на път да стане? Нека чуем терапевта Кремена Станилова от Хасково. "Зимата е един такъв период, в който всичко е замръзнало. Нали ние сме малко по-интровертни, започваме да се вглеждаме малко повече в себе си. Въпреки че пак има една особеност - съвременния човек, с тези празници, които ги е превърнал в парад на консумацията. Някак си не можем да влезем съвсем в себе си, а сме обърнати към това да пазаруваме, да се срещаме с различни хора, защото така трябва. Но древният човек не е правел това. Древният човек е прекарвал в много тесен кръг, в тишина, в спокойствие. Човек, обръщайки се навътре, по някакъв начин, извършва вътрешна работа. И може би това разкъсване между модерността и архетипността, носи напрежение.

РЕАЛИСТИЧНИ ЖЕЛАНИЯ

"Много е добре човек да си пожелава различни неща, но то трябва да е подплатено със здравото умение за планиране. Какво означа това? Когато ние си пожелаваме определени неща в началото на Новата година, ние се движим от добри намерения. Пък ще спрем цигарите, пък ще започнем да ядем определени храни, ще се срещаме с позитивни хора, а дали ние сме позитивни, това е друг въпрос. Въпросът е да застанем честно, да спрем, да се усамотим известно време, да се вгледаме какво в действителност ни е нужно и какво можем да си пожелаем. В човешката психика действат четири универсални сили - любовта, смъртта, силата и времето".Какъв мисловен капан се намира от обещанието да започнем нещо от утре - диета, здравословен начин на живот, да печелим пари или да се самоуважаваме повече, например. Е, аз приемам обещанието от утре, само когато продължението му е че от утре спирам да мисля в стил от утре. Нека чуем обяснението на терапевта Кремена Станилова. "Утре е много разтегливо понятие, защото първото когато някой ми каже "От утре започвам да правя това или онова", аз питам винаги "Ти първо искаш ли го?" "А решил ли си го?". И тогава винаги има едно: "Аха, дали съм го решил или не". Човешката психика е устроена така, че иска нещата сега и веднага. Ако аз наистина съм решила да направя това така, ей сега след малко ще предприема първите дейтвия. Ако ние решим нещо да правим, има едно правило на 72-а часа. Ако ние до 72 часа, запретнем ръкави и почнем да го правим, вероятността да го постигнем е много по-голяма. Казваме си, в рамките на тези 72-а часа, кога ще се захвана. Има хора, които почват веднага, а има и хора, които действат под напора на краен срок.


РАЗЛИКА МЕЖДУ "ИСКАМ" И "НУЖНО МИ Е"
В същото време обаче е нужно да кажем дали искаме нещото, нужно ли ни е и как ще ни обслужи живота. Иска ми се понякога е прищявка на Егото. Например искам хубава кола. Да, чудесно. Но защо я искам? Дайте да видим мотива. Може би защото старата вече поглъща повече пари. Това е ОК. Но ако е искам защото искам, или искам, защото искам да се изфукам пред някой. Тази цел със сигурност няма да ни доведе до запълване на емоционалните дупки.
Вижте още

В петък вечер Михаела Филева влиза в домовете на феновете си

Четирикратната носителка на титлата „БГ изпълнителка на годината“ Михаела Филева ще представи самостоятелен концерт на виртуалната сцена на #ЖивотВкъщи този петък от 21:00 часа. Заедно със своята група– Краси Тодоров, Васето Крумов, Сашо Обретенов, Радо Казасов и трио Тринити, Михаела ще изпълни хитовете “Латино сеньорита”, “Опасно близки”,..

публикувано на 09.04.20 в 16:29

DJ Дамян: Музиката ни дава сила да се борим

По време на наложената изолация заради коронавируса, хората по цял свят се прибраха по домовете си, спазвайки хаштага „#ОставамВкъщи”. Ковид 19 предизвика световна пандемия, която доведе до драконови мерки на ограничение на социалните контакти с цел превенция на разпространението му. Няма как да подминем истината обаче, че българския народ и..

публикувано на 09.04.20 в 14:46

382 души са новорегистрираните безработни в област Кърджали

382 души са новорегистрираните безработни в Бюрото по труда Кърджали от началото на извънредното положение до 3 април. Това съобщи за Радио Кърджали Метин Хафъзсалим, директор на Бюрото по труда Кържали:  235 от тях при регистрацията са заявили, че са освободени поради кризата с коронавируса. В сравнение, през същия период на 2019 г. броят на..

публикувано на 09.04.20 в 12:25

Нормално протича изплащането на пенсиите в Ардинско

В община Ардино пенсиите ще се получават в десетте станции на "Български пощи" в общината. Пред пощенските пунктове има полицай, който следи за нормалното получаване на пенсиите, без да има струпване пред гишетата. Повечето пенсионери в общината получават пенсиите в банкови сметки и си теглят парите с дебитни карти, казва кмета на общината..

публикувано на 09.04.20 в 10:12

Няма да се проведе пазара в общинския център Кирково

Няма въведени по-строги мерки при раздаването на пенсиите в община Кирково. Пенсиите ще се изплащат в седемте пункта на "Български пощи", които се намират на територията на общината. Служители на МВР ще съблюдават да няма струпване на пенсионери пред пощенската станция и да спазват дистанция от два метра. Няма да се проведе четвъртък пазара..

публикувано на 09.04.20 в 09:41

Получаването на пенсиите в Черноочене при строги здравни-санитарни изисквания

В община Черноочене няма желаещи доброволци, които да помагат на болни или възрастни хора в общината при нужда, а и това не се налага, казва кмета Айдън Осман. „Почти няма хора прибиращи се от Европейския съюз, а тези които си дойдоха по-рано, вече на 90% от тях им изтича карантинния период“, това съобщи кмета на селската община...

публикувано на 08.04.20 в 10:50

Салата табуле и пудинг с коприва - две рецепти от пролетната градина

Как да се храним в момента, за да може тялото ни да се опълчи на настинките и грипа? На помощ ни идват зелените листни зеленчуци. Кулинарят Росица Генчева ще ни предложи две рецепти - за пудинг с коприва и за салата табуле, но в неин вариант. Въпреки че цените на пазара постоянно растат, смея да твърдя, че ще са ви нужни съставки, които има..

публикувано на 07.04.20 в 14:30