Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметовете на общините в Кърджали искат спешна среща с премиера Бойко БорисовКметовете от ДПС на седемте общини в област Кърджали и председателите на местните съвети поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов. Поводът са обжалваните в Административния съд от областния управител Никола Чанев решения на пет Общински съвета да повишат местните данъци и такси. В своя позиция представителите на ДПС заявяват, че това е прецедент в национален мащаб, особено след призива на финансовия министър за корекция на налозите. Кметовете цитират изказване на Владислав Горанов да не разчитат на държавата за финансиране на инфраструктурни проекти в населените места, а да вдигнат местните данъци, които са „изключително ниски“. Кметовете и председателите на Общинските съвети попитаха чия политика изпълнява областният управител на Кърджали, това ли е отношението на правителството към районите със смесено население и кой има интерес да пречи на развитието на местните общини. Пред Радио Кърджали областният управител Никола Чанев каза – „ако действията ми защитават интересите на местните жители, да, виновен съм“. Припомняме, че мотивът за обжалване на приетите в края на декември по-високи данъци е липсата на яснота как ще се използват събраните пари и това, че новите налози не отговарят на качеството на предоставяната услуга. 

Чуйте повече в звуковия файл от кмета на Кърджали Хасан Азис.

Ето и пълният текст на позицията на кметовете на седемте общини и председатели на Обс в област Кърджали: 


П О З И Ц И Я 
На кметовете на общини и председатели на Общински съвети в област Кърджали

Ние – кметовете на общини в област Кърджали, работим през последните години в условия на продължаваща икономическа криза в нашата страна, липса на достатъчно финансиране от държавния бюджет и намаляващи приходи в общинските бюджети.  Въпреки трудностите,  успяваме да изпълним своите ангажименти пред нашите избиратели.

През октомври 2019 г. на проведените  местни избори  избирателите от област Кърджали  ни дадоха своята подкрепа за пореден път и ние спечелихме категорично изборите за кмет на община в седемте общини и мнозинство в Общинските съвети в Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Ардино, Джебел и Черноочене.

Спечелихме доверието на гражданите с реално изпълнени обещания и поети ангажименти за реализиране на редица политики и инфраструктурни  проекти, насочени към подобряване условията на живот.

През м. ноември 2019г. се отзовахме на поканата на областния управител Никола Чанев и изпихме „кафето на диалога“, което беше гарнирано от негова страна с уверение - "Готов съм да подкрепя всяко разумно действие, проект и инициатива, които са градивни и полезни за хората от региона.“  След тази среща се надявахме  да има реален и ефективен диалог между институциите, като се координират действията и усилията за реализиране на различни проекти в полза на хората.

През декември 2019г. общините и в област Кърджали, както десетки общини в страната,  предприеха действия за корекции на местните данъци и такси. Това стана в съответствие с призива на министър председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов „общините да  коригират местните налози, ако  искат модерна инфраструктура.“

Финансовият министър  заяви кметовете да не разчитат на държавата за финансиране на инфраструктурни проекти в населените места и им препоръча да вдигнат местните  данъци, които са изключително ниски“.

Министър Горанов каза:„Данъците, местните, са и като номинален размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка изключително ниски, за да може да се поддържа нормална общинска инфраструктура. И в този смисъл кметовете трябва да си преценят каква политика да водят. Сега в началото на този мандат, всеки кмет трябва да си поеме отговорността и да прецени каква политика да води на местно ниво.“Той препоръча да  не се объркват и възпитават грешно българските граждани, които живеят с усещането, че съществуват безплатни неща.

Към днешна дата решенията на ОбС в 5-те общини за корекция  размера на местните налози са обжалвани в съда от областния управител Никола Чанев, който е назначен на този пост от ГЕРБ и се очаква да провежда на областно ниво политиката на правителството. Това е прецедент в национален мащаб. И е логично да се запитаме - Чия политика  изпълнява загубилия изборите за кмет на община Кърджали областен управител  и каква политика е това  / да обявяваш в социалните мрежи, че ще обжалваш решението за данъците и таксите още преди то да е гласувано от ОбС / ?

Кой има интерес и защо да пречи на развитието на местните общини? Това отношение на правителството към общините със смесено население в област Кърджали ли е, и Чанев ли е натоварен с реализирането на тази задача ?

Ако това е само плод на неговата“загриженост“ за хората, бихме искали да го попитаме – защо не реагирахте, г-н Чанев, на най-високото увеличение на цената на питейната вода в страната - в Кърджали, Момчилград и десетки села, от началото на 2020г.? Или Вашата цел е да правите всичко по силите си да проваляте усилията само  на местната власт да подобри състоянието на пътищата, тротоарите, водоснабдяването, жизнената среда, живота на хората от област Кърджали?

Защо години наред не помогнахте с терен за изграждане на модерен кучешки приют от 7-те общини, за да решим сериозния проблем с безстопанствените кучета? Защо не правите никакви усилия за старта на Околовръстния път на Кърджали?  Посочете една инициатива на община, чието реализиране сте подкрепили!

Вместо да сте олицетворение на толерантността, диалогичността и добрия тон като представител на държавната власт, Вие се изявявате като партиен функционер и контрольор на местната власт, опитвайки се да присвоите успехите на кметовете като свое дело и правите възможното да стопирате различни инициативи  за подобряване живота на местното население от страна на общинските ръководства.

Ако това е Вашето разбиране за диалог, ние нямаме нужда от него.


Вижте още

Кърджали почете паметта на Васил Левски

По повод 147 години от обесването на Васил Левски пред Паметника на Апостола на свободата в центъра на Кърджали се проведе общоградско поклонение. За разлика от миналата година, тази имаше много повече хора, което е обещание, че Апостолът ще живее в сърцата на стари и млади, и неговото дело за народа ще се помни вечно. Учители..

публикувано на 19.02.20 в 14:45

В Равен отбелязаха 147-годишнината от гибелта на Левски

147-годишнината от гибелта на Апостола беше отбелязана от учениците в ОУ "Васил Левски" в момчилградското село Равен. Гости на тържеството бяха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на общинския съвет Ерсин Метин. Учениците бяха подготвили програма, съдържаща стихотворения и песни, посветени на Апостола. "Българи, турци,..

публикувано на 18.02.20 в 17:09

Спипаха двама елховци с марихуана

Срещу 28-годишен от с. Елховец, общ. Рудозем е образувано бързо производство. За това, че при извършена проверка на лек автомобил е установено, че на барчето между предните седалки в полиетиленов плик държи суха растителна маса с бруто тегло 3,68 грама, която при направения полеви наркотест е реагирала на марихуана.  В дома на още един елховец..

публикувано на 18.02.20 в 12:31

Заловиха крадци на марков алкохол

Трима са задържани в Районното управление в Кърджали за серия от кражби от търговска верига в областния град.  Мъжете на 33, 35 и 44 години успели да откраднат само от един магазин над 10 броя бутилки марков алкохол.  Изяснява се съпричастността на членове на групата към такива посегателства и в други обекти в областния град.  Сектор „Криминална..

публикувано на 18.02.20 в 11:56
снимката е илюстративна

20-годишен водач излетя от пътя и кацна в нива

20-годишен водач е пострадал при пътно произшествие и е бил настанен под наблюдение в кърджалийската болница. Катастрофата станала около 22,30 часа снощи по пътя от село Бенковски към село Добромирци. Вследствие на движение с несъобразена скорост водачът загубил контрол над управлението на автомобила, напуснал пътното платно, навлязъл в нива и колата се..

публикувано на 18.02.20 в 11:22

Нов съветник се закле на заседание на Общински съвет в Минерални бани

Нов общински съветник се закле на последното заседание на местния парламент в Минерални бани. Сунай Сали Хасан зае мястото на доброволно отказалия се съветник от ДПС Ружди Хасан Дуран.  Общинската избирателна комисия в Минерални бани проведе редовно заседание на което взе решение да прекрати правомощията на г-н Дуран, с което обезсмисля и..

публикувано на 18.02.20 в 10:16

Държавен вестник днес ще обнародва приетите от парламента промени в Закона за хазарта

Държавен вестник днес ще обнародва приетите от парламента промени в Закона за хазарта, с които тотото официално става монополист в лотарийните игри, в предстоящия брой 14.  С обнародването на текстовете лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие..

публикувано на 18.02.20 в 08:24