Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пламена Симова: Вкусът на водката зависи от концентрацията на алкохол и качеството на водата

Преди броени дни чествахме рождения ден на руската водка. На 31 януари  през 1865 г. Дмитрий Менделеев защитава своята докторска дисертация „За съединяването на спирта с водата“, над която ученият работи две години. Според редица учени описаният в труда разтвор от 40 градуса става основа за днешната класическа руска водка. Дисертацията се съхранява в музея на Менделеев в Санктпетербургския държавен университет.

Водката се прави се чрез ферментиране и след това дестилиране на прости захари и каша от зърно или зеленчукови вещества. Тя се произвежда от зърно, домати, меласа, цвекло и различни други растения, разказва бараманът Пламена Симова.

Тъй като водката е смятана за неутрална съставка, тя служи за смесване и подсилване на други напитки. През 19ти век, високоградусният „руски дух” е бил високо ценен от испанските производители на шери, които го внасяли, за да подсилват вината си.
Овкусените видове водка са от самото начало, първоначално, за да бъде замаскиран вкуса на първите примитивни водки, а по-късно – като отличителен знак за дестилаторски умения.

Колко вида водка има и какви коктейли с водка предпочитат жителите на Кърджали, чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Пламена Симова в звуковия файл.

Вижте още

Даниел Караасенов представи втора песен с орк. Родопи

Златоградчанинът Даниел Караасенов представи новата си песен „Адна ми Нурка остана“ във фолклорното предаване „Полет над Родопите“. Песента има видео клип към една от музикалните телевизии. Тя е от златоградския край. Музикалният проект е с орк. „Родопи“ с ръководител Борис Христев, негов е и аранжимента на песента.  Даниел Караасенов вече, почти две..

обновено на 25.10.21 в 16:28

Малките хора се оплакват от безработица по време на пандемията

Днес е Световният ден за информираност по проблемите на малките хора . Годишнина от рождението на Били Барти , който през 1957 г. заедно с 20 свои приятели , също с нисък ръст, основават организацията “Малките хора на Америка”. Едно такова семейство на малки хора, но с големи сърца, Нуртин и Гюлбахар Халил , живее в село Лясково. Той е..

публикувано на 25.10.21 в 14:50

Гинка Матева: Хубавата песен е изпълнената с любов

Да са здрави, щастливи и да обичат народната песен! Това пожела на своите възпитаници и на всички жители на Кърджали Гинка Матева, ръководител на фолклорната група към СУ "Йордан Йовков" в Кърджали, която участва с децата в празничния сутрешен блок на Радио Кърджали. Хубавата народна песен е тази, която е изпълнена с любов, каза Гинка Матева и..

публикувано на 21.10.21 в 19:19

Д-р Невин Садъкова: Новите ограничителни мерки са позакъснели

Новите ограничителни мерки са по-скоро закъснели, трябваше да се въведат още лятото, когато щеще да има време хората да се ваксинират. Така коментира огласените вчера ограничения с въвеждането на зелен сертификат личният лекар от Момчилград д-р Невин Садъкова. Според д-р Садъкова ще възникне казус с посещенията на търговски  и..

публикувано на 20.10.21 в 16:28

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден, от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ви очакват два часа , наситени с хубави и вкусни преживявания! В първата част на предаването, ви срещам с младия изпълнител Фидан Меров , който освен че пее, обича кулинарията и градинарството. А..

публикувано на 20.10.21 в 12:04

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?

След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През..

публикувано на 15.10.21 в 15:31

Френските макарони - защо френски, а не италиански?

На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 к г паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария. Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня...

публикувано на 13.10.21 в 17:22