Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 70 млн. лв. е бюджетът на община Кърджали за 2020 година

Бюджет в размер на 69 960 000 лв. за 2020 година приеха общинските съветници в Кърджали. След разгорещени дебати, местния парламент гласува с 25 гласа "за", 11 "против" и 2 "въздрържал се". Кметът Хасан Азис обобщи, че от централния бюджет на общината предвидените приходи са в размер на 47 975 000 лв., местните приходи са 16 276 000 лв., а остатъка по банкови сметки на общината е близо 6 000 000 лв. : 


Милко Багдасаров, председателят на групата общински съветници от БСП, обяви от трибуната, че за първи път, откакто той е общински съветник, БСП приема бюджета на общината, защото в проекта са включени почти всички 50 предложения на политическата група:  


Милко Багдасаров предложи да бъдат отпуснати и 40 000 лв. за ремонт на духовните храмове "Св. Георги", Св. Успение Богородично" и "Св. Спас". Предложението се прие единодушно, след като се добавиха и двата духовни мюсолмански храма в града. 
Групата съветници от ГЕРБ не подкрепиха предложения проект за бюджета. Гроздан Колев, председателят на групата съветници от управляващата партия, настоя: 


Радослав Милев, съветникът от "Демократична България" също не подкрепи бюджетът и го нарече "Бюджетът на БСП":


Радослав Милев настоя за отпадане на текста, който дава правомощия на кмета да прехвърля средства от една дейност в друга. Предложи, ако това се наложи, кметът да се допитва до общинския съвет. След гласуване, предложението се отхвърли. 
Байрам Байрам, общински съветник от ДПС, нарече бюджетът "Ощетен", заради невъзможността общината да повиши местните данъци и такси: 


Сезгин Бекир от мнозинството на ДПС, коментира, че този проект налага оптимизация на бюджета, а именно съкращаването на персонала, който е на общинска издръжка: 


Гласуването бе поименно, а обобщено в политически групи - ДПС и БСП гласуваха "за", с изключение на Даниел Делчев от БСП, който гласува "въздържал се", ГЕРБ и "Демократична България" "против", съветникът от ДОСТ Мехмед Ходжа гласува "въздържал се". 

Вижте още

Да помогнем на нашата съгражданка Таня да живее!

А сега се обръщаме с вас с апел за помощ да отворите сърцата си за нашата съгражданка, която се нуждае от скъпоструващо лечение в чужбина. Това е Стоянка Тодорова, която всички нейни познати простичко знаят като Таня . Наближава празника 8 март, а след това и други светли дни. Нека отворим сърцата си за една добра кауза. В дните и нощите, когато..

публикувано на 22.02.20 в 18:49
Ансамбъл 'Еподай'

Гайдарски състав "Родопчани" възникнал в сърцето на Тракия се преобразува на фолклорен ансамбъл "Еподай"

От близо осем години в сърцето на Тракия, в Пловдив един гайдарски състав развива своята дейност.  Създаден от възпитаници на Детско-юношески фолклорен ансамбъл Смолян и ученици на големия гайдар и ръководител на „101 каба гайди“ Костадин Илчев. Основател и ръководител на състава „Родопчани“ е гайдаря Веселин Козарев. През годините в..

публикувано на 22.02.20 в 13:20

Доброволците на БЧК в Кърджали са дарили 3 658 часа безвъзмезден труд за 2019-а

Успехите и предизвикателствата пред БЧК в Кърджали бяха обсъдени днес в конферентната зала на кърджалийската многопрофилна болница . Това стана по време на отчетно събрание на областната организация. Гости на събитието бяха зам.-председателя на НС на БЧК инж. Стойчо Стойчев, зам.областния управител Севда Камбурова, директори и началници на..

публикувано на 20.02.20 в 19:05

Кукери ще гонят злото в Широка лъка

Традиционният кукерски празник Песпонеделник тази година ще се проведе на 1 март , като проявите ще започнат още от 27 февруари. Част от тях са посветени на националния ни празник 3-ти март. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар, припомни кмета на селото Васил..

публикувано на 20.02.20 в 16:36
Родопската теснолинейка

Родопската теснолинейка отново кани на пътуване за 3-ти март

От гражданско сдружение "За теснолинейката" продължават да популяризират малкото влакче, като за пета поредна година приканват хората да се включат в празничното пътуване до Якоруда навръх Националния ни празник 3-ти март. Пътуване което се е превърнало в традиция, точно на 3-ти март българи от цялата страна да се съберат в..

публикувано на 20.02.20 в 15:26

Радио Кърджали събира книги за българчета в Перуджа

Преди месеци в Перуджа, Италия българската общност открива неделно училище, в което се учат 16 деца. Следващата стъпка която предприемат е да отворят и библиотека към училището. Инициатор е Николай Николов, той е инициатор и за създаването на центъра и неделното училище в Перуджа. Част от екипа, затова там,  да имат българска памет и да не..

публикувано на 20.02.20 в 14:40

Анелия Крумова с първа награда за есе посветено на 147 години от гибелта на Васил Левски

По повод 47-годишнината от гибелта на Васил Левски, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” организираха  конкурса за есе на тема „Саможертвата". Вчера на официалналната церемония по поднасяно на венци и цветя пред паметника не Левски в Кърджали бяха наградени и победителите в конкурса. Един от тях е Анелия Крумова..

публикувано на 20.02.20 в 10:52