Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 5 години броят на отглежданите птици в Кърджалийско бележи ръст от 50%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Oт началото на 2014 до 2018 г. броят на отглежданите птици в Кърджалийско бележи ръст от 50%. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. Д-р Янко Иванов на среща със земеделски производители в Кърджали, част от информационната  кампания по Директни плащания 2020 г. Той отбеляза, че се увеличават и отглежданите кози и пчелни семейства с около 12% и 6%. „Производството на яйца в района нараства два пъти, а това на пчелен мед  с 5%“, каза още д-р Иванов. По думите му, в Кърджалийска област се отглеждат 6% от поголовието на овце в страната, като през 2018 г. техният брой се увеличава с 2% на годишна база, а добитото овче мляко  с 5%.

През 2018 г. близо 10 % от всички говеда в страната се отглеждат в област Кърджали, което нарежда областта на второ място след Пловдивска област. Той подчерта, че през 2018 г. са заявени с 43% повече говеда по схемите за директна подкрепа спрямо 2014 г.

По думите му, селското стопанство е сред основните отрасли в икономиката на областта. „Създадената тук Брутна добавена стойност се увеличава с 3,1% спрямо 2014 г., формирайки около 13% от общата за всички отрасли в района. До момента за настоящия програмен период земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа в размер на 362,8 млн. лв., което представлява близо 2,4% от общо предоставения публичен ресурс в земеделието”, отбеляза заместник-министър Иванов.

Той обобщи, че най-значителен дял в обработваемата земя в областта се пада на зеленчуците и трайните насаждения, съответно около 47% и 28% за 2019 г. „За периода 2014 – 2019 г. площите със зеленчуци в областта нарастват над три пъти, а тези с трайни насаждения около два пъти и половина. Съществено се увеличават и площите с маслодайни култури. Отчита се и чувствително увеличение на заявените площи по СЕПП в областта с насажденията от сливи - четири пъти, орехи - над два пъти, череши - с 33% и слънчоглед - с 36%. Заявените площи с пипер са с 3% повече, като представляват над 7% от общите за страната“, допълни още Янко Иванов.

Пред над 180 стопани от областта, експерти на Министерството разясниха и новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони. По нея за настоящия период в област Кърджали са постъпили около 61 млн. лева по инвестиционните мерки и над 34 млн. по компенсаторните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Робов застава начело на РИК Кърджали

Централна Избирателна Комисия взе решение за назначаване на  Районна избирателна комисия в Девети изборен район – Кърджалийски, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  РИК Кърджали  е в състав от 13 членове, както следва: ПРЕДСЕДАТЕЛ:    Иван Пламенов Робов ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ:..

публикувано на 19.04.24 в 16:17

Разцъфнали японски вишни радват жителите и гостите на Ардино

Млади японски вишни, плачещи японски вишни и глициния красят центъра на град Ардино. Най-новите попълнения на дървесния фонд на Ардино са засадени преди три години по идея на кмета на общината Изет Шабан. Със затоплянето на времето японските вишни вече разцъфнаха и се превърнаха в красива пролетна атракция, като събират погледите на местните..

публикувано на 19.04.24 в 13:37

Отлага се с година либерализацията на пазара на ток

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни..

публикувано на 19.04.24 в 12:52

Ергюнал Сабри излиза срещу азербайджанец на Европейското в Белград

На започналото Европейското първенство за мъже и жени по бокс, жребият определи първият противник на  Ергюнал Сабри да е Хасан Маликов от Азербайджан. Звездата на "Арда бокс" ще се състезава в традиционната си категория 48 кг. Треньорът на Ергюнал Стоян Узунов уточни, че мачът ще се играе на 22 април .Той каза за Радио Кърджали, че се надява Оги да..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Служебният премиер Димитър Главчев и президентът Румен Радев (05.04.2024 г.)

Без новини приключи срещата на Радев и Главчев

Остават предложенията на служебния премиер Димитър Главчев за рокади в Министерство на външните работи и в това на земеделието, но все още не е известно дали и кога президентът ще подпише указ за персоналните промени в състава на кабинета. Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев на..

публикувано на 19.04.24 в 10:51

Приютът за бездомни животни в Кърджали ще се изгражда поетапно

Община Кърджали има готовност да започне изграждането на Приюта за безстопанствени животни. Това ще става поетапно, заяви на пресконференция кметът Ерол Мюмюн.   " Направихме оглед, инспектирахме стария Приют за безстопанствени животни, с представители на Агенцията за безопасност на храните. Там съществуващите клетки, съществуващата база ще бъде..

публикувано на 19.04.24 в 10:36

Полагат ли ви се помощи може да проверите онлайн

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се  от цялата страна по възобновената програма за храни и основно материално подпомагане, финансирана от Европейския социален фонд+. Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на организацията...

публикувано на 19.04.24 в 08:31