Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терапевтът Кремена Станилова: Жената воин привлича отстояващи се мъже



А сега към темата 8-и март, и не само. Има доста стар спор в общественото пространство дали жените трябва да празнуват тази дата, и дали дори не са обидени от това някой да им даде подарък на този ден.
Част от привържениците на отрицанието са жени, които споменават, че 8-и март е комунистическа традиция.
Защо отричането на празника, няма как да сочи към нашето минало. По този въпрос и за генезиса на тази дата, разговарям с терапевта от Хасково Кремена Станилова.

ЗАЩО Е НЕЗРЯЛО ДА ПРИЕМАМЕ 8 МАРТ ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРАЗНИК?

"Разбира се, всеки решава дали да празнува или не на 8 март, но аз предпочитам да гледам на този празник в контекста на историята, и за какво точно се е проявил. Може би много малко хора си дават сметка, че 8-и март е започнал с идеята, жените в края на 19-и и началото на 20-и век, са заявявали своите икономически, политически и обществени права през демонстрации и през социалистическото и комунистическото движение. Интересното е, че точно през 60-те години, втората феминистка вълна залива Европа и Америка и този празник става официален в цял свят. Не само в социалистическите страни. Аз всяка година получавам поздрави от мои  турски приятели от континентална Турция и за тях това е световен празник на жената. Не е социалистическият празник, както ние го натоварваме. За мен, все още българският народ не е изживял пубертета си, защото той не интегрира миналото умно, не взема от миналото умно неща, а предпочита да се бунтува, така както тийнейджърът се бунтува спрямо майка си и баща си, защото той е емоционално зависим. За мен този празник е символ на борбата на жените за права.

ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ И БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА

Днес ние продължаваме да се борим за нашите права, говорейки за домашно насилие и как жените отстояват себе си, когато затворят вратата на апартаментите си. Как отстояваме себе си, когато примерно шефът на фирмата откаже да поднови договора, защото имаме малки деца".
Станилова ни разкрива доста интересен поглед към българска следа в празника. "Ние българките, е добре да знаем и да се гордеем, че този празник през 21-а година, е предложен да бъде празнуван, точно от българка, по време на конференция на жените-социалистки в Москва. Българката Ана Кръстева-Маймункова от град Хасково, предлага този празник да бъде световен ден за борбата на жените за равноправие".

МЪЖКА И ЖЕНСКА ЕНЕРГИЯ. ИМА ЛИ БАЛАНС?
И от темата за празника, съвсем естествено към това, което прави жената силна. Слаба или силна е женската енергия, и преминаваме ли към нова ера, в която половете ще открият все повече своята автентичност? "Аз смятам, че силата на жената се увеличава с това. Макар че повече се цени агресивността, пробивността, мъжката енергия, независимо дали в мъжете или жените. Но аз смятам, че именно поради този тип движения от 20-и век, започва да интегрира не само женската си енергия, но и мъжката, да се отстоява и да постига определени неща. Да, в наши времена стигнахме до крайности, защото започнахме да се състезаваме с мъжете. Но това е взаимно свързано с процеса на феминизация на мъжете. И това не е резултат на това, че жената еманципира мъжката си енергия, а че ние вървим по посока на оцялостяване, тоест да станем цели. И ние жените, водим с едни сто години, този процес, пътя към целостта. Нормално е когато една мъжка енергия е била с векове потискана, тя да избуи, да изгърми, както това става през 60-те в Америка и Западна Европа. При нас това малко закъсня. Но знаете ли, много интересно е, че в България т.нар. мъжка енергия, е била винаги подкрепяна от народопсихологията. Във филма "Матриархат" жените отговарят за абсолютно всичко - от болестта на юницата, до нещо голямо в селото. А мъжете през цялото време се крият зад чашката с ракийката. Даже смятам, че българската жена трябва повече да еманципира женската си енергия, отколкото мъжката".

ПРИВЛИЧА ЛИ МЪЖКАТА ЕНЕРГИЯ У ЕДНА ЖЕНА МЪЖЕТЕ?

"Мъж, който се страхува от силни жени, не е на "ти" с мъжката си енергия. Това е мъж, който не може добре да се отстоява. Ако един мъж се чувства достатъчно силен, достатъчно справящ се, достатъчно на център, той не се страхува от жена, която е пробивна, която може да се отстоява. Тя е един вид равностоен партньор. Подобна жена, би могла да привлече мъже, които са свръхпасивни, което е недобрата тенденция. Но в същото време възможно е да отблъсне пасивни мъже, защото ще им покаже всичко това, което те не могат. Така че за мен проблемът е, доколко мъжът е на "ти" с бащината си енергия, с това да може да се отстоява, да може да бъде последователен".

Чуйте разговора на Радка Петкова с Кремена Станилова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21