Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова, в една от любимите ми роли - на водеща на най-вкусното предаване на радио Кърджали. Това е епизодът на Вкусен следобед от 15 март! Предаването, с което може да дишате по- леко и да се отделите за малко от грижите.
Макар коронавируса да налага индивидуален начин на живот и да властва в съзнанието ни, аз смятам да ви заразя с добро настроение и чиста доза енергия за работната седмица! За тези от вас, които вероятно не могат да си останат в къщи, защото няма как. А и за всички други, разбира се.
Вярвам, че особено в тревожни времена, човек трябва да има на какво да се зарадва и над какво да се издигне. Това разбира се, не става с много мислене, а с доза премерен оптимизъм и спокойствие.
В първата част на предаването ще започнем с едно своеобразно продължение на инициативата Дни на жените в музиката. Както може би вече знаете, това е една инициатива на ЕBU - Европейския съюз за радио и телевизия, включващ медии, достигащи до над 1 милиард потребители.Затова ви представям една дама, създател на първата кънтри група в България. Това е Лили Друмева, водещ на авторското предаване "Настроение с Лили" по радио София.
Тя ще ни разкаже кога пробиват жените в кънтри музиката, кои изпълнителки я вдъхновяват и ще коментира как се справя нежния пол в музикалния бизнес. След това, едно продължение на разговора с Кремена Станилова - психотелесен терапевт от Хасково за женското моджо, правят ли ни танците и плавната походка по-женствени, и как да се отстояваме без агресия?
Кулинарната ни изненада ще бъде хем полезна за здравето, хем много вкусна.Втората част започваме с разговор с книжния сладкар Десислава Иванова. Заедно с приятелката си Пролет, те съставляват екипа на Trouble Bakers и правят с еднакво желание и сладкиши, и солениши, както ги наричат самите те. Има ли елфически хляб, и от какво е замесен, как се прави тиквения пай по рецепта от книгите за Хари Потър и защо са „сини“ сините бисквити на Пърси Джаксън? След това и вкусно, и книжно интервю, не се сещам за нищо по-добро, освен за книги….
Как в стресови времена, на големи промени, ни се отразява библиотерапията - или лечение с книги? Защо именно художествената литература би ни извадила от обезверяването. Психологът Минчо Николов от Института по съвременна психология ни казва, че книгата може да ни помогне по много начини, според нашия характер и натюрел. Повече, ще чуете малко преди 18 часа.
Останете с Вкусен следобед от 16 до 18 часа на 90 мегахерца и онлайн на http://player.bnr.bg/?p=21

Галерия

Вижте още
Треньорът Стоян Узунов и Ергюнал Сабри - Оги

Боксьор №1 в Кърджали Ергюнал Сабри - Оги се готви за участие в Международен турнир по бокс "Странджа"

Боксьор номер едно в Кърджали Ергюнал Сабри - Оги се готви за участие в Международен турнир по бокс "Странджа", който ще се проведе на 26 февруари в София. Част от тренировките се провеждат в Момчилград, където има по-модерна зала, туй като залата на „Арда бокс“ е в ремонт. Това ще трето участие на Оги в турнир "Странджа", каза за Радио..

публикувано на 22.01.21 в 14:02
Мурад Иляз, треньора Джейхан Тефик и Беркай Тефик от клуб по борба „Буря” с. Караманци на републикански шампионат по свободна борба на Държавното лично първенство за момчета

Клуб по борба "Буря" село Караманци от 7 години създава отличници в борбата

Един от добрите клуба по борба в региона е „Буря“ село Караманци. От самото основаване на спортния клуб до днес треньор е Джейхан Тефик. Той се запалил по този спорт от вуйчо си Ремзи Мусов, многократен шампион на България, участник на олимпийските игри в Сеул с името Валентин Иванов в категория 57 кг. Изселва се в Турция, там става трикратен..

публикувано на 22.01.21 в 11:28

Константин Кирил-Иванов: Нека всеки да изживее своята приказка

Многодетният баща от Пловдив Константин-Кирил Иванов също бе от събеседниците , станали любими в предаването. Както си спомняте, той е завършил приказкотерапия в Киев и затова беше особено интересно да си говорим за приказки и за все такива вълшебни неща като инициативите под шапката на "Разказвачът на приказки представя...". За..

публикувано на 20.01.21 в 16:20

Божидара Ангелова: Четири години за "Вкусен следобед" е една прекрасна възраст

Хуморът със сигурност ни е нужен , за да не загинем от истината. В това отношение, Вкусен следобед не се взимаше много насериозно, но пък не се боеше и да разглежда по-сериозни теми , през призмата на смеха. Обичаната ми приятелка детската поетеса Божидара Ангелова, допринесе много за сатиричния облик на предаването. С фейлетоните си..

публикувано на 20.01.21 в 13:53

Световнозастрашената кафявоглава потапница запазва популацията си по долината на Арда

1 554 птици от 21  вида  бяха преброени от екипи на Фондация "По-диви Родопи" и  Българското дружество за защита на птиците на традиционното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици по долината на река Арда през почивните дни. Преброените птици са близо 3 пъти по-малко от предните години както като вид, така и като брой, отчитат..

публикувано на 20.01.21 в 13:29

Весела Фламбурари: Пътят на книгите е пред вас

Първият поздрав за рождения ден на Вкусен следобед е задграничен, и сигурно се досещате, че е от моята гръцка приятелка Весела Фламбурари . Не само моето предаване, но и нейното семейство - на Весела и на поета Василис Фламбурарис, който има смела и героична професия, имат рождени дни съвсем скоро. Весела от своя страна откри, че и Мина от..

публикувано на 20.01.21 в 13:20

Крем карамелена торта за рожден ден "Роси"

Росица Генчева беше първата ми събеседничка в рубриката "На гости на". Ще запомня гостуването ми у тях, с нейното гостоприемство и с подредения и уютен дом. През годините Росица Генчева бе нашия кулинарен съветник , съчетаващ уменията от традиционната кухня с някои съвременни тенденции. А предимството на нейните рецепти е, че винаги..

публикувано на 20.01.21 в 12:49