Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

144 години от кървавото Баташко клане

4
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

На 5 май по стар стил китното родопско село Батак осъмва сринато и опожарено. Изпепелени са над 700 къщи. Загиват пет хиляди от населението на Батак (в.а. По това време в селото живеят около 7000 души). Остава да стърчи само църквата „Света Неделя“. Това се случва преди 144 години, с което се слага края на Априлското въстание. През онази пролет батачани не засяват нивите си, напускат чаровете си (в.а. Дъскорезница или работилница за гайтани, която се задвижва с вода.), прежалват домовете си, челядта си и себе си, пред олтара на отечеството. 

Църквата Света Неделя

Как изглеждат тези събития през призмата на времето разказва директорът на исторически музей – Батак Теодора Пейчинова.

„Всеки народ има периоди в историята си, които пази дълбоко в сърцето си. За тях, той не говори с гръмки думи, а сваля шапка, прекланя глава и коленичи. Без Априлското въстание нашата история щеше да се лиши от най-ярките си страници. Преди 144 години жаждата за свобода надделява над страха от тиранина и малкия български народ се вдига срещу голямата Османска империя. Силата на духа се изправя срещу силата на оръжието. Но както казва Трендафил Керелов и до днес всички батачани помним неговите думи: „Смъртта за свободата на отечеството е свято причастие. Няма страшна смърт! Страшно е робството“.

Днес Батак е свято място за всеки българин. То е име символ на българския дух и на саможертвата в името на една велика кауза – свободата.

Името Батак през 1876 година изправя на крака цялата прогресивна общественост по света. Име пред което свеждаме глави, защото без Батак, нямаше да има свободна България.

Свободата, знаем всички е наше право. Тя не се подарява, но децата ни трябва да знаят. Поколенията са длъжни да помнят, че дедите ни са умирали за свобода. Трябва да знаят, че след пет века под покорство, зверства, издевателства, глухо дрънчене на окови, писъци на жени, деца и старци, в няколко дена тайно и полека народът порасте с няколко века.  Априлското въстание, знаем завършва с военно поражение и с кланета, но то постига целта си. Само година след самото му потушаване Русия обявява война на Османската империя, а през 1878 година на картата на Европа и света вече съществува и държавата България.

Историята ни е написана с много кръв и кости, и ние нямаме право да я променяме. Единствен наш дълг е да я помним и да я предаваме на децата си. България трябва да поми Батак! Черен от болка, свят от мъка, но пример за величие. Защото Батак събира в едно и вярата, и честта, и достойнството. Три думи които запазват българщината цели петстотин години. Батак е пример за велик морал, за осмислена жертва. Да, Батак е жертва на турските  зверства, но той е и остров на вярата в свободното утре – на честта родова, на човешкото достойнство. Именно заради Батак целия стар континент и света разбират, че на Балканите има един народ, който иска свободата си и е готов да жертва живота си за нея. Свобода чакана, бленувана, мечтана пет века. В Батак толкова кръв е пролята, че трябва да вървиш на колене и да мълчиш. Земята тук е свята. Затова мога само да кажа. Поклон Батак! Хиляди пъти поклон пред  твоите смели чеда.“

С това слово, директора на Исторически музей – Батак Теодора Пейчинова показва, че през каквато ѝ призма да гледаме случилото се преди 144 години в Батак, то не бива да се променя и би било погрешно дори.

Исторически музей - Батак

Обществените прояви и събирането на много хора в Батак са отменени по повод отбелязване годишнината от Баташкото клане. По традиция в Батак се провежда литийно шествие-поклонение по паметните места от април 1876 година и тази година няма да се проведе. Но на 16 май от музея ще почетат хилядите загинали. Вечният огън ще гори. Венец на славата ще бъде поднесен. Исторически музей – Батак ще поднесе венци от името на признателни батачани и потомци.

В 11 часа малка група от музея, църковното настоятелство, Община Батак и комитет „Родолюбие“ – Пловдив ще изразят благодарност, почит и преклонение пред всеки паметник в Батак. Ще бъдат поднесени венци и цветя в църквата „Света Неделя“ от всички признателни българи, които изпратят цветя и венци в Батак. Ще има празнична вечерня в църквата „Света Неделя“ , а на 17 май Божествена света литургия в храма светиня, като всичко това ще проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки. 

Чуйте цялото интервю с директора на Исторически музей - Батак Теодора Пейчинова в прикачения звуков файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 автора са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех на..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56