Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

#ЛюбопитноОтОбластта представя история от Свиленград, свързана с Иван Вазов

В навечерието на 24 май - Ден на славянската писменост и култура, облатната администрация на Хасково представя в рубриката #ЛюбопитноОтОбластта, история от община Свиленград, свързана с патриарх на българската литература Иван Вазов:

През учебната 1872-1873 г. за главен учител в Свиленград е назначен Иван Минчов Вазов. Едва 22-годишен, той е изпратен в Мустафа паша (Свиленград) от Българската екзархия в Цариград да преподава в училището и да се бори с гръкоманството. В този период Вазов все още не е известен и Свиленград е едно от първите места, в които изпълнява мисията си на просветител.

По време на учителстването  в Свиленград Вазов живее в една от черковните одаи. Със своята начетеност и интелигентност още в първите дни на пребиваването си прави впечатление и привлича на своя страна местната общественост. Иван Вазов преподава на децата четене, писане, география и закон Божи. Любител на природата, Вазов води своите ученици веднъж седмично на разходка на любимото си място край река Марица, преподавайки им уроци по география. Днес мястото е известно сред свиленградчани като „Вазовия завой“.

В Свиленград писателят среща и първите трепети на любовта.  Влюбва в Елена Бояджиева, местна девойка, внучка на поборника Димитър Бояджиев, заточен от турските власти в Диарбекир. Поетът бил толкова влюбен, че дори поискал ръката на хубавата Елена. Според тогавашната традиция не било прието момите да се дават на момци от далечни краища и бащата на девойката отказва годежа с думите, че не дава момичето си на ябанджия (другоселец). 

Освен преподаването по това време задължение на учителите било и да пеят в църковния хор. Вазов не е можел да пее, но с помощта на черковни певци бъдещият автор на „Под игото“ за кратко време научава „Достойно ест“ (любимата църковна песен на Васил Левски) и я изпълнява на „Петровден“ в годината на пристигането си , смайвайки обществеността.

През 1873 година се налага  Вазов да напусне класното училище, след като се е опълчил на турската власт и не е изпълнил нейните порядки. Даскалът се осмелил да не заведе учениците си да посрещнат на гарата великия везир Мидхат паша, който, заедно с други турски министри, тръгва с първия влак по новата железница Цариград-Одрин-Пловдив. „Това произведе ропот в града, даже между моите поддръжници. От тоя ден аз се усетих несигурен в Мустафапаша и скоро напуснах своя пост“, споделя Иван Вазов пред проф. Шишманов.

До ден днешен в библиотеката на Свиленград се съхранява визитна картичка на големия български писател и поет Иван Вазов, от времето, в което той е бил учител в града. Запазено е и първото издание на „Под игото“, както и книги и експонати свързани с житейския път на автора.

По-късно, през 1913 година, улицата, водеща към храма, в който е живял Иван Вазов в Свиленград, е наречена на негово име. В знак на признателност поетът посвещава стихотворение „На Свиленград“:

  I

Πoздpaв тeбe, Cвилeнгpaдe,

пoздpaв тeбe, гpaд чecтити,

ĸoйтo пpъв пpeгpъдĸи дaдe

нa Бългapья нa opлитe.

Πpъв излязъл из тъмницa,

ти здpaвиca cвoбoдaтa,

пъpвa – твoятa Mapицa

oтpaзи ни знaмeнaтa.

  II

Cĸъп ми cи, o, гpaдe мили:

мили cпoмeни oт млaдocт

c тeб дyшa ми ca cpoднили –

cпoмeни зa cĸpъб и paдocт.

Hяĸoгa – oтдaвнa бeшe –

гocт нa чyднa ти пpиpoдa,

млaдaтa ми ĸpъв ĸипeшe

зa бopбa и зa cвoбoдa.

Cĸpoмeн жpeц нa идeaли,

cяx лyчи и живo cлoвo,

бyдяx cъвecти зacпaли,

гoтвиx пoĸoлeньe нoвo…

Πoмня pyйнaтa Mapицa

c бpeгoвeтe paзцъфтeли,

тиxo плaчyщa цapицa

из пopoбeни пpeдeли;

ĸpaй вълнитe тиxoпoйни

шeпняx пъpвитe cи пecни,

чacoвe пoзнax yпoйни,

тъняx в блянoвe чyдecни…

O, чecтитo вpeмe бe тo,

вpeмe нa пopиви млaди,

нa лeтeжи ĸъм нeбeтo

мpaĸ нe тypяшe пpeгpaди.

И нeбeтo бeшe cяйнo,

yтpoтo вceгдa зacмянo,

бъдeщeтo бe бeзĸpaйнo,

c poзи и цвeтя пocтлaнo.

  III

Cĸъп ми cи, o, Cвилeнгpaдe,

пoмняx тe – и ти cпoмнu мe

и yмилeн изpaз дaдe

нa тaз пaмeт – пpocълзи мe!

Πoздpaв тeбe, гpaдe мили,

нaш cи вeч и нaш ocтaвaш.

Πaднa ти яpeмa гнили,

нeĸa вeчнo пpoцъфтявaш!

Heĸ и твoятa Mapицa,

плaчyщa дo вчepa, жaлнa,

дop дo мopcĸaтa гpaницa

c пeceн лeй ce тpиyмфaлнa.


Вижте още

"Дънди Прешъс Металс" набира кандидати за "Златното лято на стажантите"

И тази година "Дънди Прешъс Металс Крумовград" организира лятна стажанска програма за студенти, станала известна като "Златното лято на стажантите". Очакват се млади хора, завършили втори или трети курс във висше училище. Срокът за кандидатстване е 15 юни 2020 г.. Повече научаваме от Гергана Тодорова, специалист "Комуникации" в Дънди Прешъс Металс:..

публикувано на 05.06.20 в 16:20

Славейковци се поклониха пред героите с открит урок в деня на Ботев

Десетокласници от Школа "ИстОрика" при СУ "Петко Рачов Славейков" почетоха Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България с цветя и открит урок пред паметника на Освободителите в Градската градина на 2 юни.  Младежите поднесоха цветя в знак на своята и на съучениците си признателност пред героите.  Всичко бе предвидено..

публикувано на 02.06.20 в 17:47

Почина Христо Явашев - Кристо

На 84 години, в Ню Йорк, почина Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо. Новината беше съобщена от неговите близки в официалната му страница във  Фейсбук .  В съобщението се казва още: "Кристо живя пълноценен живот, не само мечтаеше за невъзможни неща, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната..

публикувано на 01.06.20 в 10:18

Гръцките хотелиери са предпазливи за отваряне на хотелите от 1 юни

Само половината от целогодишните хотели в Гърция смятат да отворят от 1-ви юни, съобщиха от Съюза на хотелиерите в южната ни съседка. Собствениците  коментират, че при затворени граници и липса на резервации не е рентабилно да отворят от началото на идния месец. Наемат служители само на почасова работа. Заетите в туризма в южната ни съседка очакват..

публикувано на 01.06.20 в 09:37

Кристина от Езиковата с отличие от инициативата Виртуална книга „Азбука на добротата“

"Нека имаме човечност, усмивки на лицата,  разум, идентичност и любов в сърцата!" Това са думи на ученичката Кристина Юлиянова Величкова от IX клас в Езикова гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали, която  е наградена с отличие от инициативата на РУО - Монтана по повод 24. май – Ден на българската просвета и култура и на..

публикувано на 30.05.20 в 15:36

Турция обяви 20 кв. км край границата с България за забранена военна зона

Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен. Решението, подписано от президента на страната Реджеп Ердоган, е публикувано тази нощ в турския официален вестник. Районът, обявен за военна зона, е разположен в тракийската област Къркларели край черноморското крайбрежие. Намира се на..

публикувано на 28.05.20 в 11:38

Тази година милиони хора по света ще отбележат Световния ден на околната среда дигитално

За 2020 година темата на Световния ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни е Биоразнообразието– своеобразен призив за действия, борба с ускоряващата се загуба на видове и разрушаването на природата. Фокусът е върху това как всички живи същества на планетата са свързани в мрежата на живота и как ние можем да действаме в името на природата...

публикувано на 27.05.20 в 17:42