Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

831 зрелостници се явяват на втората матура в област Кърджали

Снимка: БГНЕСДнес/ 3 юни/ дванайсетокласниците се явават на втория задължителен зрелостен изпит, като избират предмета.
  В двайсет средни училища на територията на областта се провеждат матурите, като заявления са подали 831 ученици. 
 Припомняме, че и при втората матура учениците ще бъдат проверявани с дистанционни термометри за висока температура. 
Гроздан Колев, началник на Регионалното управление по образованието в Кърджали информира кой е най-предпочитаният предмет сред зрелостниците: 

"Най-желан отново, както през други години е предметът Биология и здравно образование, като 43% от всички зрелостници са заявили желание да положат именно такъв изпит. 

Той е следван от География и Икономика, пак по традиция, защото така беше и предишни години - 23% са заявили. 

Англисйки език е третият желан предмет. Него са завили 17 на сто от зрелостниците."  


 

Вижте още

БСП в Кърджали: Бюст-паметникът на Иван Вазов, потънал в бурени и боклуци чака решение за намиране на своето достойно място в града

Днес се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. В знак на почит и респект към делото на твореца, председателката на Младежкото обединение в БСП Кърджали Константина Карабоюкова и председателката на Обединението на жените социалистки Теодора Каракостова поднесоха цветя пред бюст-паметника на Патриарха на българската литература и се..

публикувано на 09.07.20 в 16:26

Славейковският Ученически парламент отново помогна на малкия Васко

1075 лева събра при последната си благотворителна акция Ученическият парламент на СУ "Петко Рачов Славейков" за подпомагане на лечения на 6-годишния Васко Търпанов. Сумата бе внесена по банковата сметка, за да може семейството да поема разходите по лечението и рехабилитацията на малкия герой. Събраните средства са резултат от благотворителния..

публикувано на 09.07.20 в 16:11

Съвместна операция за спазване на новите противоепидемични мерки започва от 10 юли в областта

Съвместна операция на ОДМВР-Кърджали, Регионалната здравна инспекция и Областната агенция по безопасност на храните започва в областта за контрол на временните противоепидемичните мерки, въведени от 10 юли 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР Кърджали.  С документа се преустановяват..

публикувано на 09.07.20 в 15:41
Кирил Ананиев

Ананиев: Затваряме дискотеките, спортните прояви - без публика

"Гласувахме доверие на българските граждани, гласувахме доверие на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности и да може българските граждани да се върнат към нормалния начин на живот. Анализът, който направихме за последната седмица, може би 10 дни, показва, че носителите на коронавируса се увеличават и е премината..

публикувано на 09.07.20 в 12:50

67-годишна жена от село Бенковски нарушила наложената ѝ 14-дневна карантина

Проверка по чл.355, ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс за нарушаване на противоепидемични мерки е започната в РУ-Кирково. 67-годишна жена не спазила задължителна 14-дневна карантина, разпоредена от здравните власти. Полицейски служители установили това при проверка в село Бенковски. Група „Охранителна полиция“ продължава работата по..

публикувано на 09.07.20 в 11:46

Мъж от Кърджали е задържан за притежание на дрога и старинни монети

За незаконно притежаване на два вида наркотици и старинни монети 39-годишен е задържан в РУ-Кърджали. Около 16,30 часа вчера в областния град за проверка бил спрян лек автомобил „Хонда“ с кърджалийска регистрация. При направена проверка полицаи открили в колата около 0,6 грама суха листна маса, която при извършен тест реагирала на марихуана. При..

публикувано на 09.07.20 в 11:40

Община Момчилград организира онлайн конкурс с послания за родния край

Община Момчилград организира онлайн конкурс на тема „Момчилград в моето сърце”, посветен на едноименната Международна среща на момчилградчани. Условието е да се заснеме видео с послание за града или родния край. В конкурса могат да участват всички момчилградчани, независимо от това къде се намират. Целта е да пресъздаде неповторимата атмосфера на..

публикувано на 09.07.20 в 11:37