Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На 15 юни изтича извънредната епидемична обстановка

Премиерът Бойко борисов
Снимка: БГНЕС

След края на извънредната епидемична обстановка на 15 юни ще останат само социалните мерки, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание.

Той поиска от здравния министър да прецизира текстовете, които регламентират носенето на маски на закрито. Заради факта, че част от министрите бяха без маски в началото на правителственото заседание, премиерът поясни:

"Недомислието в заповедта как ни се отрази и на нас, защото не искате да седнете над заповедта, да почетете малко и да направите това, което трябва. Сега, ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски. Това пише в заповедта. Значи, ако е ресторант това може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Колко пъти помолих, четете ред по ред, и си представете как изглежда това. Ето сега сме се маскирали. Ако внесат ядене, вече да кажем това е ресторант, може да сме без маски".

Правителството реши, че близо 2 млн. лева получава Рилският манастир. 600 000 за ремонти и реставрации, милион и 300 000 лева за пречиствателната станция.

Още днес министър Петя Аврамова ще огледа свлачището по пътя преди Рилския манастир.

Освен това, правителството отпусна допълнително и по 200 хиляди лева на “Бачковския“ и на “Троянския манастир“.

За манастира "Св. Троица" на “Кръстова гора“ се отпускат 300 хил. лева за ремонт, а половин милион лева се дават за църквата в двора на Духовната семинария в София.

Още до края на година е възможно България да разполага със 692 млн. евро от заделените от Европейската комисия средства за справяне с икономическите последици от Covid-19.

Това обяви в началото на правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев:

"За тази цел с колегите работим активно. Това ще е задачата ни за юни и за юли - да бъдат изработени адекватни механизми за схеми за безвъзмездно финансиране, грантови схеми. Ако това финансиране е налично есента или в най-лошия случай късната есен, ние да можем веднага да го доставим на пазара до всички ползватели - фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения. Това ще бъде един от акцентите, както и бенифициентите на всякакъв тип социални политики“.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че част от финансирането е под условие и все още няма приет бюджет на Европейската комисия:

“Нямаме все още приет бюджет за следващите години, така че играта с цифрите и тълкуванията на цифрите е много изгодна за политическата класа. Ние може да стигнем, че до 30 милиарда ще докараме повече в държавата, но те имат толкова много условности и толкова много тепърва ще се работи върху тези условности, и за кофинансиране, разбира се, така че сега само го слагаме на вашето внимание“.


Вижте още

Започва специализирана операция в областта за спазване на правилата за безопасност от водачите на пътни превозни средства с животинска тяга

. Специализирана операция в областта за спазване на правилата за безопасност от водачите на пътни превозни средства с животинска тяга започва в областта във връзка с активния селскостопански сезон, в който този вид превозни средства се използват по-интензивно. Акценти в проверките ще бъдат: оборудването със светлини и светлоотразителни жилетки,..

публикувано на 08.07.20 в 13:18

Нетрадиционно ще премине Международната среща на момчилградчани

По нетрадиционен начин ще премине тази година традиционната Международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми", която се провежда за 11 път. Причина за това е усложнената епидемична обстановка заради пандемията от коронавирус. На заседание на общинския кризисен щаб беше решено да се спазят препоръките на Националния оперативен..

публикувано на 08.07.20 в 13:08

Коронавирусът е оказал положително влияние върху намаляване на пожарите и пътните инциденти

Коронавирусът е оказал положително влияние върху намаляване на пожарите и пътните инциденти. По-дългият престой по домовете е причина за навременно реагиране при възникването на пожар, а ограниченията за пътуване съответно за по-малко пътни инциденти. Това констатира за Радио Кърджали комисар Сергей Заимов, директор на РД ПБЗН Кърджали:..

публикувано на 08.07.20 в 12:52

Нов случай на COVID-19 в Хасково

За последното денонощие на територията на област Хасково са взети пет проби за наличие на коронавирусна инфекция. Три от тях са взети от пациенти на МБАЛ Хасково. Две са отчели отрицателен резултат и една положителен. Позитивна за COVID 19 e 67-годишна жена от община Хасково. Тя е в стабилно състояние в Инфекциозно отделение. Започна епидемиологично..

публикувано на 08.07.20 в 10:28

Нов рекорден брой заразени с коронавирус у нас – 188

188 са новодиагностицираните с Covid-19 лица през последното денонощие. 3467 са PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 10; Бургас – 6; Варна – 7; Враца – 1; Габрово – 3; Кърджали – 4; Кюстендил – 9;..

публикувано на 08.07.20 в 09:52

През ГКПП „Маказа“ могат да преминат собственици на имоти в Гърция с документ за собственост

Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към  Гърция, мога да преминат само през ГКПП „Кулата“ – „Промахон“.  На ГКПП „Маказа“, ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Ивайловград“ не се пропускат туристи. Пропускат се лица, които имат разрешително за пребиваване или основно местожителство в Гърция.  На пунктовете „Илинден“ и „Капитан Петко войвода“..

публикувано на 08.07.20 в 07:57

Днес ще бъде предимно слънчево

Днес ще бъде предимно слънчево. Преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Вятърът ще отслабне, само в Източна България ще се задържи до умерен от север. Максималните температури за страната ще бъдат между 24° и 29°. В Кърджали ще достигне 26°, в Хасково 29°, а в..

публикувано на 08.07.20 в 07:54