Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шантавия до шия и книжни мълчания с Trouble Bakers



Кога, ако не сега му е времето да поживеем на бавни обороти, а това означава да се забавляваме не така шумно и по-скоро интровертно. Сигурно за това се сещам за момичетата от Trouble Bakers, които обединяват любовта си към книгите и кулинарията. Това са Деси и Пролет, които обичат еднакво много и сладкиши, и солениши, и наричат себе си книжни сладкарки. Двете момичета могат да приготвят елфически хляб, а след това набързо да ви забъркат от солените бисквите на Пърси Джаксън. Те се вдъхновяват да готвят от книгите, които прочитат, а списъкът им е наистина солиден.

Например няма как да не споменем за мед и сладкиши, когато говорим за Мечо Пух. А асоциациите между кулинария и литература далеч не се ограничават само до прочутата книга на Алън Милн. Веднага след него се сещаме за палачинките на Пипи Дългото чорапче, за шоколадовия кекс от „Матилда“ и за храната, която Карлсон краде от дома на Дребосъчето. Ако помислим още, списъкът може да стане много дълъг. Храна в литературата може да срещнем почти навсякъде, но не е лесно да бъде създадена рецепта и хората да я харесат еднакво с книгата, в която са я открили.

Наскоро, Деси и Пролет създадоха нова инициатива, обединяваща четенето и готвенето, но този път споделена с приятели. Смълчан читателски клуб. Това е клуб на открито от запалени любители на четенето, които не са се познавали досега.
Идеята за книжните мълчаливци идва първо на Десислава Иванова, която попада на различни книжни клубове, които не й допадат. Усещането за задължение и сроковете, които си поставят участниците, я разочароват.
Новият смълчан читателски клуб предлага един час четене на книги по избор, и един час сладки приказки и още по-сладки книжни вкусотии.
Самите Деси и Пролет определят себе си така: мисията ни в този и в следващия живот е да четем и говорим книги, да печем книжни сладкиши и солениши и да забъркваме щедри количества Trouble. А за смълчания читателски клуб, нека чуем малко повече от Десислава Иванова.

И тъй като си говорихме за шантави ситуации в село Геврек, ви предлагам как да си направите от тези тестени вкусотии,
ЗА ГЕВРЕК са ви нужни


300 - 400 г брашно
щипка сол
200 мл гореща вода
1/2 пакет суха мая
1 супена лъжица мед
сусам

Пресейте брашното със солта. Добавете водата с маята вътре. Омесете тестото и, ако е лепкаво, добавете още брашно. Оставете да втаса за около час. Разрежете тестото на осем части - така се получават 4 геврека. Направете фитили и ги сплетете по два, след това ги навийте и „закопчайте“ геврека. Намажете ги с меда, към който добавяте по 1 чаена лъжица топла вода. Поръсете обилно със сусам. Печете 20 минути на 180 градуса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

Никола Райков: Любовта към добрата книга се създава в семейството

А сега ви срещам с автора на книги-игри Никола Райков, който е успял в САЩ и Китай. Той дори за известно време живее в Америка, където учи информационни технологии и поддържа сайт за кино рецензии, но се разочарава и връща у нас. Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си , за..

публикувано на 15.04.24 в 17:57

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22