Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова, и тази, слънчева неделя, на вълните на радио Кърджали. И днес съм ви подготвила теми, които са любопитни, развлекателни и вкусни - и в пряк, и в непряк смисъл! Това е епизодът от 28 юни.
В първата част на предаването, си говорим сладко сладко с моята колежка Весела Фламбурари, за едни вещи теми, каквито са, ами...каквито са летните вещици. Откъде идва тази митологична фигура, защо всяка жена си е малко или много веща, си говоря с Весела, през едно море и няколко планини.Весела Фламбурари е културолог по образование, автор на статията "Вещици, магьосници
или Нужни ли са на децата ни страшни герои от приказките?"
, работила е за програма "Христо Ботев" и е носител на наградата "Петя Караколева" за детска литература. Автор на детско фентъзи.
С нея правим литературна разходка, като разглеждаме някои персонажи от книгите, в които жените са вещици или русалки.
След това ще се гмурнем в спомените на Звезделин Минков за Георги Парцалев - големият комедиант ни напусна през юни преди четвърт век. Незабравими остават думите му: "Смехът е сериозно нещо, не можем да караме хората да се смеят на глупости".
За разтуха и за да подсладим следобеда, ви предлагам две рецепти от безкрайната книга с вкусотии на Росица Генчева - патладжани със сирене, домати и шунка и черешов пай.
Във втората част на предаването, ще се разходим до откъснатото сякаш от света село Лисиците, в което живеят неколцина души. За живописното селце, разказва Божидар Чолаков.След това продължаваме да умуваме над темата как да се спогодим със своя ум без да откачим - уебинар на лайф коуч Иван Мирчев, с акцент върху негативните мисли. Но разбира се, ние ще ги пренасочим в позитивна посока!
А сега прогонете всяка негативна мисъл и бъдете с радио Кърджали!

Галерия

Вижте още

Ще има ли здравни последици от баловете в Кърджали?

Въпреки че баловете в Кърджали отминаха, притесненията за здравето на абитуриентите ще се проявяват сега , в зависимост от това дали ще берем горчиви плодове от тях. Кърджали доскоро бе огласян от абитуриентите от Випуск 2020, въпреки епидемичната обстановк а. Множество млади хора, облечени празнично, довели и роднините си, изпъстриха улиците на..

публикувано на 05.07.20 в 18:53

В Сладун откриха възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова

В село Сладун се откри възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова. Тя произхожда от семейство на бежанци от Одринска Тракия. Родена е на 22 февруари 1934 г. в Сладун. В родното село на тракийската певица се събраха нейни родственици, близки, ученици и съселяни. Откриването на паметна плоча на Кичка Савова е по идея на кмета на..

публикувано на 05.07.20 в 15:39
Васил Анастасов

Васил Анастасов създава гайдарска школа в Кърджали

Гайдарят Васил Анастасов от три години е част от оркестър ПИМ с ръководител Тинчо Севдалинов. От малък се занимава със свирене на гайда. Неговият първи учители е гайдарят Петър Янев. Завършва СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив с профил гайда. Преди година завършил бакалавърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство..

публикувано на 04.07.20 в 14:55
Оркестър ПИМ

"Излези майчо погледни" - новата песен на орк. ПИМ

Тинчо Севдалинов и оркестър ПИМ зарадваха почитателите на родопската музика с нова песен „Излези майчо погледни“. Записа е направен в студиото на Виктор Йорданов – Кардама. Аранжиментът на песента е на гайдаря Васил Анастасов и Кардама. Песента е клипирана и се върти в една от фолклорните телевизии. До края на годината предстоят да бъдат..

публикувано на 04.07.20 в 14:50
Дянка Иванова от с. Петров дол

Дянка Иванова разказва за ритуалите и фолклора на село Петров дол

В местното читалище в провадийското село Петров дол пазят фолклора и традициите на този край, като всяка една такава институция. Читалището носи името на писателя, литературен и художествен критик роден именно в това село Вичо Иванов. Тази година читалището отбелязало своята 90-годишнина. 80-годишната Дянка Иванова от 1992 година е в певческата..

публикувано на 04.07.20 в 13:50

Куклената актриса Мая Гелева: Мишокът Форки ще учи децата колко е важно да сме заедно

Актрисата Мая Гелева , която печели напоследък популярност с мюзикъла на софийската опера Мама мия , в който изпълнява песни на живо на АББА, е автор на куклата мишлето Форки. Тя е автор и на идеята за забавния мишок . Подкрепата на нейните приятели е силно осезаема в живота й, затова се опитва да предаде този урок и на децата . Засега..

публикувано на 01.07.20 в 18:13

Един час дебати за отчета за бюджет 2019 на община Кърджали

След дебати, на второто заседание при засилени епидемични мерки, общинските съветници в Кърджали приеха отчета за бюджет на общината за 2019 година. За гласуваха 23-а, против бяха 15 от присъстващите 39 общински съветници . В документа се казва, че уточненият план на бюджета към края на 2019 година е в размер над  74.2 милиона лева. Държавните..

публикувано на 01.07.20 в 14:42