Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, вие сте с мен, Радка Петкова, и тази, слънчева неделя, на вълните на радио Кърджали. И днес съм ви подготвила теми, които са любопитни, развлекателни и вкусни - и в пряк, и в непряк смисъл! Това е епизодът от 28 юни.
В първата част на предаването, си говорим сладко сладко с моята колежка Весела Фламбурари, за едни вещи теми, каквито са, ами...каквито са летните вещици. Откъде идва тази митологична фигура, защо всяка жена си е малко или много веща, си говоря с Весела, през едно море и няколко планини.Весела Фламбурари е културолог по образование, автор на статията "Вещици, магьосници
или Нужни ли са на децата ни страшни герои от приказките?"
, работила е за програма "Христо Ботев" и е носител на наградата "Петя Караколева" за детска литература. Автор на детско фентъзи.
С нея правим литературна разходка, като разглеждаме някои персонажи от книгите, в които жените са вещици или русалки.
След това ще се гмурнем в спомените на Звезделин Минков за Георги Парцалев - големият комедиант ни напусна през юни преди четвърт век. Незабравими остават думите му: "Смехът е сериозно нещо, не можем да караме хората да се смеят на глупости".
За разтуха и за да подсладим следобеда, ви предлагам две рецепти от безкрайната книга с вкусотии на Росица Генчева - патладжани със сирене, домати и шунка и черешов пай.
Във втората част на предаването, ще се разходим до откъснатото сякаш от света село Лисиците, в което живеят неколцина души. За живописното селце, разказва Божидар Чолаков.След това продължаваме да умуваме над темата как да се спогодим със своя ум без да откачим - уебинар на лайф коуч Иван Мирчев, с акцент върху негативните мисли. Но разбира се, ние ще ги пренасочим в позитивна посока!
А сега прогонете всяка негативна мисъл и бъдете с радио Кърджали!

Галерия

Вижте още

Кърджалийка спаси женски таралеж от кучета

На фона на стремежа да излезем сред природата, се сещаме и за някои нейни обитатели. Едно от най-симпатичните малки животинчета, които може да срещнете в парка докато тичате, в гората или дори залутано в градска среда, е таралежа. Таралежите са мили бодливи същества, които се навиват на топка, щом видят опасност, но както личи от много домашни..

публикувано на 02.08.20 в 17:40

Източните Родопи привличат туристи с дивата и непокътната природа

За някои хора да живеят на село е мъчение, но пък за други - истинско приключение . Да се събуждаш рано с петлите и да си лягаш с нежния хор на щурците може да бъде много приятно изживяване . За други става начин на живот. Т ака е с Бети и Ники, които продават апартамента си и се преместват в малко село, близо до Маджарово, за да станат..

публикувано на 02.08.20 в 15:20

Мораториум върху продажбата на детските площадки и техен Регистър с електронно приложение предлагат от ГЕРБ Кърджали

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Кърджали ще предложат на предстоящата сесия, която е на 29 юли, да се наложи мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, върху които са монтирани / поставени/ изградени детски площадки и съоръжения за спорт на открито . Илияна Типова потърси Цветелин..

публикувано на 28.07.20 в 10:30

Алкалната диета не е никак безобидна

В някои среди стана популярно така нареченото алкално хранене . Според специалисти, то намалява киселинността в тялото и така ни избавя от много здравни рискове. И безспорно алкалните храни като авокадо, лимон, грейпфрут, зеленолистни зеленчуци, както и копривата и магданоза, да имат полезни свойства, прекаляването с тях може да ни..

публикувано на 27.07.20 в 16:57

Кърджалийци влизат в ролята на художници на чаша вино

Кърджалийски клуб ни предлага бягство от реалността, а инициативата е повече от любопитна - "Рисуване и вино". Така може да откриете артистичната си същност - само с бяло платно, бои и чаша хубаво вино. Остава да се забавлявате и да превърнете празния лист в цветно вдъхновение. Арт терапията е популярна в други градове и така си..

публикувано на 27.07.20 в 09:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, бъдете с мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед" и в този слънчев летен ден, на 90 мегахерца . Отпуснете се удобно и се подгответе за два часа, прекарани в добра компания, красива музика и вкусни кулинарни предложения. И така. В първата част на предаването ще ви представя една инициатива , която набира популярност и в..

публикувано на 26.07.20 в 21:51

Борис Коцаков записа песен на македонската певица Васка Илиева

Македонсият певец Борис Коцаков с нова песен – „Жалба по Македония“. Това е гурбетчийска песен от Вардарска Македония. Песента е записана още преди Нова година, но реализирането на клипа се забави, заради ковидпандемията, разказва в предаването „Полет над Родопите“ македонския певец. Това е песен на прочутата в Северна Македония певица Васка..

публикувано на 25.07.20 в 16:04