Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Момчилград разширява зелените площи

Теренът на бившето лятно кино в центъра на Момчилград да бъде запазено като зелена площ и паркова среда. Това бе прието единодушно на редовна сесия на Общинския съвет след внесено предложение на кмета на Момчилград Илкнур Кязим. Общинските съветници дадоха разрешение за изработване на проект за изменение на подробен устройствен план, попадащ в района на емблематичното за поколения момчилградчани  бивше кино.  След влизане в сила на решението съществуващите зелени площи и паркова среда ще се урегулират в общ имот за озеленяване. 

Подобна процедура предстои да бъде извървяна и за участъка срещу сградата на Районното управление в града /до Новата джамия/. Основната цел там е съществуващите зелени площи и паркова среда да се запазят и новообразуваният имот да се урегулира за озеленяване. Същевременно изграденият път от югоизточната част на имота да има автомобилен достъп и паркоместа. 

Третата процедура, одобрена на заседанието е съществуващите зелени площи на ул. "Момчил Войвода" да се запазят, като се въведе улична регулация с прилежащи тротоари и места за паркиране. За района на читалище "Нов живот" с централния градки площад, пространствата и зелени площи е предвиден отделен УПИ, който да обслужва изцяло и само функциите на културното средище .

„Парковете и зелените площи бяха местата, където намерихме спасение от мисълта за вируса. Нашите съграждани имат нужда от паркове и градини, защото те са "белите дробове" на Момчилград. Приоритет за екипа ни е здравето на хората, както и бъдещето на децата ни.  Ще се стремим да разработваме и обособяваме повече зелени кътчета в града ни”, заяви кметът Илкнур Кязим.  Тя допълни, че по този начин Момчилград ще се превърне в още по-привлекателно място за живеене. Илкнур Кязим беше категорична, че инвестицията в чиста околна среда и зелени площи е инвестиция в бъдещето на поколения. 

"Зелените площи  означават повече въздух, повече възможности за спорт, за игри, за отдих, а всичко това води до по-добро здраве на хората”, каза още кметът. 

Председателят на Общинския съвет Ерсин Юмер благодари на представителите на всички групи общински съветници за проявеното разбиране и единодушната подкрепата на предложенията на администрация. Изказалите се по време на сесията общински съветници заявиха, че с взетите решения за оформянето на зелени площи се защитава обществения интерес.


Вижте още

Борисов: Без допълнително затягане на мерките през юли и август

Противоепидемичните мерки няма да бъдат допълнително затягани през юли и август. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти при откриването на четирилентовото трасе до Слънчев бряг.  По думите му ще се разчита на съзнанието на хората, които трябва да спазват изискванията за дистанция и дезинфекция.  Като затворим баровете, тези чартъри, където..

публикувано на 05.07.20 в 15:17

Малки футболисти от Кърджали и София мериха сили в детски турнир „Черноочене Къп 2020“

Детски футболен турнир  „Черноочене Къп 2020“ се проведе през уикенда на местния стадион „Искра. На терена мериха сили отборите на ФК „Спортист 13“ (София) ,съставен от таланти на детската школа на „ЦСКА 1948“, ФК „Арда 999“ (Кърджали) и ФК „Кърджали“. Младите момчета от футбол – 9, родени 2008 година, изиграха по две срещи по-между си, като..

публикувано на 05.07.20 в 15:13

Затварянето на "Маказа" удря бизнеса в община Кирково

 След отварянето на ГКПП  Маказа се наблюдава развитие на бизнеса и хотелиерството в община Кирково.  " Инвеститорите се надяваха точно на този пункт, сега бизнеса замира", каза за радио Кърджали Шинаси Сюлейман, кмет на община Кърджали. Припомняме, че решението на Гърция е свързано с разпространенението на КОВИД-19. Според развитието на..

публикувано на 05.07.20 в 15:09

В 6 групи по интереси ще бъдат ангажирани децата на Момчилград през юли

В 6 групи по интереси ще бъдат ангажирани децата от 6 до 15 години в Момчилград през месец юли. Инициативата се организира от Център за подкрепа и личностно развитие - Общински детски комплект /ЦПЛР-ОДК/ и ще премине под надслов "Нарисувай ми лято". В периода от 6 до 31 юли малките момчилградчани ще могат да се включат в групите "Музикални игри",..

публикувано на 05.07.20 в 14:42

В 14 часа днес затварят ГКПП Маказа

По неофициална информация на Радио Кърджали, Гърция затваря граничния пункт Маказа, днес в 14 часа. След този час ще бъдат пропускани да влязат в България граждани, но на влизане в Гърция ще могат да преминават само хора, които имат трудови договори и пътуват по работа. Най-много 3-ма души и шофьорът в лека кола с до 7 места ще имат право да влизат в..

публикувано на 05.07.20 в 12:45

В Община Минерални бани спазват противоепидемичните мерки

В община Минерални бани са взети всички превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса. В това се убеди лично кметът на общината Мюмюн Искендер, който извърши проверка в обществени сгради.  "Дезинфектантите са скъпи, но здравето на хората е по-важно", каза кметът Мюмюн Искендер. Общината е снабдила детските градини, социалните заведения,..

публикувано на 05.07.20 в 10:12

Пет са новите потвърдени случаи на Covid-19 в Смолян

Пет са новите потвърдени случаи на Ковид-19  през последното денонощие - двама мъже и три жени на възраст от 27 до 73 г. Двама са установени като контактни. Новозаразените са от три общини – Смолян – 3, Мадан и Рудозем – по 1. Трима пациенти са хоспитализирани в областната болница, един е с диагноза пневмония. Останалите са на домашно лечение под..

публикувано на 05.07.20 в 09:59