Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Гавазов през 2019 г. издръжката на общинските служители е 11 млн. лв., а събраните приходи от местни данъци и такси са 13 млн. лв.

Цветелин Гавазов, ГЕРБ: Данъкоплатците на Кърджали издържат Общинска администрация

Групата съветници на ГЕРБ отказа да подкрепи оздравителния план на община Кърджали за периода 2020-2022 г



Групата съветници на ГЕРБ отказа да подкрепи оздравителния план на община Кърджали за периода 2020-2022 г с аргумента, че той е в ущърб на хората и няма да подобри финансовото й състояние. За причината, поради която съветниците от ГЕРБ на подкрепиха оздравителния план, Илияна Типова разговаря с общинския съветник Цветелин Гавазов:

Отхвърлихме оздравителният план, защото този оздравителен план сам по себе си няма нищо оздравително в него. Какво има предвид – през 2019 година издръжката на общинските служители в община Кърджали е 11 000 000 лв., а приходите от местни данъци и такси, които са събрани за предходната година са 13 000 000 лв.“

Според Цветелин Гавазов  данъкоплатците на Кърджали издържат Общинска администрация. „Един оздравителен план се прави тогава, когато отстраниш абсолютно всички излишни разходи, коментира Гавазов като даде пример в Общинския съвет:

„През предходния  мандат имахме двама заместник председатели, които за 4 години не свършиха нищо във функциите си на заместник председатели на ОбС. През този мандат имаме един заместник председател, който по ме мнение, няма да се различава като дейност по-различна от предходните двама. Нека тогава, кметът Хасан Азис да предложи отстраняването въобще на тази длъжност, която вкупом със зам.-директора на Дома на културата генерират 150 000 лв. разход за три години, което не е никак малко.“

Общинският съветник от ГЕРБ изрази позицията си, че след като е необходимо оздравяване на общината, то би било логично да се концентрират в генериране на разходите, а не, по думите му, в желанието на кмета Хасан Азис да вдигне местните данъци и такси с близо 40%:

„Трябваше да се акцентира върху начини да се търсят странични приходи (в т.ч. Кърджали е единственият областен град, който няма синя зона), а не да се ощетяват данъкоплатците.

Цветелин Гавазов заяви, че не приема също мотивът, че дадени сектори, катообразование, култура и спорттрябва да пострадат:

„Предходната година имахме гласуван бюджет за спорта 250 000 лв., а в момента го намалихме на 200 000 лв. Догодина 100 000 лв. ли ще бъде, в този ред на мисли? Това, че хората се занимават със спорт, това са хора, които са се посветили в тази посока. Това са хора, които отделят време и енергията си за децата, за здравето на всички наши деца, за това те да не изпадат в едни крайности за които знаем какви може да са последствията. И тези хора нямат абсолютно никаква вина, че парите в общината не се управляват така, както трябва.“ 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Изложба в Хасково показва редки видове змии и гущери

Клетките с 44 змии и гущери са подредени в читалище „Заря-1858“ в Хасково. Жителите и гостите на града могат да видят много отровната змия индийски крайт кралска кобра, тайпани, мамби, отровници, питон и други интересни влечуги. Изложбата е отворена от 10 до 18:30 часа. Поради предстоящ ремонт в читалището, тя може да бъде закрита..

публикувано на 27.03.24 в 16:46
Празник на община Кирково

110 години община Кирково

Община Кирково празнува 110 години от основаването си. От 2000 година 26 март е включен в културния календар на община Кирково като празник на общината, след направени проучвания и исторически факти. Днес Община Кирково има и своя девиз - “Традиции и труд - достойно бъдеще”. Община Кирково е създадена на 26.03.1914 г., като Селско общинско управление..

публикувано на 26.03.24 в 13:05
В очакване на парите, които не стигат за нищо...

Звиница - между грижите и щъркелите

Селото на щъркелите Звиница посреща вече своите птици. Първите кацнаха в гнездата си още преди десетина дни, до края на месеца ще си дойдат и останалите, казват местните. В петък, деня, в който екип на Радио Кърджали влиза в селото, има и други поводи за усмивки - раздават пенсиите. Десетки жители се стичат към сградата на читалището, където..

публикувано на 26.03.24 в 12:58
Представителите на Детския младежки парламент на гости на Радио Кърджали

Децата на Кърджали към политиците: Не правете хаос в държавата!

Търпение, уважение, спокойствие, постоянство са малка част от качествата, които всеки човек трябва да притежава, за да живеем в по-добро общество. Това препоръчаха членовете на Детския младежки парламент към Центъра за подкрепа и личностно развитие – ОДК в Кърджали. Алина Рашкова, Владислав Стамов, Никол Акалиева, Сема Сали, Есинай Юсуф с..

публикувано на 26.03.24 в 10:12
Край Поточница е разположена площадката за подхранване на лешояди

Поточница - остров на птици и спомени

Едно от най-красивите села в община Крумовград - Поточница, и днес привлича посетители и туристи не само със звънкото си име, но и с природните красоти в околностите си. Над селото се намира атрактивната площадка за подхранване на лешояди. Наблизо е резерватът "Вълчи дол". Има и впечатляващи водопади.  Поточница е заобиколено от реките Крумовица и..

обновено на 25.03.24 в 13:01

"Пространство за родители" търси отговори за възпитанието на децата

Общински съвет по наркотични вещества - Кърджали започва инициативата "Пространство за родители" за четвърти пореден път. Събитието ще се проведе в неделя, 24 март. В него ще участват родители, които ще споделят и обменят свои мисли, преживявания и опит. Това съобщи д-р Сезгин Бекир,  председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Кърджали,..

публикувано на 22.03.24 в 16:03

Българи и турци се поклониха пред паметта на отец Александър Чъкърък

Паметник на отец Александър Чъкърък откри в българската църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова. Това се случи на годишнината от смъртта му. Инициативата за паметника е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул и Анкара. Средствата за..

публикувано на 22.03.24 в 12:27