Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Един час дебати за отчета за бюджет 2019 на община Кърджали

След дебати, на второто заседание при засилени епидемични мерки, общинските съветници в Кърджали приеха отчета за бюджет на общината за 2019 година. За гласуваха 23-а, против бяха 15 от присъстващите 39 общински съветници. В документа се казва, че уточненият план на бюджета към края на 2019 година е в размер над  74.2 милиона лева. Държавните приходи са над  39.8 млн. лева, а местните - над 26.4 милиона лева.
В изпълнението на бюджета личи голямата зависимост на общината от трансферите от републиканския бюджет, бе посочено в докладната записка. Финансовата самостоятелност на една община е обезпечена, ако тя може да генерира собствени приходи между 50% и 70% съотнесено към общите.
След като кметът Хасан Азис представи документа за отчет за миналогодишния бюджет, последваха дебати. Един от първите изказали се бе съветникът от ДСБ Радослав Милев, който отправи редица въпроси към градоначалника. Представени са само едни сухи цифри, каза той, и допълни:Вместо обичайното изказване на Милко Багдасаров от БСП, последва такова на колегата му Георги Кючуков. Той обясни и защо е по-обран на тази сесия. Георги Кючуков:Съветникът от ДПС Елван Гюркаш упрекна колегите си в некоректност и в "правене на политика" от трибуната. Мисля, че когато има някакви проблеми, работата ни е в комисиите, а не тук в зала, особено когато става дума за отчет, подчерта тя. Елван Гюркаш, ДПС:В изложението си повод отчета за изпълнението на бюджет 2019, градоначалникът Хасан Азис отговори на въпросите на Радослав Милев от ДСБ, отправи реплики и към останалите общински съветници. Акцент в изявлението му бе лошото боравене с факти. Хасан Азис благодари на Елван Гюркаш за другия поглед в качеството му на градивен. Той прояви разбиране към загрижеността на съветници към финансовото състояние на общината, но подчерта, че зад нея има логика. Чуйте акценти от изявлението на кмета Хасан Азис:
Вижте още

Кърджалийка спаси женски таралеж от кучета

На фона на стремежа да излезем сред природата, се сещаме и за някои нейни обитатели. Едно от най-симпатичните малки животинчета, които може да срещнете в парка докато тичате, в гората или дори залутано в градска среда, е таралежа. Таралежите са мили бодливи същества, които се навиват на топка, щом видят опасност, но както личи от много домашни..

публикувано на 02.08.20 в 17:40

Източните Родопи привличат туристи с дивата и непокътната природа

За някои хора да живеят на село е мъчение, но пък за други - истинско приключение . Да се събуждаш рано с петлите и да си лягаш с нежния хор на щурците може да бъде много приятно изживяване . За други става начин на живот. Т ака е с Бети и Ники, които продават апартамента си и се преместват в малко село, близо до Маджарово, за да станат..

публикувано на 02.08.20 в 15:20

Мораториум върху продажбата на детските площадки и техен Регистър с електронно приложение предлагат от ГЕРБ Кърджали

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Кърджали ще предложат на предстоящата сесия, която е на 29 юли, да се наложи мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, върху които са монтирани / поставени/ изградени детски площадки и съоръжения за спорт на открито . Илияна Типова потърси Цветелин..

публикувано на 28.07.20 в 10:30

Алкалната диета не е никак безобидна

В някои среди стана популярно така нареченото алкално хранене . Според специалисти, то намалява киселинността в тялото и така ни избавя от много здравни рискове. И безспорно алкалните храни като авокадо, лимон, грейпфрут, зеленолистни зеленчуци, както и копривата и магданоза, да имат полезни свойства, прекаляването с тях може да ни..

публикувано на 27.07.20 в 16:57

Кърджалийци влизат в ролята на художници на чаша вино

Кърджалийски клуб ни предлага бягство от реалността, а инициативата е повече от любопитна - "Рисуване и вино". Така може да откриете артистичната си същност - само с бяло платно, бои и чаша хубаво вино. Остава да се забавлявате и да превърнете празния лист в цветно вдъхновение. Арт терапията е популярна в други градове и така си..

публикувано на 27.07.20 в 09:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, бъдете с мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед" и в този слънчев летен ден, на 90 мегахерца . Отпуснете се удобно и се подгответе за два часа, прекарани в добра компания, красива музика и вкусни кулинарни предложения. И така. В първата част на предаването ще ви представя една инициатива , която набира популярност и в..

публикувано на 26.07.20 в 21:51

Борис Коцаков записа песен на македонската певица Васка Илиева

Македонсият певец Борис Коцаков с нова песен – „Жалба по Македония“. Това е гурбетчийска песен от Вардарска Македония. Песента е записана още преди Нова година, но реализирането на клипа се забави, заради ковидпандемията, разказва в предаването „Полет над Родопите“ македонския певец. Това е песен на прочутата в Северна Македония певица Васка..

публикувано на 25.07.20 в 16:04