Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще има ли здравни последици от баловете в Кърджали?

Снимка: Пламен Митков

Въпреки че баловете в Кърджали отминаха, притесненията за здравето на абитуриентите ще се проявяват сега, в зависимост от това дали ще берем горчиви плодове от тях.
Кърджали доскоро бе огласян от абитуриентите от Випуск 2020, въпреки епидемичната обстановка. Множество млади хора, облечени празнично, довели и роднините си, изпъстриха улиците на града. Някои училища, сред които и най-големите - СУ „Отец Паисий“, ЕГ „Христо Ботев“ и СУ „Петко Рачов Славейков“ организираха паметна вечер за завършващите средно образование ученици. С това се появиха и противоречиви мнения за провеждането на баловете.
Еуфорията от завършването накара стотици младежи да се съберат пред паметника „Васил Левски“ в Кърджали.
Според личния лекар д-р Милета Миланова, която има много млади хора в листата си, най-важните мерки против разпространение на коронавируса, не са спазвани при провеждането на абитуриентските балове. С нея разговаря стажант репортера Кристиана Димитрова. Д-р Миланова: За мен всяко начинание, събитие и всичко, свързано със събиране на повече на 2-3 човека на едно място, е рисково. Притеснявам се за здравето на учениците, определено защото не се спазиха указанията - най-вече за носене на маски в закрити пространства. Хората се целуват и се прегръщат, показват цялата си обич един към друг, което в момента, не е желателно.


д-р Милета Миланова пред стажант репортера на радио Кърджали Кристиана Димитрова. Кристиана Димитрова потърси и абитуриенти за коментар.
Според Ева-Мария Станимирова от Езиковата гимназия, не е липсвало притеснение за здравето у много нейни съученици и това е отказало някои да присъстват на абитуриентския си бал. От друга страна обаче, отлагането на това събитие след края на извънредната епидемична обстановка, е било невъзможно. Нека чуем разсъжденията на ученичката: "Балът е спомен, който остава завинаги, и много, много голям стрес покрай организацията, с която бяхме заети от Ученическия съвет. В момента, в който нещата малко се успокоиха, решихме, че е време да действаме, защото всеки скоро щеше да тръгне да пътува, дали по чужбина, да се готвим за изпити или за преместване. Щяхме да го отложим твърде много, след което да забравим, че изобщо ще имаме такова събиране", казва Станимирова.
Според Ева-Мария притеснението е съществувало, а немалко от нейните съученици, са се отказали от това да отбележат бала си.  В хотел Арпезос, в която е била балната вечер на випускниците, са спазени мерките, поне до входа.


 
По темата работи стажант-репортерът на радио Кърджали Кристиана Димитрова.
Вижте още
Стария Златоград

Откриват „Делювите празници“ в Златоград

В Златоград откриват „Делюви празници“ с различни събития. В първия празничен ден – 18 септември ще се открие тематична изложба „Тракийски царе“ на автора Николай Русев в „Сивриева зала“ в стария град. На 19 септември, събота жителите и гостите на Златоград ще се забавляват на открито, на мегдана в стария Златоград с концерт на Деси..

публикувано на 18.09.20 в 08:25
БЧК

БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Месец септември беше обявен като месец на първата долекарска помощ по безопасността на движението по пътищата. Съответно младите доброволци на БЧК, главно от областния град успяха да се включат във вече 10-тина инициативи разказа Жана Чакърова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Най-интересното от тях беше..

публикувано на 16.09.20 в 08:28

279 помощи за първолаци са отпуснати в Кърджали

279 помощи на първокласници са отпуснати в Кърджали към 9 септември. Това съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Помощта се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, които са записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Диана Димитрова: По-добре нулева година, отколкото нахвърлена информация, която децата не асимилират

"Не" на маските и изолаторите в училище. За това призовават родители, които излязоха на протест в някой градове у нас. Родителите настояват сами да решават дали децата им да носят маски в училище. Родителите се притесняват, че мерките срещу коронавируса ще нанесат психически травми върху децата разказва Диана Димитрова, млада..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Гроздан Колев, РУО: Училищата имат готовност да посрещнат учениците, спазвайки мерките срещу Covid-19

Училищата в област Кърджали са заявили готовност да започнат новата учебна година със спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Всяко училище е изготвило план за действие, който е съобразен с насоките, дадени от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на здравеопазването. Това съобщи Гроздан Колев, началник на..

публикувано на 14.09.20 в 14:36
Кутелската група

Кутелската група - фолклорната емблема на селото

В Родопите има много селища прочути със своите фолклорни творци и таланти, оставили своята диря във фолклорното изкуство, като Широка лъка, Гела, Момчиловци. Към тези села може да добавим и село Кутела.  Кутела е родно място на прочутия родопски певец Веселин Джигов, който много хора го познават, като солист на „Виевска фолк група“ . В продължение на..

публикувано на 12.09.20 в 14:50

270 осмокласника ще получат еднократна помощ от държавата

Учениците, записани в осми клас за учебната 2020-2021 година в държавно или общинско училище, ще получат еднократна помощ от 250 лева. Това заяви Цветомир Хаджиев, Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция ''Социално подпомагане''. Целевата група са децата, които постъпват в прогимназиален етап, тъй като в този етап на..

публикувано на 11.09.20 в 12:20