Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще има ли здравни последици от баловете в Кърджали?

Снимка: Пламен Митков

Въпреки че баловете в Кърджали отминаха, притесненията за здравето на абитуриентите ще се проявяват сега, в зависимост от това дали ще берем горчиви плодове от тях.
Кърджали доскоро бе огласян от абитуриентите от Випуск 2020, въпреки епидемичната обстановка. Множество млади хора, облечени празнично, довели и роднините си, изпъстриха улиците на града. Някои училища, сред които и най-големите - СУ „Отец Паисий“, ЕГ „Христо Ботев“ и СУ „Петко Рачов Славейков“ организираха паметна вечер за завършващите средно образование ученици. С това се появиха и противоречиви мнения за провеждането на баловете.
Еуфорията от завършването накара стотици младежи да се съберат пред паметника „Васил Левски“ в Кърджали.
Според личния лекар д-р Милета Миланова, която има много млади хора в листата си, най-важните мерки против разпространение на коронавируса, не са спазвани при провеждането на абитуриентските балове. С нея разговаря стажант репортера Кристиана Димитрова. Д-р Миланова: За мен всяко начинание, събитие и всичко, свързано със събиране на повече на 2-3 човека на едно място, е рисково. Притеснявам се за здравето на учениците, определено защото не се спазиха указанията - най-вече за носене на маски в закрити пространства. Хората се целуват и се прегръщат, показват цялата си обич един към друг, което в момента, не е желателно.


д-р Милета Миланова пред стажант репортера на радио Кърджали Кристиана Димитрова. Кристиана Димитрова потърси и абитуриенти за коментар.
Според Ева-Мария Станимирова от Езиковата гимназия, не е липсвало притеснение за здравето у много нейни съученици и това е отказало някои да присъстват на абитуриентския си бал. От друга страна обаче, отлагането на това събитие след края на извънредната епидемична обстановка, е било невъзможно. Нека чуем разсъжденията на ученичката: "Балът е спомен, който остава завинаги, и много, много голям стрес покрай организацията, с която бяхме заети от Ученическия съвет. В момента, в който нещата малко се успокоиха, решихме, че е време да действаме, защото всеки скоро щеше да тръгне да пътува, дали по чужбина, да се готвим за изпити или за преместване. Щяхме да го отложим твърде много, след което да забравим, че изобщо ще имаме такова събиране", казва Станимирова.
Според Ева-Мария притеснението е съществувало, а немалко от нейните съученици, са се отказали от това да отбележат бала си.  В хотел Арпезос, в която е била балната вечер на випускниците, са спазени мерките, поне до входа.


 
По темата работи стажант-репортерът на радио Кърджали Кристиана Димитрова.
Вижте още
с. Давидково

Давидково от миналото до днес

Село Давидково е едно от големите в община Баните. Днес е с около 600 жители, но в миналото е било по-многолюдно. Разположено край левия бряг на Давидковска река, на около 64 км от град Смолян и на 76 км от Кърджали. Надморската височина на селото варира от около 860 м до  1120 м.н.в. В селото има детска градина и училище, читалищната деиност..

публикувано на 23.10.20 в 16:10

Златен лъв за математика Вълчо Милчев от Кърджали

Той е от тези, които срещаш веднъж в живота си. Благ, внимателен, задълбочен, кротък, готов да отстъпи, но ако трябва и да тръгне на революция. Която направи в математиката в България и изведе десет свои ученици до световните върхове. Казва се Вълчо Иванов Милчев и вече е Златният лъв на Кърджали. С наградата вчера, за Деня на Кърджали, го удостои..

публикувано на 23.10.20 в 13:46

Елитните спецчасти на България гостуваха в Кърджали, генералът им е преборил и ковид-19

Видят ли ги, тоест застрашат ли Живота им, противникът няма избор. Защото въпросът е само един: "Аз или той?" А тук има само един възможен отговор: - Елитната спецчаст! Те са невидими. Помнят се винаги от онези, които са спасили. Разпознават ги в следващите животи. Готови са буквално на всичко, защото винаги са от страната на Най-добрите. Пазят..

публикувано на 23.10.20 в 13:31

Модерен поминък: Професия влогър

През последните години в платформите за видео споделяне място заемат не само музикалните видео клипове. Съдържанието им вече изобилства от новинарски репортажи, документални поредици, филми и др. Особено място обаче заемат "влоговете". Казано по-просто "влоговете" са цифрово разказване на истории, извършвано от хора, известни като..

публикувано на 23.10.20 в 11:37

Полицаите в Кърджали излизат на протест

Полицаи от Кърджали се готвят да протестират. Утре, 23 октомври служителите на реда ще се съберат пред сградата на ОД на МВР в областния град под формата на мирен протест. Те ще изразят недоволството си от това, че остават извън списъка на служителите, които ще получат допълнителни възнаграждения заради това, че са на първа линия в борбата с..

публикувано на 22.10.20 в 16:06

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен, Радка Петкова и най-цветното предаване в ефира на радио Кърджали - "Вкусен следобед"! Времето навън е нито топло, нито студено, което означава, че и на нас ни е добре на душичките и сърцата, и само очакваме да си пуснем радио Кърджали. В първата част н а предаването ще ви поканя на изложб а. За първи път, н асред пандемията,..

публикувано на 18.10.20 в 18:31

Художниците добавят цвят в Деня на Кърджали

Насред пандемията в Кърджали, точно преди Деня на Кърджали , 21 октомври, ще станем свидетели на едно цветно събитие, което да ни изкара от стресиращата реалност на КОВИД-пандемията. Художниците на Кърджали ни подготвят есенна изложба, в която ще видим реалността в багри, различни от делничните. А Кърджали - през техния поглед . Това е..

публикувано на 18.10.20 в 15:53