Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Биологът Марко Иванов: Повечето отровни змии в Европа са склонни към сухи ухапванияЗмиите не нападат, освен ако не бъдат предизвикани и тогава се защитават, твърди биологът и херпетолог Марко Иванов.  Той припомня, че в Източните Родопи змиите с най-силна отрова, са усойницата и пепелянката. Какво да правим, ако  бъдем ухапани, има ли вероятност да развием алергия към противозмийския серум и какво да бъде поведението ни? колко струва, екстракторът - устройство, изсмукващо отровата, и как да си го закупим. Марко Иванов:

Обикновено през лятото почти няма змии, защото температурите стават прекалено високи, а те като животни с непостоянна телесна температура, им липсва механизма за регулация на собствената им температурата. Основно змиите се срещат началото на пролетта, горе долу до средата на юни. Тогава тече размножителния им период, когато са турнирите и когато времето е възхладничко и търсят припечни места". "Обикновено са прикрити някъде в сенките, между камъните, ниско в опадалата шума на гората".

"За параметрите на Европа, тук не се срещат змии, на които атаката да започне доста по-рано, тоест рисковата зона да е доста по-голяма. Изключение правят само единствено големия стрелец и вдлъбнаточелия смок, които са малко по-агресивни. Всички останали видове змии в България и Европа са ненападателни, неагресивни. Когато ни пресече пътя, не е нужно да правим каквото и да е, просто е нужно да спрем, и да оставим малко пространство на животното само да се изтегли".

Неоспорим факт е, че змиите се страхуват от хората, казва Марко Иванов. Змиите са глухи, но са развили други сетивни органи, това са сеизморецепторите".

Голямата екстра в кавички за Европа е, че европейските отровници са склонни преди всичко към т.нар. сухи ухапвания.

Чуйте повече в интервюто на Радка Петкова с Марко Иванов в прикрепения файл.Вижте още

Тестването срещу Ковид-19 задължително в Гърция

Властите в Гърция масово тестват населението, за да се установят реалните нива на разпространение на вируса. Гръцки острови привличат туристи с ваксиниране на всички жители.  Пандемията показва тенденция на ограничено влияние, съобщават здравните власти в южната ни съседка. Гърция получи днес поредната пратка от 2,5 милиона теста за Covid-19. От..

публикувано на 16.04.21 в 16:34

Благоустрояват централния парк на Джебел

Продължава благоустрояването на централния парк в Джебел. Новите дейности са заложени по проект, който бе подписан днес от кмета Неджми Али с Държавен фонд „Земеделие“ и местната инициативна група „Ардино-Джебел“. „Проектът включва обновяване на зелени площи, паркова алейна мрежа, изграждане на детска площадка, спортна площадка на открито,..

публикувано на 16.04.21 в 15:34

Ботевци участваха виртуално в сесия на Европейския парламент

Ученици от Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджалии участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, заедно с 1300 ученици от 102 училища от 24 страни. Виртуалното присъствие е за младшите посланици на "Ботев" и за тяхната активната и съдържателна дейност, за заявената им устойчива гражданска позиция  през учебната 2019-2020 г. , съобщиха..

публикувано на 16.04.21 в 15:31
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24