Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова заповед на здравния министър връща част от ограничителните мерки

Никола Чанев: Започват нови засилени проверки за спазване на ограничителните мерки

Заповедта влиза в сила от 10 юлиНови ограничителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус влизат в сила от 10 юли. Това обяви областният управител Никола Чанев на Кърджали след проведено общо събрание на облстните управители с Националния оперативен щаб и премиера Бойко Борисов. Кои мерки влизат в сила след новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, Никола Чанев обобщава: 

"Връщат се част от ограничителните мерки. На първо място спортните състезания на открито и на закрито да бъдат без публика. 

На второ място, преустановява се работата на барове, дискотеки, пиано барове и подобен тип заведения на закрито, а тези, които са на открито да работят с до 50% от капацитета им. 

Другото важно нещо в заповедта на министър Ананиев е организирани групови събития като сватби, рождени дни, кръщенета да бъдат до 30 човека, независимо дали са на открито или на закрито. 

Към тези мерки ние взехме една такава местна мярка от страна на Областния кризисен щаб, а именно това е да ограничим провеждането на общоселски събори и подобни мероприятия, които представляват така известния епидемиологичен риск."  

На общото събрание се обсъди и разпределението на общинските болници в борбата с COVID-19 и приемането на пациенти от тях в самите общини, коментира още Никола Чанев. 

"В общинската болница в Момчилград ще бъдат приемани, евентуално и пациенти от община Кирково. Разбира се, тежките случаи ще бъдат настанени в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали, която разполага и с по-голям капацитет". 

Третото решение, което взе Областния кризисен щаб е под формата на препоръка към РЗИ Хасково, тъй като те налагт съответните мерки на ГКПП Капитан Андреево: 

"Да бъде ограничено времето за придвижване на нашите съграждани, които влизат на територията на република България и попадат под карантина, до шест часа ако те са в област Кърджали."

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. Вижте още
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24

Емил Мартинов се записа в историята на "Арда1924"

Емил Мартинов стана първият футболист в историята на АРДА, който изигра 50 мача в елита на българския футбол с екипа на АРДА. Това стана в мача с Локомотив Пловдив в среща от 22-ри кръг на efbetЛИГА. Мартинов се присъедини към клуба през 2019г., когато отборът за първи път в своята история получи право на участие в най-високото ниво на родния..

публикувано на 24.03.21 в 13:13

Денят в Кърджали започна със сняг

Сняг вали от сутринта в Кърджали , като към 9 часа снеговалежът  се засили . Вали и над почти цяла Хасковска област . Всички машини работят по  разчистването на републиканската пътна мрежа.  Всички пътища са проходими при зимни условия. Няма информация за сериозни пътни инциденти. На много места в страната ще вали  сняг, като в планините и..

публикувано на 24.03.21 в 10:53
Неделино

В Неделино забраниха провеждането на пазарните дни

Боян Кехайов, кмет на община Неделино, издаде заповед с която се забранява провеждането на пазарни дни.  Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването и зачестилите случаи на COVID-19 на територията на общината  са въведени нови противоепидемични мерки за периода 22 - 31 март. Сред тях са преустановяването на   провеждането на събирания и..

публикувано на 22.03.21 в 16:39