Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова заповед на здравния министър връща част от ограничителните мерки

Никола Чанев: Започват нови засилени проверки за спазване на ограничителните мерки

Заповедта влиза в сила от 10 юли



Нови ограничителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус влизат в сила от 10 юли. Това обяви областният управител Никола Чанев на Кърджали след проведено общо събрание на облстните управители с Националния оперативен щаб и премиера Бойко Борисов. Кои мерки влизат в сила след новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, Никола Чанев обобщава: 

"Връщат се част от ограничителните мерки. На първо място спортните състезания на открито и на закрито да бъдат без публика. 

На второ място, преустановява се работата на барове, дискотеки, пиано барове и подобен тип заведения на закрито, а тези, които са на открито да работят с до 50% от капацитета им. 

Другото важно нещо в заповедта на министър Ананиев е организирани групови събития като сватби, рождени дни, кръщенета да бъдат до 30 човека, независимо дали са на открито или на закрито. 

Към тези мерки ние взехме една такава местна мярка от страна на Областния кризисен щаб, а именно това е да ограничим провеждането на общоселски събори и подобни мероприятия, които представляват така известния епидемиологичен риск."  

На общото събрание се обсъди и разпределението на общинските болници в борбата с COVID-19 и приемането на пациенти от тях в самите общини, коментира още Никола Чанев. 

"В общинската болница в Момчилград ще бъдат приемани, евентуално и пациенти от община Кирково. Разбира се, тежките случаи ще бъдат настанени в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали, която разполага и с по-голям капацитет". 

Третото решение, което взе Областния кризисен щаб е под формата на препоръка към РЗИ Хасково, тъй като те налагт съответните мерки на ГКПП Капитан Андреево: 

"Да бъде ограничено времето за придвижване на нашите съграждани, които влизат на територията на република България и попадат под карантина, до шест часа ако те са в област Кърджали."

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак"..

публикувано на 15.04.24 в 17:19

Почти 100 души загинаха в катастрофи от януари досега

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата. Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато..

публикувано на 14.04.24 в 09:21

Община Свиленград работи по нов модел за управление на отпадъците

В община Свиленград се работи по нов модел за управление на отпадъците. Работи се по проект "Въвеждане на добра практика по пътя към нулеви отпадъци", който е финансиран по оперативна програма "Околна среда". "Целта беше в определени пилотни райони да започнем да измерваме количеството отпадък от различните потребители и да направим..

публикувано на 12.04.24 в 11:43