Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 4-та поредна вечер хиляди протестиращи се включиха в антиправителствената демонстрация в центъра на София

Политологът Димитър Димов: Хората изненадаха управляващите с протести през лятото

Според него, грешката на главния прокурор е, че мери с двоен аршин

За 4-та поредна вечер хиляди протестиращи се включиха в антиправителствената демонстрация в центъра на София. Със скандирания „Оставка“ и „Мафия“ участниците в протеста настояват за оставка на правителството и на главния прокурор. По темата Илияна Типова разговаря с политолога и историк Димитър Димов:  

"За първи път лятото се извършват такива работи, юли месец. Може би това беше изненада и за управляващите, защото те очакваха всеки да отиде да почива и есента да бъде гореща. Но сега хората изненадаха управляващите", кометира Димитър Димов. 

Според него, причината хората да излязат на площада е, че последната година се случиха доста неща, както и коронавируса, които ескалираха до момент в който "трябваше само някаква капка да прелее и мисля, че това беше действието на главния прокурор Иван Гешев", заяви Димов. 

"Нещата можеха лесно да се решат. Ако погледнем защо са недоволни хората – най-важното действията на прокуратурата, от там се тръгва и като се прибавят и действията на политическите партии, ето ви недоволство. Но Гешев е в основата хората да се чувстват наистина незащитени, т.е. заплахата за свободата, за демокрацията. Никой не скандира БСП или другите опозиционни партии. Тук говорим за нещо по-различно и за мен това е интересното, и това е новото. "Когато има напрежение сред обществото, тогава и управляващите започват да се вслушват. Грешката на главния прокурор Иван Гешев е, че мери с двоен аршин.

Допускам, че някой може да се жертва дали ще е Ангелкова, макар , че тя в момента е далеч с проблемите около туризма и не искам да коментирам, дали Ананиев, с тези непоследователни мерки, макар че той горкия едва ли сам ги решава, защото той за да реши едно някой трябва да му го каже. Има си неща, има си бушончета. Въпросът е дали този бушон ще успокои хората. От социолози, които бих казал, че са леко към властта, чух и призив Гешев да бъде отстранен. Това трудно може да стане, но бе като намек да намали малко темпото спрямо политическите му намеси. Не казвам че го жертват, те нямат лостове върху него, той си е избран. Ако Гешев не беше влезнал в Президенството щяха ли да се случат тези неща?"Галерия

Вижте още

За 51-ви път Персеидите събират ученици, студенти и астрономи на Белите брези

От 2 до 17 август на Белите брези за 51 път ще се проведе лятната школа по астрономия. За пореден път под небето на Брезите ще се съберат ученици, студенти, любители и професионални астрономи от различни български градове, училища и университети. Тази година и времето е с лагерниците, тъй като на 8 август е новолуние и ще е идеално за наблюдение на..

публикувано на 28.07.21 в 15:07

Иванка Караколева: Ако депутатите са отговорни политици, трябва да приемат актуализацията на бюджета

Правителство, синдикати и работодатели се обединиха в идеите си за актуализация на бюджета за 2021 г. На извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие и за актуализацията на на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд...

публикувано на 28.07.21 в 14:13

Комисар Сергей Заимов: Очакваме огнено и напрегнато лято

От 5 април до 15 ноември тази година е пожароопасния сезон за горите в област Кърджали. Периодът е обявен със заповед на областния управител в началото на месец април, не само в Кърджалийска област, но и в цяла България със заповеди на областните управители. През това време важат различни забрани за палене на огън в близост до горски масиви, поддържа..

публикувано на 27.07.21 в 17:57

Багдасаров: БСП ще продължи преговорите с ИТН, но ще отстоява основните си приоритетни политики

БСП ще продължи преговорите с "Има такъв народ" за подкрепа за правителство, като ще отстоява приоритетните за партията политики. Социалистите биха подкрепили в пленарната зала първата политическа сила, но при яснота на имената на министрите в бъдещия кабинет. Това реши Националният съвет на БСП, който се състоя на 25 юли, неделя. От партията са..

публикувано на 26.07.21 в 14:30

Д-р Фикри Гюлестан: Политиците да се държат по-скромно и да решават, а не да създават проблеми

Песимистичен оптимизъм - така определи настроенията след първото заседание на 46-ото Народно събрание, общественикът д-р Фикри Гюлестан . Според него, отказът за обща снимка на ГЕРБ и ИТН, задава въпросителни и е израз на неуважение към избирателя. А в същото време пред депутатите стоят много проблеми, един от които е четвърта вълна на..

публикувано на 22.07.21 в 15:22
Богдан Боев

Богдан Боев: Следвам мечтите си и това ме прави щастлив

Богдан Боев е един от най-добрите фотографи на дива природа в България в момента. Запленен е от света на птиците и животните от ранното си детство в Димитровград. Вече 15-на години снима дивия свят на България, а от 7-8 години е превърнал хобито си в професия, след като прекратява активната си баскетболна кариера. Опитвам се да следвам..

публикувано на 21.07.21 в 13:07

Димитър Димов: Правителство ще има, Парламентът няма да е с дълъг живот

На 21 юли, новият 46-ти парламент започва официално работа. Първото заседание на новоизбраните 240 народни представители от шестте партии, е насрочено от президента Румен Радев за 9 часа.  Чакам да започне весело, интересно, а след това да прелее в сериозна политическа работа. Очакват ни интересни и наситени седмици, в които трябва да се вземе..

публикувано на 20.07.21 в 17:10