Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Административният съд в Кърджали отхвърли увеличението на местните данъци и такса смет

Административният съд в Кърджали се произнесе в полза на областния управител и с решение от 10 юли т.г. отхвърли увеличението на такса битови отпадъци /ТБО/ за 2020 г., съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Никола Чанев обжалва решението на ОбС от 23 декември 2019 г за вдигане на такса смет и успя да го обори в съда като незаконосъобразно. Магистратите намират, че не са изложени фактически основания за необходимостта от скок на ТБО,  посочените мотиви са формални. Основният аргумент на община Кърджали е, че дължи високи отчисления за депониране и обезвреждане на  отпадъците. Не става ясно обаче какъв е размерът на отчисленията и дали те могат да бъдат компенсирани от други източници на финансиране. Липсва информация и какво съотношението приход/разход за ТБО за 2019 година. Съдът е категоричен, че повишаването на такса смет няма да подобри качеството на услугата за гражданите, в т.ч. сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане в депа и поддържане на териториите за обществено ползване и ще влезе в противоречие с текстове от Закона за местите данъци и такси. Услугата обезвреждане на тон отпадък е поскъпнала от 36 лв за 2016 г на 95 лв за 2020 г и на тази база са калкулирани разходите на община Кърджали. Впоследствие обаче, с изменение в Наредбата, отчисленията са намалени на 69 лв/т, което на практика ще доведе до намаляване на разходите и това следва бъде отразено при определяне размера на ТБО. Обратното би означавало гражданите да дължат  неоснователно по-висока такса смет, смятат от Административния съд.

В полза на областния управител и на гражданите завърши и делото за повишаване на местните данъци /данък сгради и МПС/, заведено от Никола Чанев. Магистратите са установили нарушение на административно-производствените правила при гласуването на Наредбата за определянето им. Посочените от община Кърджали мотиви са непълни и не обосновават предлаганото увеличение. Като основна причина се изтъква ниската данъчна тежест в сравнение със средната за страната, както и изоставането по показател „генериран доход от жител на общината“. Нито сравнителни таблиците, нито поставените цели обаче дават отговор на въпроса какво налага определянето на точно такива размери на местните данъци, които превишават средния размер за страната, твърдят от съда.  

Предлаганото увеличение е сериозно, особено по отношение на недвижимите имоти /от 1.2 на 2 промила/, като засяга голяма част от жителите на общината. Не е ясно също каква е нуждата от допълнителни финансови средства в общинския бюджет и каква част от тях се попълват от постъпленията от местни данъци; търсени ли са възможности за попълването на недостига от други източници и най-вече - постигнат ли е баланс между необходимостта от по-големи приходи в общинския бюджет и възможностите на данъчните субекти да ги заплащат.

По отношение на увеличението на данъка върху превозните средства е казано, че то се налага заради измененията в ЗМДТ /в сила от 01.01.2019 г./ и възприетия принцип „замърсителят плаща“, както и за  по-голям екологичен ефект. Отново липсва обосновка на конкретния размер на предложеното увеличение. Освен това, изложените доводи за промяна размера на екологичния компонент по никакъв начин не обосновават извършеното увеличение на размера на данъка в зависимост от мощността на двигателя. Съображението, че при по-голяма част от сделките данъка при придобиване на имущество по възмезден начин се уговаря по – висока цена, която не може да се установи, респ. удържания данък е по-нисък от реално дължимия, също не може да е причина за поскъпването на налога. Едностранчиво е посочен само размерът на очаквания приход в общинския бюджет, без надлежен финансов анализ на очакваните последици за лицата, които увеличението ще засегне.

Областният управител е категоричен, че Решенията на съда са в интерес на данъкоплатците, които не следва да бъде натоварени с тежко данъчно бреме, заради управленската некомпетентност на община Кърджали. Няма как да се съглася, че местната власт е възпрепятствана да се развива, заради по-ниските данъци и такси. "Пример : с около 1 млн лева на година са завишени плащанията към фирмата по чистотата, а качеството на услугата е без промяна. Да не говорим, че задълженията за сметосъбиране растат, при условие, че такса смет е целева, а събираемостта е висока. Явно парите не се харчат по предназначение", заключи Никола Чанев.

Административният съд се произнесе в полза на областния управител и по отношение на налозите в другите общини – отменено е увеличението на местните данъци в Джебел и на такса смет в Кирково, Крумовград и Момчилград. 

Интервю по темата с областния управител Никола Чанев очаквайте утре, 17 юли в сутрешния блок на Радио Кърджали


Вижте още
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24

Емил Мартинов се записа в историята на "Арда1924"

Емил Мартинов стана първият футболист в историята на АРДА, който изигра 50 мача в елита на българския футбол с екипа на АРДА. Това стана в мача с Локомотив Пловдив в среща от 22-ри кръг на efbetЛИГА. Мартинов се присъедини към клуба през 2019г., когато отборът за първи път в своята история получи право на участие в най-високото ниво на родния..

публикувано на 24.03.21 в 13:13

Денят в Кърджали започна със сняг

Сняг вали от сутринта в Кърджали , като към 9 часа снеговалежът  се засили . Вали и над почти цяла Хасковска област . Всички машини работят по  разчистването на републиканската пътна мрежа.  Всички пътища са проходими при зимни условия. Няма информация за сериозни пътни инциденти. На много места в страната ще вали  сняг, като в планините и..

публикувано на 24.03.21 в 10:53
Неделино

В Неделино забраниха провеждането на пазарните дни

Боян Кехайов, кмет на община Неделино, издаде заповед с която се забранява провеждането на пазарни дни.  Във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването и зачестилите случаи на COVID-19 на територията на общината  са въведени нови противоепидемични мерки за периода 22 - 31 март. Сред тях са преустановяването на   провеждането на събирания и..

публикувано на 22.03.21 в 16:39